Prijavi se na razpis GZS za priznanje za inovacije 2021!

 

Manca Kunavar

8 minutno branje


Gospodarska Zbornica Slovenije vsako leto organizira Dan Inovativnosti, ki velja za največji, najodmevnejši in najbolj prepoznaven slovenski dogodek na področju inovativosti namenjen učenju, povezovanju in nagrajevanju slovenskih inovatork in inovatorjev. V sklopu le-tega poteka tudi izbor za naj slovensko inovacijo leta. Na pobudo Društva VTIS se od lanskega leta na razpis lahko prijavijo tudi slovenski inovatorji, ki delujejo izven meja Slovenije.


 
image (1).png
 

Podeljevanje priznanj GZS za inovacije letos poteka že 25. leto zapored (oziroma 19 let na nacionalni ravni, prej samo na regionalni), vendar šele 2. zaporedno leto, ko je priznanje namenjeno tudi slovenskim podjetjem s sedežem v tujini in državljanom RS, ki živijo v tujini. V letu 2020 so prvič v zgodovini lahko sodelovale tudi inovacije slovenskih podjetij s sedežem v tujini in državljanov RS, ki živijo v tujini. Zanje je bila oblikovana posebna komisija, ki ocenjuje inovacije skladno s pravili in bo z vami potem tudi izvedla online zagovore. Letos bodo podelili posebna priznanja, naslednje leto pa je planiran korak naprej s ciljem popolne integracije.

15. februarja 2021 so se na 13 regionalnih zbornicah odprli razpisi za priznanja za inovacije 2021, dodatno pa je na GZS odprt tudi razpis za priznanja za inovacije slovenskih podjetij s sedežem v tujini in državljanom Republike Slovenije, ki živijo v tujini. Gre za dvostopenjski postopek pri katerem se na prvi stopnji ocenjuje in podeljuje priznanja za inovacije na regionalnem nivoju, najboljše zlate regionalne inovacije, pa se uvrstijo na drugo, nacionalno stopnjo. Na nacionalni stopnji vse inovacije ponovno oceni nacionalna komisija in dodeli nacionalna priznanja, ki so podeljena na Dnevu inovativnosti.Tudi letos pa bodo podelili posebno prizanje za inovacijski izziv 2021 na temo 'Inovacije, ki rešujejo izzive Covid-19'.

image.png

V preteklih 18 letih so bila v celotni Sloveniji priznanja podeljena preko 11.200 inovatorjem in inovatorkam in več kot 3.200 inovacijam. Na nacionalni ravni je bilo podeljenih 153 zlatih priznanj, priznanja GZS za inovacije pa so prepoznane tako v Sloveniji kot v tujini.

Svojo inovacijo boste prijavili na enak način kot vsa podjetja, ki imajo sedež v Sloveniji in inovatorji, ki živijo v Sloveniji. Razlika je le ta, da boste izpolnjeno prijavo poslali na ales.ugovsek@gzs.si do 31. maja 2021, razen v primeru, če je sedež podjetja v Sloveniji. V tem primeru inovacijo prijavite na regionalni razpis v tisti regiji, kjer je sedež podjetja in je vse enako, kot pri normalnem poteku.

Za slovenska podjetja s sedežem v tujini velja pomembno pravilo. Za slovensko, se podjetje šteje takrat, ko je ustanovitelj ali najmanj eden od soustanoviteljev državljan Republike Slovenije ali pa je najmanj 50 % lastništva podjetja v lasti državljana/ov Republike Slovenije. Če pa prijavljate v imenu podjetja s sedežem v Sloveniji, potem pa klasično, kot je opisano zgoraj.

 KAKO PRIJAVITI INOVACIJO NA RAZPIS 2021?

Najučinkoviteje bo, če si za začetek pogledate kratek video s predstavitvijo razpisa in nasveti kako učinkovito prijaviti vašo inovacijo na določen regionalni razpis ali razpis za priznanja za inovacije slovenskim podjetjem s sedežem v tujini in državljanom Republike Slovenije, ki živijo v tujini.

Vaše inovacije bodo ocenjevali člani komisij na podlagi opisa problema in njegove rešitve, razsežnosti inovacije, opisa stanja na področju inovacije, zaščite inovacije, inovacijske ekipe, uporabnika, trga ter finančnih in trajnostnih učinkov. Skladno z metodologijo ocenjevanja bodo komisije dodelile različna priznanja in za nacionalno raven predlagala najbolje ocenjene zlate inovacije. Izbor najboljših inovacij iz vseh 13 regij oceni nacionalna komisija, ki podeli priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni.

S klikom na prijavni obrazec in Pravilnik dostopate do objavljenih dokumentov.

Picture 2.jpg

Več informacij o dogodku in prijavi najdete na njihovi spletni strani in preko maila.

V naši skupnosti imamo veliko število podjetnikov in inovatorjev, ki z novimi rešitvami soustvarjajo prihodnost v kateri želimo živeti. Zato upamo, da se vas bo čim več prijavilo na razpis in predstavilo v Sloveniji svoje inovacije.