VTISi iz Bruslja 2017

VTISovci smo se zopet družili v Bruslju. V sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Kraljevini Belgiji smo organizirali dogodek VTIS Bruselj: Slovensko znanje v svetu, ki je del globalne serije dogodkov Društva, s katerim spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na različnih institucijah v Belgiji.

Dogodek je potekal 16. 11. 2017 v prostorih Veleposlaništva v Bruslju. S kratkim nagovorom ga je otvoril nj. eksc. dr. Rado Genorio, veleposlanik RS v Bruslju. Prvo predstavitev je imela dr. Julija Sardelič, ki je predstavila svoje bogate mednarodne izkušnje na področju migracij. Izpostavila je delo na projektu ERC (European Research Council) v Liverpoolu in pa svoje trenutne aktivnosti v okviru podoktorskega projekta Marie Sklodowska Curie. Anže Švara je govoril o svojem doktorskem projektu, pri katerem se ukvarja z raziskovanjem genetike jablan ter njihove odpornosti na biotski stres. Za poslušalce je bila posebej zanimiva primerjava sadežev, ki so na voljo v trgovinah v Belgiji in v Sloveniji. Kot zadnji je svoje profesionalno udejstvovanje predstavil dr. Andrej Matić, ki se v Evropskem parlamentu ukvarja s pravom mednarodne trgovine ter mednarodnimi trgovinskimi sporazumi. Dogodek je moderiral VTISovec Sebastjan Glinšek.

Kljub zelo različnim temam so vsi trije govorci izpostavili pozitiven vpliv Evropske unije na njihovo delovanje ter povezovanje z domovino. Na ti dve temi se je razvila tudi zanimiva diskusija, pri kateri so aktivno sodelovali dr. Genorio in občinstvo in je potekala v zelo pozitivnem duhu. Dogodek se je zaključil z manjšo zakusko in druženjem.