VTISi z Dunaja 2019

Slovensko znanje v svetu

Dunaj, 28. 11. 2019, ob 18:00

Organizirali smo tradicionalni dogodek “VTISi z Dunaja 2019: slovensko znanje v svetu”, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah na Dunaju. Srečanje je bilo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih na Dunaju in bližnji okolici.

Dogodek se je odvijal v četrtek, 28. novembra 2019, ob 18:00 uri, v prostorih Hotela Korotan na naslovu Albertgasse 48, Wien/Dunaj.

Čas Vsebina
18:00 – 18:15 Prihod udeležencev, sprejem
18:15 – 18:25 Nagovor: ga. Marjana Prvinšek Bokal, namestnica Veleposlanice RS v Avstriji
18:25 – 18:30 Uvodni pozdrav: Gala Rogelj, članica upravnega odbora Društa VTIS
18:30 – 18:40
Predstavitev: Žiga Lešnik, svetovalec pri Simon-Kucher & Partners
18:40 – 18:50 Predstavitev: Kristina Verbole Ilijev, inženirka pri OMV
18:50 – 19:00 Glasbena točka: Aleksandra Pleterski
19:00 – 19:10 Predstavitev: Maruška Strah, izvršna direktorica World Space Week Association
19:10 – 19:20 Predstavitev:Sara Sajko, podoktorska raziskovalka na Max V. Perutz Laboratories
19:20 – 19:45 Okrogla miza: Gala Rogelj in govorci
19:45 – Glasbena točka
Sprejem za udeležence

Več o govorcih in nastopajočih

Žiga Lešnik je 29-letni Celjan, ki je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in ga je pot že med študijem zanesla v tujino, natančneje v Kanado, kjer je na Queens University opravil tretji letnik študija. Kot pravi je prav odhod v Kanado bil njegov največji mejnik na izobraževalni poti, saj je tam spoznal, kako pomembno je dolgoročno načrtovati kariero in hkrati razvil zanimanje za strategijo rasti podjetij. V letu 2012 je izobraževanje nadaljeval na dunajski ekonomsko-poslovni univerzi WU kjer je magistriral na področju marketinga. Študij na Dunaju mu je odprl vrata do globalnih podjetij Beiersdorf ter Procter & Gamble, kjer je že kot študent dobil priložnost za opravljanje prakse. Po zaključku študija je „pristal“ v management consultingu, kjer zadnja štiri leta svetuje upravam velikih podjetij pri poslovnih odločitvah. Trenutno je zaposlen pri Simon-Kucher & Partners, globalnem svetovalnem podjetju, specializiranem za marketing, prodajo in pricing. Čeprav se na Dunaju odlično počuti, se resno spogleduje tudi z vrnitvijo v Slovenijo.

Kristina Verbole Ilijev  je inženirka za naftna in plinska ležišča zaposlena pri podjetju OMV Exploration & Production. Pot v naftne vode se je pričela leta 2011, ko se je odločila končati profesionalno košarkarsko kariero ter dati prednost študiju geologije na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Za pisanje diplome se je namenila v Prekmurje, natančneje k Petrol Geotermu v Lendavo, kjer se je v svojem delu posvetila raziskavam na naftno-plinskem polju Petišovci. Študij je uspešno zaključila leta 2014 in tako pridobila naziv univ. dipl. inž. geologije. Nato je pričela z delom naftne geologinje pri podjetju Ascent Resources v Lendavi in se po dveh letih in pol odločila, da še poglobi svoje znanje o nahajališčih ter se leta 2016 podala na master študij na Škotsko in sicer na Heriot-Watt University, ki v naftni industriji slovi kot ena najboljših svetovnih univerz na tem področju. Tekom študija se je v okviru prakse pri škotskem podjetju Cairn ukvarjala z raziskavami naftnega polja v Senegalu. Po končanem študiju je leta 2017 sprejela ponudbo avstrijskega koncerna OMV, kjer je trenutno odgovorna za okvirno 180 vrtin na naftnem polju Matzen, ki se nahaja v neposredni bližini Dunaja.

Maruška Strah je izvršna direktorica organizacije  World Space Week Association. To je le ena od njenih funkcij oziroma del, ki jih opravlja. Poleg tega je namreč urednica, ter vodja prodaje in marketinga SpaceWatch.Global. Svojo kariero je začela kot pripravnica na Ministrstvu za zdravje RS, vendar zelo kratek čas, kajti kmalu je ustanovila Družinsko kliniko in delovala v medicinskem inštitutu Cor Medico. V obeh organizacija je še danes prisotna. Maruška je celotno izobraževanje, dodiplomsko in podiplomsko opravila na Webster University na Dunaju iz področja mednarodnih odnosov. Sodeluje in je sodelovala pri mnogih projektih v in izven Evrope, kot organizatorka, koordinatorka in predavateljica.

Sara Sajko se je po končanem magisteriju iz Biokemije na ljubljanski univerzi odločila nadaljevati študij na Max F. Perutz Laboratories (Universität Wien), kjer je novembra 2018 doktorirala iz molekularne biologije pod mentorstvom prof. dr. Kristine Djinovic-Carugo. V sklopu doktorata se je ukvarjala s strukturno in funkcijsko karakterizacijo proteina TbMORN1, ki je eden od proteinov, nujno potrebnih za preživetje Trypanosome brucei, parazita, ki povzroča spalno bolezen. Po končanem doktoratu se je za kratek čas zaposlila v farmacevtskem podjetju Arsanis Biosciences Inc., prav tako na Dunaju, kjer je izkusila življenje raziskovalca v R&D v proizvodnji protiteles, nato pa pridobila mesto po-doktorske raziskovalke nazaj na Max F. Perutz Laboratories. Trenutno se na primeru človeškega virusa prehlada ukvarja s splošnim vprašanjem, kako med virusno okužbo virusni genom zapusti kapsido, in katere so strukturne spremembe, ki virusu to omogočijo. Kadar ni v laboratoriju, Sara v prostem času rada igra klavir, obiskuje koncerte, in športno pleza.

Dogodek je potekel.

V primeru kakršnih koli vprašanj smo vam na volje preko maila: info@drustvovtis.si.