Oceani, začetek ali konec sveta?

 

Neža Vadnjal

7 minutno branje


Na oktobrskem webinarju iz serije Ideje iz sveta so nas VTIS-ovci: Petra Hribovšek, dr. Arne Bratkič in Pedro Damian Kostelec, popeljali vse od globoko morja do gladine morja, in nas opozorili na nekatere prihajajoče spremembe.


 
Razsežnosti oceanov VTIS2.png

Tri četrtine Zemlje je prekrite z morjem, del katerega je tudi globoko morje, katerega globočine segajo od 200 m do kar 11 km globoko in nam je večinoma dokaj nedostopno. Razmere, ki so tako drugačne kot na površini (npr.mnogo višji tlak in temperature), povzročajo slabo resolucijo, zato imamo boljše zemljevide Marsa in Lune kot dna morja. Ta nedostopnost pa ne ustavi globokomorskega rudarstva in ostalega izkoriščanja globokomorskih virov. Vse do globoko morja potone tudi plastika iz kopnega. Petra Hribovšek v sklopu svojega doktorskega raziskovanja raziskuje to okolje in tamkajšnjo biodiverziteto.

Razsežnosti oceanov VTIS1.png

Skupine strokovnjakov iz različnih področij s pomočjo robotov pridobijo vzorce iz globoko morja, ki jih kasneje raziskujejo v laboratorijih. Ti vzorci vsebujejo različne sedimente ter tudi raznolike mikroorganizme. Hidrotermalni vrelci s temparaturami do 700 °C ustvarijo posebno okolje, kjer živijo organizmi, ki energijo ustvarjajo s kemosintezo, tj. iz snovi, ki so za bitja na površini Zemlje škodlijva. Razumevanje te široke biodiverzitete v tako ekstermnih pogojih, doprinese k našemu razumevanju o kroženju snovi ter tudi kakšne ekstreme lahko pričakujemo na drugih planetih.

Bližje vodni površini se oceani bližajo na eni izmed devetih planaternih mej (koncept planetarnih meja opisuje varne meje za devet bistvenih procesov Zemlje, katere človeštvo lahko razvija in izboljša). Zaradi segrevanja se prostornina vode veča, ter led topi, kar vodi do višanja vodne gladine, s tem pa tudi do uničevanja ekosistemov in gospodarske škode. Segrevanje vodi do manj kisika v morjih, kar povzroča “gnitje” oceana ter sproščanje strupenih plinov. Dr. Arne Bratkič nas je opozoril, da takšno “zakisovanje” oceanov, vpliva na preživetje rib in količino alg. Zaradi tega je veliko morskih sistemov že blizu točke preloma, ko pa se bo to zgodilo, bo težko popraviti takšno ekološko škodo. Da bi preprečili ogromno ekološko katastrofo je nujno zmanjševanje toplogrednih plinov, kar pa bomo dosegli le z združevanjem znanj in raziskav iz različnih področij, tako naravoslovnih kot družboslovnih.

Razsežnosti oceanov VTIS3

Nad vodno površino imamo plovila. Podjetje Pedra Damiana Kosteleca se ukvarja z razvojem tehnologij za spremljanje dogajanja na vodi. Telematika lahko preko zbiranja podatkov o lokaciji plovila, vremena in podobno, vodi do rekonstruiranja nesreč in razumevanja ostalih dogodkov na morski gladini. Večje udobje in varnost na morski gladini lahko dosežemo z novimi aplikacijami, ki preko združevanja informacij o lokaciji različnih plovil med raznolikimi pogoji, odkrijejo najprimernejše cilje ob določenih razmerah.

Razsežnosti oceanov 4.png

Napredek tehnologije in znanosti povezujeta razumevanje o dogajanju tako v globinah oceanov kot na morski gladini. Skupno vsem nivojem oceana je nenehno spreminjanje tega okolja. Veliko teh sprememb je odvisnih od dejanj ljudi. Z združitvijo naših znanj iz različnih področij, lahko usmerimo naša dejanja proti prihodnosti, ki bo zavarovala morsko okolje.

Na oktobrskem webinarju iz serije Ideje iz sveta so nas VTIS-ovci: Petra Hribovšek, dr. Arne Bratkič in Pedro Damian Kostelec, popeljali vse od globoko morja...