VTISovci predstavljali svoje znanosti v Bernu

Anita Senk

5 minutno branje

V petek, 13. 5. 2022, smo skupaj z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Bernu v prostorih Veleposlaništva organizirali dogodek "Predstavi svojo znanost", kjer smo gostili uspešne slovenske raziskovalce, ki delujejo v Švici. Na dogodku se je zbralo preko dvajset poslušalcev, s katerimi smo se prijetno družili.

Dogodek se je začel s pozdravom in predstavitvijo društva VTIS, ki ga je pripravil mag. Gregor Bordon, vodja VTIS-ovega lokalnega odbora v Švici. Sledil je nagovor veleposlanika mag. Iztoka Grmeka ter glasbena točka inštrumentalista in dirigenta mag. Matica Tomažiča.

Dogodek se je nato nadaljeval s predstavitvami različnih področij, na katerih delujejo in raziskujejo Slovenci, živeči v Švici. Dr. Anita Senk je predstavila svoje raziskovalno delo na področju nastanka in organizacije krvno-žilnega sistema. Nadaljeval je mag. Jaka Pižorn, ki je predstavil svoje raziskovalno delo na področju razvoja umetnih žil. Po kratkem odmoru je mag. Marko Panjek predstavil svojo delo pri razvoju avtonomnega letalnika z laserskim skenerjem za natančen 3D zajem sveta. Uradni del dogodka pa se je zaključil s predstavitvijo mag. Eve Sušnik, ki je predstavila svoje raziskovalno delo na področju nanobiologije, kjer preučuje interakcijo nanodelcev z različnimi celicami. Po vsaki predstavitvi so sledila vprašanja in kratka diskusija. Večer smo zaključili ob prijetni pogostitvi in zanimivem druženju.

Iskrena hvala vsem nastopajočim, vsem sodelujočim iz Veleposlaništva in veleposlaniku za sprejem in pomoč pri organizaciji, lokalnemu odboru za organizacijo dogodka ter vsem udeležencem v Bernu.

Veselimo se nadaljnjih dogodkov in druženj v Švici

Lokalni odbor VTIS v Švici (Gregor Bordon, Neža Ribarič, Kajetana Bevc, Sabina Carli, Anita Senk, Ziva Vuckovic)