Virtualni spoznavni večer v Veliki Britaniji

 

Pina Sadar

8 minutno branje


Britanski odbor Društva VTIS je protikoronskim ukrepom navkljub slovensko skupnost v Veliki Britaniji združil na spoznavnem večeru, ki je tokrat potekal virtualno. Skoraj šestdeset članov in prijateljev društva se je v četrtek, 22. oktobra 2020, pogovarjalo o novi realnosti študija in življenja na britanskih univerzah, ki ga krojijo posledice Brexita in koronavirusa. 


 
Screenshot+2020-10-22+at+20.18.18.jpg

Dogodek je otvorila Simona Leskovar, veleposlanica Republike Slovenije v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Veleposlanica, ki je v novo funkcijo stopila pred zgolj nekaj tedni, je članom društva predstavila svoje delo in ekipo izključno ženskih diplomatk. Govorila je o izzivih, s katerimi se slovenski državljani soočamo ob odhodu Velike Britanije iz evropske družine, in o težavah prehoda mednarodnih meja med epidemijo ter poudarila vlogo, ki jo pri pomoči Slovencem igra veleposlaništvo. 

 Kristi Hodak, predsednica Društva VTIS, je predstavila številne aktivnosti društva, kot so virtualni seminarji, mentorska shema in pregled dobrih zaposlitvenih praks ter navzoče pozvala, da aktivno ohranjajo vezi s Slovenijo in z ostalimi člani. Novi VTIS-ovci so spoznali tudi člane britanskega odbora društva, ki ga sestavljajo Bojana Selinšek, Neža Vadnjal, Miha Pipan, Lea Marolt, Lucija Vihar in Pina Sadar. Lokalni odbor je gonila sila društva na britanskih tleh in prvi kontakt za VTIS-ovce v Združenem kraljestvu. 

Screenshot+2020-10-22+at+20.33.41.jpg

Dragan Barbutovski, direktor slovenskega predstavništva British Councila in član Društva VTIS, je predstavil delovanje slovenske veje mednarodne organizacije iz Združenega kraljestva, ki se ukvarja z medkulturnimi odnosi in priložnostmi v izobraževanju. Pridružila se nam je tudi Barbara Uranjek, direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice, ki je sicer tudi sama nekdanja študentka v tujini. Poudarila je pomen vzpostavljanja in krepitve gospodarskih vezi med dvema državama ter izpostavila številne poslovne priložnosti za VTIS-ovce po opravljenem študiju v tujini. V zadnjem trenutku se je na naše vabilo odzvala tudi Evelina Ferrar, ki je navzoče seznanila z delom Britansko-slovenskega društva, nevladne organizacije, ki pospešuje stike med Slovenci v Veliki Britaniji in njihovimi prijatelji v tej državi, med drugim s slovito božično mašo v Londonu in vsakoletnim Prešernovim večerom. 

Screenshot+2020-10-22+at+19.45.06.jpg

Govorci so naslovili številna vprašanja članov društva, ki so se pričakovano vrtela predvsem okoli negotovosti migracijskih statusov po koncu leta in prvih praktičnih korakov v novem poglavju v Veliki Britaniji. Čeprav so govorci poskusili odgovoriti na vsa vprašanja, lahko dodatne odgovore člani društva vedno poiščejo tudi na platformi Slack, virtualnemu središču VTIS-a, ki povezuje člane društva s celega sveta ter po smereh študija in strokah.

Screenshot+2020-10-22+at+19.32.31.jpg

 V pravem duhu VTIS-ja je dogodek zaokrožila neformalna “zakuska”, ki jo je zakuhal VTIS-ov rezidenčni kuharski mojster Miha Pipan in jo začinil z zabavno anketo članov, ki se je osredotočala predvsem na kulinarične izkušnje Slovencev v Združenem kraljestvu. Med drugim smo izvedeli, da Slovenci preko britanskih meja najpogosteje tihotapimo predvsem mesnine in alkoholne pijače, da v angleških supermarketih najbolj pogrešamo svež kvas, Cedevito in dobro sol ter da si za kulinarično teleportacijo v domače kraje radi skuhamo govejo juho, makarone s tunino in potico. Kulinarična nota neuradnega dela dogodka se je nadaljevala z Mihovim kratkim tečajem kuhanja in nakupa hrane v Veliki Britaniji.

Dogodek se je zaključil z nasmejanimi obrazi in novimi virtualnimi vezmi, ki nedvomno napovedujejo še eno aktivno leto britanskega odbora Društva VTIS.

 Vse prezentacije z dogodka so dosegljive na Slack kanalu #velikabritanija.