VTISi z dogodka v Madridu

Društvo VTIS je 24. maja 2018 v Madridu že drugo leto zapored organiziralo dogodek Slovensko znanje v svetu. V prijetnem vzdušju Slovenskega veleposlaništva v Madridu so se občinstvu ob povezovanju članice upravnega odbora Društva VTIS Petre Petan predstavili trije govorci, vsak s svojo izkušnjo španskega prostora. Prvi je nastopil dr. Simon Kukec, pomočnik direktorja globalnega razvoja farmacevtike pri podjetju Chemo, ki se je v Madrid preselil šele pred kratkim po bogati karieri v Krki. Julija Gabrovšek, mlada arhitektka, je kot druga predstavila svojo študijsko pot v Španiji in drugod, ter svoje prve projekte, na katerih dela v madridskem arhitekturnem studiu. Na koncu je gostom svet sefardske književnosti, književnosti španskih judov, ki so bili v 15. stoletju izgnani z iberskega polotoka, predstavila dr. Katja Šmit, raziskovalka na madridski univerzi Complutense. Za pravo glasbeno poslastico je poskrbela kitaristka Sanja Plohl, dolgoletna prebivalka Madrida, ki je med predstavitvami goste začarala z notami balkanskih in španskih skladateljev. Večer pa ne bi bil popoln brez nagovora slovenske veleposlanice v Španiji, Nj. Eksc. mag. Renate Cvelbar Bek, ki je izrazila svoje odobravanje in podporo delovanju Društva VTIS, katerega je toplo povabila v prostore slovenskega veleposlaništva tudi v prihodnosti. Večer se je zaključil ob kvalitetnem pogovoru med udeleženci ob kozarcu slovenskega vina in španskem jamón ibérico, najvztrajnejši pa so druženje v pozne večerne ure po špansko nadaljevali v bližnjem lokalu. Hvala vsem prisotnim za udeležbo in dobro vzdušje, in se že veselimo dogodka naslednje leto!