Ideje iz sveta: Kibernetska varnost: kako varni smo?

 

Neža Vadnjal

5 minutno branje


V soboto, 6. junija 2020, smo v Društvu VTIS pripravili drugi webinar iz serije Ideje iz Sveta. Tokrat na temo kibernetske varnosti. Na dogodku se nam je pridružilo 60 poslušalcev iz vsega sveta in prisluhnilo predavanjem članov društva, mednarodnih strokovnjakov iz različnih področji kibernetske varnosti.


 
Vtis_cyber-01.png

Bojana Selinšek je odlično povezovala dogodek, kjer so Miloš Pešič (Marken, Velika Britanija), Dr. Helena Uršič Vrabec (Plantir, Združene države Amerike) in Kaja Ciglič (Microsoft, Slovenija) delili svoje široko znanje in izkušnje pri vzdrževanju kibernetski varnosti. Dogodek iz Ideje iz sveta je bil znova odlična priložnost za krepitev povezav društva in govorcev z ostalimi člani in širšo slovensko govorečo javnostjo.

Screenshot 2020-06-06 at 19.48.36.png

Dr. Helena Uršič Vrabec je pravnica z mnogo mednarodnimi izkušnjami iz prava varstva podatkov in kibernetske varnosti. Trenutno je zaposlena v pravni ekipi podjetja Plantir v New York-u. Na webinarju je predstavila pravne izzive s katerimi se soočajo podjetja pri varovanju osebnih podatkov. Poslušalce je seznanila z zakonodajo, ki v Evropski uniji in Ameriki kot temeljno pravico zagotavlja varstvo osebnih podatkov posameznikov. Spoznali smo, da so naše pravice do varstva osebnih podatkov v Evropi dosti večje kot ZDA. Vseeno je zagotavljanje varnosti naših osebnih podatkov na spletnih platformah velik tehnični in pravni izziv na obeh kontinentih. 

Screenshot 2020-06-06 at 19.17.01.png

Miloš Pešič je globalni vodja za informacijsko in kibernetsko varnost v podjetju Marken v Londonu. Na svojem delovnem mestu je zadolžen za zagotavljanje ustreznega obravnavanja incidentov na področju kibernetske in informacijske varnosti, vključno s posebnimi zahtevami za zaupne in osebne podatke v skladu z GDPR. Miloš je z nami delil nasvete kako se zaščititi in zmanjšati možnosti kibernetskega napada nas kot posameznike ali podjetja. Z nami je delil tudi kako zaznati kibernetski napad in ravnati v primeru le tega. Vendar pa Miloš predlaga, da smo Spider Man in ne Peter Parker ko pride do kibernetske varnosti in se zaščitimo vnaprej, da bo poskus kibernetskega napada na nas neuspešen.

Screenshot 2020-07-03 at 11.20.53.png

Kaja Ciglič je strokovnjakinja iz področja digitalne diplomacije, ki je trenutno zaposlena pri Microsoftu v Sloveniji. V času, ko se je velik del naših življenj premaknil na splet, je digitalna diplomacija postala še bolj pomembna pri zagotavljanju kibernetske varnosti, stabilnosti ter miru na spletu. Kaja je na dogodku predstavila zakaj je digitalna diplomacija pomembna ter se osredotočila na  pomen le-te v času pandemije. Pandemija je žal odprla možnost nove vrste kibernetskih napadov povezanih s COVID-19. Vse države so v zadnjih mesecih zabeležile vsaj en takšen napad. Ker so digitalni napadi poceni, povzročijo visoko škodo, se je njihovo število v zadnjih letih eksponentno povečalo. Kaja nam je tako pokazala kako digitalna diplomacija postaja vedno bolj pomembna pri varovanju naših podatkov. 

priscilla-du-preez-OEdkPaxYMXU-unsplash.jpg

Po izredno zanimivih in poučnih predstavitvah so govorci prejeli mnogo zanimivih vprašanj. Poslušalce je tema tako zanimala, da smo dogodek podaljšali, da so govorci lahko odgovorili na vsa zastavljena vprašanja. 

V Društvu VTIS smo veseli, da je dogodek privabil toliko poslušalcev in se zahvaljujemo govorcem za neverjetno zanimive predstavitve, ki so nam pokazali kako kompleksna naloga je ohranjanje naše varnosti na spletu.

Naslednji virtualni dogodek iz serije Ideje iz sveta bo v soboto, 18. julija ob 19.00 CEST. Dr. Lina Boljka (Colorado State University), Dr. Žiga Malek (Vrije Universiteit Amsterdam) in mag. Maja Žarkovič (Universität Basel) bodo z nami delili svoje znanje o okoljskih spremembah. Prijave že spremljamo tu https://www.eventbrite.com/e/ideje-iz-sveta-okoljske-spremembe-kako-jih-lahko-blazimo-tickets-108471541300. Pridružite se nam.