Iz sveta naprej v Slovenijo: Uvodni članek

 

Eva Rogelj

10 minutno branje


Slovenci se v tujino odpravljamo v želji po kariernem razvoju, novih poslovnih izzivih ter zaradi študija oziroma izobrazbe. Kljub temu pa vemo, da se je tretjina v tujini izobraženih Slovencev že vrnila v Slovenijo, več kot polovica živečih v tujini pa razmišlja o selitvi domov v naslednjih nekaj letih. O odhodu v tujino smo že spregovorili, manjkrat pa se vprašamo, kako se vrniti nazaj v domovino, zato smo v tem članku zbirali nasvete VTISovcev, ki so se uspešno vrnili na domača tla. Članek predstavlja uvod v novo serijo člankov »Iz sveta NAPREJ v Slovenijo«. V prihodnje se bomo podrobneje posvetili birokratskih postopkom, načinu iskanja zaposlitve ter kulturnim in drugim prilagoditvam, ki so del selitve domov.


 
pexels-krivec-ales-547125.jpg

Proaktivno iskanje zaposlitve že pred prihodom domov je ključnega pomena.

Zagotovitev službe je nekaj, za kar je dobro poskrbeti že prej. Načini iskanja zaposlitve se lahko razlikujejo med različnimi panogami, vendar je velikim skupno to, da osebni stik in proaktivnost prineseta največ. Situacija je drugačna za tiste, ki se vračate takoj po študiju in tiste, ki se selite med karierno potjo. Boštjan Vihar, podoktorski raziskovalec na Univerzi v Mariboru, svetuje, da s slovenskimi delodajalci navežete stike že med časom bivanja v tujini. Opravljanje prakse in pripravništev že v študijskem obdobju se pogosto obrestuje. Podobno je v akademskih vodah, a so tu v Sloveniji pripravništva manj pogosta. Nika Anžiček, raziskovalka v podjetju Lek Novartis, doda še, da so karierni dogodki, ki jih organizira sam delodajalec ali kako združenje, lahko odskočna deska do zaposlitve doma.

V decembru VTIS vsako leto organizira karierne dneve s partnerji, kjer napredna slovenska podjetja predstavijo svoje delovanje ter odprta delovna mesta. Neformalne stike lahko zbirate tudi prek VTISovih kanalov na Slacku (#iščem_nudim_delo), kjer VTIS partnerji in člani dnevno ali tedensko objavljajo odprta delovna mesta v slovenskih podjetjih in drugih organizacijah. Obenem pa se lahko pridružite tudi strokovnim kanalom kot na primer: #life_science, #trajnostni razvoj, #healthcare, #data_science in podobnim, kjer se strokovnjaki s področij povezujejo in delijo koristne nasvete in povezave – tako s tujimi kot s slovenskimi delodajalci. Če še niste na naši digitalni platformi Slack vas vabimo, da se pridružite preko 900 članom. Link lahko najdete v VTIS novičnikih, v FB objavah ali pa nam pišite na info@drustvovtis.si.

Iz sveta naprej v Slovenijo 2

Vzemi si čas za birokracijo.

Ob selitvi domov se je treba ponovno registrirati kot »Slovenec/ka v Sloveniji«. Potrebna je sprememba stalnega prebivališča, izbira osebnih zdravnikov, urejanje potrdil o zaključenem študiju in podobno. Nika priporoča, da se v to poglobite že prej, kajti »težko je urejati vse ob polnem delovniku.«

V primeru potrebe po nostrifikaciji potrdil o šolanju, ki jih izvaja ENIC-NARIC, začnite potrebno dokumentacijo zbirati takoj, ko je to možno, saj postopek traja okoli 3 tedne. Potrebno je vedeti, ali vaš delodajalec zahteva potrdila že pred začetkom zaposlitve. Nika svetuje tudi k izbiri manjših upravnih enot za urejanje administrativnih zadev. V teh je namreč manj gneče in naročanje pogosto ni potrebno. Če se selite z otroci, vam svetujemo, da preučite postopke vpisa v vrtce in šole ter postopke za pridobitev socialnega zavarovanja. Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pa sporočite tudi podatke o delovni dobi v tujini.

Seznam opravil:

  • Prijava stalnega/začasnega prebivališča

  • Ureditev obveznega zdravstvenega zavarovanja

  • Izbira osebnega zdravnika

  • Nostrifikacija izobrazbe

  • Prijava delovne dobe opravljene v tujini

glenn-carstens-peters-RLw-UC03Gwc-unsplash.jpg

O najemu stanovanja se pozanimaj pri sorodnikih in znancih.

Iskanje stanovanja lahko vzame kar nekaj časa. Jaka Kragelj, podoktorski raziskovalec na UT Southwestern Medical Center v Dallasu, svetuje, da se pozanimate pri sorodnikih in znancih, če kdo oddaja svojo nepremičnino, saj lahko to vpliva na višino najemnine. V takih primerih pridejo v poštev tudi objave na socialnih omrežjih ali pa spletne strani kot na primer Nepremičnine.net. Pomembno je, da po selitvi nazaj v Slovenijo, spremenite začasni/stalni naslov bivanja. V najemniških stanovanjih je potrebno soglasje lastnika, ki ga lahko pridobimo s preprostim obrazcem.

gabrielle-henderson-HJckKnwCXxQ-unsplash.jpg

Za začetek življenja doma je potreben »zaključek« življenja v tujini.

Ko se vračamo domov ne smemo pozabiti tudi na birokracijo v tujini. Zapiranje tujih bančnih računov in ukinitev telefonske številke ni vedno mačji kašelj. Dokumente o zaposlitvi, zavarovanjih in plačanih davkih izven Slovenije obdržite, saj vam lahko pridejo v pomoč pri urejanju dokumentov za življenje na slovenskih tleh. Za dokončno selitev v Slovenijo pa je potrebno seliti tudi prtljago, ki smo jo v letih prebivanja v tujini nakopičili v novih stanovanjih. Tudi tukaj lahko nastanejo logistične težave in se je potrebno vprašati kam, kako in koliko časa je potrebno za tranzit osebnih predmetov iz tujine v Slovenijo. Eden izmed ponudnikov poštnih storitev je tudi naš partner Eurosender d.o.o, ki članom Društva VTIS ponuja 10% popust (kodo lahko najdete na Slacku v kanalu #splošno (»pinned items«)).

campaign-creators-e6n7uoEnYbA-unsplash.jpg

Pripravi se na kulturni šok.

Vrsta kulturnega šoka je odvisna od države iz katere se vračate. Naši člani so izpostavili predvsem drugačno kulturo na delovnem mestu, na primer zaželen zgodnji prihod na delovno mesto in drugače urejen javni prevoz. Pozitivno pa je člane presenetil predvsem topel sprejem ljudi in spoštovanje izkušenj iz tujine. Zelo dobro je poskrbeti za vzdrževanje stikov s Slovenijo že v obdobju, ko živite v tujini, saj vam bo to omogočilo lažji prehod v slovensko socialno sfero. VTIS se zavzema, da bi lahko vsak član zgradil močno mrežo s Slovenijo že v času bivanja v tujini. Primeri takih iniciativ so: Simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini (multidisciplinarna konferenca s ciljem vzpostavljanja in utrjevanja vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in profesorji, raziskovalci ter študenti v Sloveniji), Ideje iz sveta, Karierni dnevi, mentorstvo in partnerstva. Lokalni odbori po svetu pa so tudi dobro povezani s slovenskimi gospodarskimi zbornicami, veleposlaništvi in društvi. Obrnite se na lokalni odbor ali člane upravnega odbora, da vam pomagajo najti ustrezne kontakte.

Za bolj poglobljene informacije o specifičnih nasvetih počakajte na izid nadaljnjih člankov iz rubrike »Iz sveta NAPREJ v Slovenijo«. Zdaj pa: Srečno pot domov!