VTIS o zdravstvu: Slovensko znanje v svetu – Berlin 2020

 

Vid Švara

3 minutno branje


V četrtek, 24.9.2020, smo skupaj z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Berlinu na rezidenci Veleposlaništva, pripravili drugi letošnji dogodek "Slovensko znanje v svetu", tokrat na aktualno tematiko zdravstva. Naša gosta sta bila dr. Katsiaryna Yermak s klinike Deutsches Herzzentrum Berlin in dr. Andrej Trampuž s klinike Charité. Na dogodku, ki je v duhu epidemiološke krize potekal pod strogimi varnostnimi ukrepi, se je zbralo preko dvajset poslušalcev, zaradi velikega zanimanja s strani članov, pa smo dogodek v živo prenašali tudi preko društeven strani FB Live, kjer je dogodek spremljalo še dodatnih 50 poslušalcev.


 
markus-frieauff-IJ0KiXl4uys-unsplash.jpg

Na vrtu rezidence je prisotne najprej nagovoril Vid Švara, član VTISovega nemškega lokalnega odbora, dogodek pa je uradno otvoril veleposlanik mag. Franc But. Sledila je glasbena točka glasbenice Teike, ki nam je premierno predstavila pesem z novega albuma. Sledil je pogovor z gostoma, ki sta ga vodila Vid Švara in Marko Kolar. Skozi pogovor smo se pogovarjali o pogojih dela za zdravnike v nemškem zdravstvu, možnostih povezovanja z zdravniki in zdravstvenimi inštitucijami iz Slovenije, priložnostih in ovirah za zdravnike, ki bi se radi izobraževali na nemških klinikah ter položaju zdravnic v zdravstvu.

Okrogla_miza1.JPG

Seveda se nismo mogli izogniti trenutnim epidemiološkim razmeram in virusu Covid-19. Tako sta nam gosta pojasnila, zakaj in kateri ukrepi so potrebni in uspešni pri zajezitvi epidemije. Poleg tega sta nam opisala delovne razmere v času krize na njunih klinikah, ob koncu pa sta z nami delila še svoj pogled na razvoj epidemioloških razmer v prihodnjih mesecih. Sledila so številna vprašanja udeležencev dogodka, večer pa smo zaključili na vrtu rezidence, ob melodijah in petju glasbenice Teike.

Otvoritev.JPG

Iskrena hvala govorcema, vsem sodelujočim iz Veleposlaništva in Veleposlaniku za sprejem in pomoč pri organizaciji, ter vsem udeležencem v Berlinu in gledalcem, ki so nas spremljali virtualno.

Veselimo se nadaljnih dogodkov in druženj v Berlinu!