Slovenke@VTIS - nova platforma povezovanja v tujini izobraženih Slovenk

 

Lea Marolt Sonnenschein, Lucija Vihar, Bojana Selinšek, Polona Šafarič Tepeš

5 minutno branje


Dan žena je mednarodni praznik žensk, dan ko praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Čeprav le-ti zdaleč niso zanemarljivi, svet še zmeraj izgublja ogromne količine talenta samo zato, ker ta nosi krilo. Letos smo pri VTIS-u ob 8. marcu prvič organizirali druženje. Štiri zagnane Slovenke so se odločile na bolj organiziran način povezati Slovenke po svetu in Sloveniji pod imenom Slovenke@VTIS, da skupaj zgradijo globalno skupino, kjer spodbujajo medsebojno učenje, izmenjavo znanj, izkušenj ter diskusijo o dobrih praksah in problematikah, še posebej teh, ki se pogosteje tičejo žensk. 


 
SlovenkeVtis.jpg
 

Slovenke@VTIS je skupina,

  • ki z vizijo kroženja znanja in sodelovanja vse od profesionalnega povezovanja do mentorstva in medsebojne podpore,

  • kjer se spodbuja, da lahko vsaka doseže svoj najboljši potencial,

  • kjer z vzajemnim odnosom dajanja in prejemanja znanja in izkušenj postajajo boljše,

  • kjer se ustvarja platforma za rast novih idej in novih poslovnih sodelovanj,

  • kjer se spodbuja medgeneracijsko in interdisciplinarno izmenjavo izkušenj,

  • ki s svojim delovanjem ne samo naslovi problematiko neenakopravnosti žensk, temveč tudi aktivno prispeva k njenim pozitivnim spremembam.

 Ob tem posebnem dogodku sta nas nagovorili njena ekscelenca Simona Leskovar, veleposlanica Republike Slovenije v Londonu, ki je poudarila pomembnost tovrstnega povezovanja žensk in pozornost usmerila tudi v čas Covida, ko je veliko žensk primorana loviti ravnotežje med delom od doma in družino. Zelo pomembno je, da se morebitni novi vzorci dela oblikujejo tako, da bodo še naprej zagotavljali enakopravnost med spoloma.

1.jpg

In Kristi Hodak, predsednica Društva VTIS, ki je delila osebno zgodbo žensk v njeni družini ter jo navezala na ključne lastnostih močnih žensk, ki so:

  • močne ženske znajo prositi za pomoč,

  • postavijo si lastna pričakovanja in se ne primerjajo z drugimi in klonejo pod pritiskom pričakovanj družbe in prejšnjih generacij,

  • sodelujejo druga z drugo in se podpirajo.

Tudi med udeleženkami je želja po sodelovanju prišla močno do izraza, saj si najbolj želijo mreženja in delavnic na izbrano temo, kar lahko vidite tudi v izvedeni anketi na dogodku spodaj. 

2.jpg

Dandanes smo ženske veliko bogatejše od naših mam in babic, saj le-te niso imele toliko vzornic in mentoric, niti ni bilo toliko povezovanj in dostopnosti do njih. Veselimo se te nove iniciative, pobudnicam želimo veliko uspeha in se veselimo prihodnjih dogodkov, delavnic in druženj.

3.jpg