Pomoč

Razmišljaš o študiju v tujini? V VTIS-u smo pripravili vrsto projektov, ki so namenjeni, da ti olajšajo iskanje akademskih priložnostih po svetu.

60064492_1488902044568400_2896288196507729920_n.jpg

dijaki / študenti

Roadshow – Tujina mene mika

Pridruži se nam na enem izmed kratkih predavanjih, ki jih v sklopu projekta VTIS Roadshow organiziramo na tvoji gimnaziji oziroma fakulteti. Na ta način izveš več o možnostih študija v tujini, kateri študij izbrati, kako se začasno preseliti ter kako se soočiti z ostalimi izzivi v tujini. VTIS Roadshow je odlična priložnost, da spoznaš VTISovce, ki so že odšli na študij v tujino in jih povprašaš o njihovih izkušnjah.

Če bi radi, da organiziramo Roadshow na vaši gimnaziji / fakulteti / organizaciji nam pošlji email na info@drustvovtis.si.

Prvi_vtis_2019_janezkotar-042.png

dijaki / študenti / raziskovalci

Prvi VTIS

Prvi VTIS – iz Slovenije v svet je dogodek namenjen študentom in raziskovalcem, ki se prvič odpravljajo v tujino. Namen dogodka je predstavljanje izkušenj članov društva v zvezi s študijem, delom in življenjem v tujini. Če si študent oziroma raziskovalec in načrtuješ odhod v tujino, imaš na ta način možnost pridobiti odgovore na konkretna vprašanja glede na državo, ki te zanima, in se povezati z našimi člani v sproščenem vzdušju.

navdih

Veliki Koraki

Vsak torek objavimo zgodbo VTISov-ca/ke preko socialnih omrežij. Iniciativa je usmerjena v deljenje znanja, izkušenj in uspehov VTISovcev po svetu. S tem pa tudi predstavljamo nove poklice, študijske smeri in raziskovalna področja.

Informacije

Preglej koristne informacije po državah, ki smo jih pripravili spodaj, in nas kontaktiraj z vprašanji.

Velika Britanija

Šolnina: £3925–£9250

Velika Britanija se ponaša z nekaj izmed najvišje rangiranih univerz in akademij na svetu, in predstavlja velik delež svetovnega znanstvenega raziskovanja. Na britanske univerze se srednješolci prijavijo preko platforme UCAS, kjer izberejo 5 univerz. Rok za prijavo je za septembrski začetek januarja, pri čimer so izjeme medicinski programi in univerzi v Oxfordu in Cambridgu kamor se je potrebno prijaviti do oktobra leto pred začetkom študija.

• mednarodno in multikulturno okolje
  • pogosta fleksibilnost pri prehajanju med študiji
  • raznolika študentska društva
  • karierna pomoč med in po študiju

• visoki življenski stroški
  • manjša socialna varnost

OSTALO

• za študij se potrebuje jezikovni certifikat (razen z zaključeno mednarodno maturo)
  • od študentov se pričakuje velika mera samostojnosti in samoiniciativnosti
  • na voljo so študentska posojila in štipendije

ZDA

Šolnina: $25.000–$45.000

Študij v ZDA slovi po odlični povezanosti in sodelovanju profesorjev in študentov. Velik poudarek je na sprotnem delu ter na prisotnosti in sodelovanju med predavanji. Pri prijavi na študij je, poleg dobrih akademskih rezultatov, predvsem pomembna kvalitetno predstavljena ZGODBA in zakaj si ravno ti zaslužiš priložnost na programu.

PREDNOSTI

• pomoč pri iskanju zaposlitve oziroma akademskih priložnosti po študiju
  • angažiranost profesorjev
  • praktična naravnanost akademskih programov

• visoka šolnina
  • visoki stroški bivanja (zavisi od kraja univerze)

OSTALO

• pomembno odlično obvladovanje angleškega jezika
  • univerze v ZDA ponujajo vrsto različnih študijskih smeri - tudi zelo specifičnih
  • vpis in prijava vzameta več časa kot drugod - priporočljivo, da začnete s pripravo na študij vsaj leto pred začetkom študija

Nemčija

Šolnina: nič

Študij v Nemčiji poteka po bolonjskem sistemu in je zastavljen zelo svobodno. Zasnovan je tako, da je v začetnih semestrih poudarek na pridobivanju teoretičnega znanja, v poznejših pa je veliko priložnosti za pripravo in izvedbo lastnih raziskovalnih nalog. Študenti lahko samostojno izbirajo predmete glede na svoje interese. Pričakuje se visoka mera samoiniciativnosti in aktivno udejstvovanje na predavanjih, ki so namenjena predvsem interakciji med študenti in profesorji. Ti večinoma odgovarjajo na vprašanja ter izzive, na katere so študentje naleteli pri pripravi na predavanja. Poleg študija so pogosto na voljo številne obštudijske dejavnosti in možnosti za pridobivanje izkušenj v okviru praks ali študentske zaposlitve.

PREDNOSTI

• dinamičnost študija, prilagodljivost individualnim interesom
  • večinoma ni obveznih predavanj in vaj
  • dostopnost izvrstnih strokovnjakov na univerzi ali različnih inštitutih
  • lahek dostop do plačanih praks v industriji in akademiji.
  • spodbujanje podjetništva: obštudijski programi (CDTM), pospeševalniki, vzpodbudno okolje za zagonska podjetja

SLABOSTI

• večina študijev zahteva znanje nemščine (BSc, nekateri predmeti na MsC)
  • veliko študentov na profesorja v začetnih letnikih

OSTALO

• vpis na študij junija (BSc) oz.aprila/ maja(MSc)
  • univerze omogočajo ugodne jezikovne tečaje za tuje študente

Nizozemska

Šolnina: od 2000€ naprej

Študij na Nizozemskem je aktivne vrste - študentje na predavanjih radi sprašujejo, odgovarjajo in dvigujejo roke, veliko je pa tudi skupinskega projektnega dela. Prav tako je pomemben poudarek tudi na obštudijskih dejavnostih in tako si večina študentov tekom študija prizadeva sodelovati tudi v organizacijskih odborih ter pri različnih projektih.

• mednarodno okolje
  • veliko število programov v angleškem jeziku
  • tesna povezanost z industrijo že med študijem
  • odlična mreža kolesarskih poti ter dober javni prevoz

• težko dostopne in drage študentske sobe
  • precej drag javni prevoz, za katerega ni mogoče dobiti študentskega popusta brez najetja nizozemskega študijskega kredita

OSTALO

• vsakdanja komunikacija brez težav poteka v angleščini
  • nekatere študijske smeri pričnejo s študijem tudi v februarju
  • na ocenjevalni lestvici 1–10 se 10 podeli izjemno redko, zato se nizozemske ocene načeloma ne direktno pretvarjajo v slovenske

Avstrija

Šolnina: nič / zelo nizka

Želja po znanju Slovence v Avstrijo, še posebej na Dunaj, vodi že stoletja. Danes se mladi za izobraževanje v Avstriji odločajo predvsem zaradi pestre ponudbe kakovostnega in v veliki meri brezplačnega izobraževanja. Pomembno vlogo pogosto igra tudi gospodarska povezanost med državama.

• ugled univerz v Sloveniji
  • svoboda pri oblikovanju urnika (intenzivnost študija) na univerzah
  • možnost plačane prakse ob študiju (life science)
  • dobra infrastruktura

SLABOSTI

• večina študijev zahteva znanje nemščine
  • začetna hladnost domačinov

• za študij je načeloma potrebno potrdilo o znanju nemščine na nivoju B2/C1
  • možnost izbire med univerzami (velika mera samoiniciativnosti, samostojnosti) ali FH (vnaprej oblikovan urnik, več poudarka na praktičnem delu)

Švica

Šolnina: 800–3000 CHF

Švicarske univerze spadajo med najboljše na svetu z zelo dostopno šolnino. Študij odlikujejo dobre povezave med akademijo, industrijo in javnim sektorjem. Za prijavo na univerzo je potrebno spričevalo splošne ali mednarodne mature, pomembne pa so tudi dobre ocene in to, da je študij pred tem potekal po čim bolj podobnem učnem načrtu. Univerze lahko dodatno zahtevajo sprejemne izpite.

PREDNOSTI

• lahek dostop do praks v industriji in akademiji
  • za prijavo je dovolj spričevalo splošne mature z ustrezno izbiro predmetov

SLABOSTI

• ni veliko praktičnega dela razen na Fachhochschule (University of Applied Sciences)
  • izpit lahko opravljaš samo enkrat na leto in nekatere (glavne) izpite se lahko opravlja samo dvakrat
  • študenti morajo sami poskrbeti za veliko birokracije

OSTALO

• študij na prvi stopnji v večini poteka v jeziku kantona, na drugi stopnji pa v glavnem v angleščini
  • zaradi velikega zanimanja za študij medicine, ima ta študij strožje omejitve, ki dajejo prednost švicarskim rezidentom

Belgija

Šolnina: okrog 900€

Belgija je večjezična država kjer šolski sistem upravljata dve regiji – Flandrija (prevladuje nizozemščina) in Valonija (prevladuje francoščina). Belgijske univerze ponujajo prvovrstno izobrazbo in platformo za karierni razvoj za študente na vseh področjih, od prava do naravoslovnih ved.

PREDNOSTI

• kvaliteten študijski sistem z veliko mednarodnimi študenti
  • relativno nizki stroški bivanja
  • dobri inženirski programi

SLABOSTI

• s šolskim sistemom upravljata dve regiji, med sistemoma prihaja do razlik

OSTALO

• pomembno dobro obvladovanje angleškega jezika, v južnem delu Belgije priporočeno znanje francoskega jezika. Večina Belgijcev v nizozemskem delu govori angleški jezik
  • dobre možnosti financiranja doktorskega študija

Švedska

Šolnina: nič, prijavnina 90€

Švedske univerze sodijo med zelo priznane in za rezidente EU nimajo šolnin. Za prijavo na univerzo je potrebno spričevalo splošne ali mednarodne mature in potrdilo o znanju angleškega jezika. Študij na Švedskem je zasnovan manj teoretično in veliko bolj aplikativno kot v Sloveniji, z veliko skupinskega in projektnega dela. Znotraj enega predmeta se predavatelji menjajo, tako da znanje o določeni temi posreduje strokovnjak s tega specifičnega področja, pogosto so to tudi predstavniki iz posamezne panoge.

• mednarodno okolje
  • velika izbira programov v angleškem jeziku
  • lahek dostop do praks v akademiji in industriji
  • karierna pomoč med in po študiju
  • veliko število študentskih organizacij

• težko dostopne in drage študentske sobe
  • drag javni prevoz
  • hladnost domačinov

OSTALO

• veliko študijskih smeri ponuja možnost s pričetkom študija v februarju
  • ocenjevalna lestvica je sestavljena iz le treh opisnih ali številčnih ocen
  • ponavadi se izvaja le en predmet naenkrat

Francija

Šolnina: 200–600€ (javne) / 3000–10.000€ (zasebne)

Fracija slovi po mednarodno priznani kvaliteti javnih institucij. Cene študija v Franciji so bistveno nižje od cen v mnogih drugih državah, npr. ZDA, Velika Britanija. Francija se lahko pohvali tudi z odličnim sistemom socialne varnosti in ponuja številne subvencije in štipendije za tuje študente. Velika francoska mesta so multikulturna in tuji študentje so toplo sprejeti. Znanje francoščine je priporočljivo za uspešno integracijo.

PREDNOSTI

• nizke šolnine na francoskih javnih ustanovah, saj država poravna večino stroškov za izobraževanje
  • nekatere zasebne šole zaračunajo šolnino na podlagi vaših dohodkov/zmožnosti
  • dobra socialna varnost in zdravstveno zavarovanje, subvencije za nastanitev za vse študente ('APL')
  • mednarodno in multikulturno okolje
  • bogato kulturno življenje

• slaba administracija
  • visoki stroški bivanja v Parizu
  • večina javnih programov je še vedno na voljo le v francoščini, čeprav se situacija počasi spreminja in institucije ponujajo vedno več mednarodnih programov v angleščini
  • strog sistem ocenjevanja
  • veliko študentov na profesorja (student-teacher ratio) na javnih univerzah

Španija

Šolnina: 680–6000€ (javne) / 5500–18.000€ (zasebne)

Študij v Španiji je malo drugačen kot smo ga vajeni na slovenskih univerzah. Odnos s profesorji je bolj oseben, tudi interakcije študentov med predavanji je več. Ponudba magistrskih in dodiplomskih študijev je precej pestra, tudi zelo specifično usmerjena. Velik del študijskega programa je usmerjen na pridobivanje praktičnih znanj.

PREDNOSTI

• relativno nizke šolnine na javnih univerzah
  • relativno nizki stroški bivanja (odvisno od mesta)
  • bogato kulturno življenje
  • interaktivna predavanja
  • pridobivanje prakticnih znanj

SLABOSTI

• večina javnih programov na voljo le v španščini, v Barceloni v katalonščini

OSTALO

• za nemoten študij v Španiji je priporočljivo vsaj osnovno (B2) znanje španščine

Kanada

Šolnina: 15.000–50.000 CAD

Študij v Kanadi se ponaša s pestrim multikulturnim okoljem. Široka izbira fakultet različnih velikosti (med 5.000 in 75.000 študenti) v večih kakovostnih in cenovnih razredih. Majhno število slovenskih študentov v Kanadi, še posebej na zahodu države (Manitoba, Saskatchewan, Alberta, BC), kar pomeni, da si hote ali nehote predstavnik Slovenije. Za prijavo so potrebne dobre ocene, potrdilo o obvladovanju angleškega ali francoskega jezika (v Quebecu), in nekaj kar te naredi posebnega (npr. delovne izkušnje, prostovoljstvo, šport, ipd.)

PREDNOSTI

• kanadčani izredno odprti do tujcev
  • pridobivanje delovne vize po koncu študija je zelo preprosto (ne potrebuješ sponzorja ali garantirane službe)
  • visoke plače in možnosti za študentsko delo

• visoka šolnina
  • visoki stroški življenja (Toronto, Vancouver)

OSTALO

• možnosti mnogih vrst študija
  • prelepa neokrnjena naravi vsepovsod
  • navada petih predmetov vsak semester, 10 na študijsko leto

Italija

Šolnina: 3000–35.000€

Italija je znana po tem, da gosti ene izmed najstarejših univerz na svetu na področju prava in ekonomije in s tem ponuja odlično izobrazbo, ki pa je hkrati tudi cenovno dostopna. Pri prijavah na študij pa so v Italiji predvsem pozorni na vaše že obstoječe izkušnje ter želje in cilje v prihodnosti.

• cenovno dostopna izobrazba
  • prepoznavnost univerz in izobrazbe pri zaposlovanju
  • veliko praktičnega dela na univerzah in spoznavanja glavnih akterjev na Italijanskem trgu
  • odprtost in angažiranost profesorjev

SLABOSTI

• visoki stroški bivanja (odvisno od mesta študija)
  • močni medsebojni odnosi med Italijani in občasna zaprtost do tujcev (odvisi od mesta študija)

OSTALO

• znanje italijanščine je priporočljivo, saj je splošno znanje angleščine v državi dokaj nizko
  • dolgotrajen postopek čakanja na odgovor za prijavo

Češka

Šolnina: nič (češko) / 2500–7500€ (angleško)

Študij na Češkem omogoča pester dostop do različnih znanstvenih disciplin. Praško okolje ponuja specializirane študij na eni zmed najstarejših univerz na svetu (Charles University), odlični tehniški univerzi (CVUT) ter eni izmed boljših poslovnih šol v evropskem prostoru (University of Economics). Češka mesta so raznolika, z veliko mero kulturnega dogajanja ter posledično nudijo kvalitetno in doživeto obštudijsko gibanje. Prav tako je okolje odlično za (mlade) znanstvenike, saj je Češka trenutno precej naklonjena spodbujanju raziskovalnih procesov ter krepitvi znanstvenih sodelovanj.

• relativno nizka šolnina
  • raznolik nabor študijskih disciplin
  • velik poudarek na raziskovanju
  • kvaliteteno študentsko življenje

SLABOSTI

• z leti naraščajo stroški bivanja (predvsem najemnine v Pragi in Brnu)
  • nekateri študijski programi nudijo zgolj module ter predmete v Češčini

Norveška

Šolnina: Norveška na srečo nima šolnin, le obvezne administrativne stroške

Norveška – dežela neskončnih fjordov, magičnega severnega sija, hudomušnih trolov, polnih zalog nafte in teka na smučeh. Velja pa tudi za eno izmed najbolj dragih držav v Evropi, kar marsikaterega študenta odvrne od obiska ali celo študija v tej državi. Če se človek pozanima vnaprej in dobro organizira, obstaja kar nekaj možnosti za prihranek pri vsakodnevnih stroških.

• ni šolnin
  • veliko možnosti za dodaten zaslužek
  • čudovita pokrajina

• visoki življenjski stroški