Se spolna enakopravnost v strokovnem svetu slabša?

Brina Vadnjal

7 minutno branje

Predstavitev strokovnjakinj v Sloveniji in tujini.

Položaj žensk v Sloveniji se v zadnjih letih sistematično slabša. Leta 2017 je bila Slovenija v eni najbolj pomembnih raziskav razlik med spoloma WEF Global Gender Gap Report na odličnem sedmem mestu, lansko leto pa je padla za 34 mest. Eden izmed glavnih razlogov za ta rezultat je nizka udeležba žensk v politični participaciji. Po raziskavah inštituta za enakost spolov v EU je Slovenija edina država, kjer se je v zadnjih letih položaj žensk vidno poslabšal. Določene pravice in položaje žensk smo v Sloveniji jemali za samoumevne, danes pa, kot kaže, se bomo morali o tem ponovno precej ozavestiti.

Skupaj z združenjem Ona Ve smo v torek, 25. januarja 2022, organizirali srečanje, na katerem smo razpravljali o položaju žensk in kako strokovnjakinjam vliti več poguma za nastope v medijih in na javnih prireditvah in s tem prispevati k večji enakosti zastopanosti žensk v Sloveniji. Združenje Ona Ve namreč v prvi vrsti promovira druženje strokovnjakinj in medsebojno spodbujanje žensk.

Ženske imamo ogromno znanja, dogajanje v Sloveniji in na svetu pa nam razlagajo moški.
— Marta Kos, soustanoviteljica portala Ona Ve

Ona Ve je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja. Ustanoviteljice združenja so portal ustanovile junija 2021, njihov namen pa je povezovanje strokovnjakinj z različnih področij in tem ter promoviranje njihovega znanja na način, da bodo v družbi bolj prepoznavne.

Ona Ve povezuje strokovnjakinje v Sloveniji in tujini. Ni nujno, da so strokovnjakinje Slovenke, če delujejo za Slovenijo in prispevajo k razvoju Slovenije so v društvu prav tako dobrodošle.

Zakaj je vedno tako, da so v prednosti moški? Zakaj je na vodilnih položajih več moških? Zakaj imajo moški v povprečju višje plače? Zakaj je od tistih, ki nastopajo na javnih prireditvah vedno več moških?

Feministična teorija ugotavlja, da se patriarhalni vzorci obnavljajo in ne izginjajo. Današnja ženska sliši ogromno o pomenu družine in rojevanju. Če ženska nima otrok, velja za ne normalno ali celo sebično, ne glede na to, kakšni so njeni razlogi za tako življenje. Sklop spolne enakopravnosti je zelo širok. V združenju Ona Ve se zavzemajo za enakost spolov na področju medijev. V celotnem svetu je nastopajočih v medijih 25% žensk in 75% moških. To pomeni, da dogajanje na svetu pretežno razlagajo moški, kar ni v redu, glede na to, da je ženska populacija večja. Svet je ljudem predstavljen skozi moške oči. Razlog za to pa niso le moški in njihova samozavest, temveč je tudi v ženskah samih. Nataša Briški pravi, da je nekajkrat težje pridobiti žensko sogovornico kot moškega.

Ob razpisu za delovno mesto se moški prijavijo že, če izpolnjujejo 6 pogojev, ženske pa, če jih izpolnjujejo 9. Ženska se vedno sprašuje: “Sem primerna za govornico? O tej temi zares dovolj vem? Bi lahko našli koga bolj primernega od mene? Izgledam dovolj dobro za televizijo?” Žalostna resnica pa je, da ljudje moške bistveno manj ocenjujejo po temu, kako izgledajo, kot ženske. Kakšno frizuro ima ženska, kako je oblečena, kako sedi... Vse to so dodatni faktorji, za katere mora ženska v današnjem svetu skrbeti pred nastopanjem. Ti so v veliko primerih tudi razlog, da povabilo za nastop ženska raje zavrne.

Pri medijih želimo vzbuditi zavestni premislek, da bi iskali strokovnjakinje in verjamemo, da lahko vplivamo na to, da si bo več žensk upalo nastopati. Po odzivih v prvih mesecih delovanja našega Združenja Ona Ve verjamemo, da lahko vsi skupaj, moški in ženske, dosežemo, da nam bo šlo glede zastopanosti žensk v medijih boljše. Sprožiti želimo tudi družbeno akcijo ‘zaveza za 40 %’ in pozvati organizatorje dogodkov, podjetja, institucije, nevladne organizacije k temu, da bodo na dogodkih, ki jih bodo organizirali, poskrbeli za najmanj 40 % udeležbo žensk. K temu se bodo obvezali s posebnim pristopom k tej zavezi.
— Marta Kos

Ona Ve strmi k temu, da bi mediji zavestno iskali več ženskih govornic. Spodbuja medije in ženske, da bi dosegli vizijo 50% nastopajočih žensk v medijih. To ne pomeni, da ženska povabljena na pogovor, kjer je v manjšini, pogovor zavrne, ampak da organizatorje spodbudi k temu, da povabijo več žensk in pri temu pomaga.

Strokovnjakinja je vsaka ženska, ki svoje delo na bilo katerem področju zna prodati in svoje znanje rada širi, zato ni razlogov, da ne bi bila dovolj dobra za nastopanje v medijih, kaj šele, da bi bila manj primerna od moških. Ženske potrebujejo več samozavesti, ki jo lahko pridobijo s sodelovanjem in podpiranjem druga druge.

Ona Ve vabi vse strokovnjakinje, da se pridružijo portalu in delijo svoja neprecenljiva znanja in izkušnje tudi v slovenskem prostoru. Iniciativa bo z različnimi delavnicami in dogodki ženskam pomagala do samozavestnega nastopanja na družboslovnih in naravoslovnih področjih in prepoznavnosti v medijih.

Sporočilo Ona Ve se mora prenašati med generacijami žensk in tudi moških. Ne gre le za spolno enakopravnost v medijih, ampak tudi za širjenje znanja, ki ga ženske premorejo, pa si tega mogoče ne upajo pokazati.

Hvala vsem udeleženkam in predstavnicam Ona Ve za odlično predstavitev in deljenje informacij.

Naše aktivnostiManca K.