VTISi iz Bostona 2019

Na predpraznični vikend, v soboto, 13. aprila 2019, je lokalni odbor Društva VTIS v ZDA organiziral prvi dogodek v letu 2019, okroglo mizo z druženjem v Bostonu. V prijetnem co-working spacu Workbar v predelu Cambridge smo se pogovarjali z Lidijo Polutnik in Mašo Močnik, pogovor je moderiral Sebastijan Mrak. Udeleženci so bili navdušeni nad zanimivo debato, kar se je kazalo z njihovim aktivnim vključevanjem. Pogovor se je večina časa vrtel okoli medijskega buma o “begu možganov” ter iskanja rešitev za krepitev “kroženja znanja” in internacionalizacije visokega šolstva.

Govorci in udeleženci so okroglo mizo zaokrožili z nekaterimi zanimivimi vsebinskimi poudarki, ki   so se oblikovali skozi pogovor, in sicer, da je internacionalizacija slovenskega visokega šolstva nujna, predvsem zaradi zagotavljanja konkurenčnosti z izobraževalnimi ustanovami v tujini ter nemoten pretok tujih znanj in izkušenj v tujino, prav tako pa bi bilo treba privabiti tujce, da pridejo v slovensko raziskovalno sfero. Poleg tega kot najpomembnejši faktor, ki bi vsaj deloma spodbudil vrnitev v domovino in morda privabil tujce, navajajo bolj fleksibilno zakonodajo, ki bi omogočala začasno delo in sodelovanje, ter izmenjavo.

Hvala Vidu Čibeju ter ostalim članom lokalnega odbora v ZDA za odlično organizacijo!