VTISi in utrinki iz Ženeve (VTIS Švica 2018)

V soboto, 1. decembra 2018, je Društvo VTIS v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Bernu in Stalnim predstavništvom RS pri OZN na Evropski organizaciji za jedrske raziskave CERN organiziralo dogodek z naslovom “VTIS Švica 2018: slovensko znanje v svetu”. Dogodek je bil namenjen delitvi izkušenj in mreženju slovenskih študentov, akademikov in raziskovalcev, ki živijo in delujejo v Švici in bližnji okolici, ter povezovanju Slovencev v Švici. Program srečanja je bil sestavljen iz treh delov, katerim je sledil čas za mreženje in neformalno druženje ob prisotnosti slovenske kapljice in ostalih dobrot. Udeleženci dogodka so si v sklopu srečanja ogledali tudi Evropsko organizacijo za jedrske raziskave CERN.

V prvem delu je udeležence nagovorila predstavnica Društva VTIS v Švici, ga. Evelin Krajnc, Veleposlanica RS v Švici, mag. Marta Kos, in namestnica stalnega predstavnika RS pri OZN in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi, pooblaščena ministrica, mag. Jelka Travnik. Sledila je predstavitev CERN-a s strani prof. Christoph Schaefer, Senior Adviser for European Associate and Non-Member State countries, CERN. V drugem delu dogodka so se predstavile Urša Bernardič, doktorska študentka in asistentka na Univerzi v Genevi, dr. Mojca Frank-Bertoncelj, podoktorska raziskovalka na Univerzi v Zurich-u in Breda Božič, arhitektka in doktorska študentka na Univerzi v Ljubljani. V tretjem delu dogodka so si udeleženci pod vodstvu g. Tadeja Novaka, ki deluje na Institutu Jožef Stefan in CERN-u, ogledali Synchrocyclotron in ATLAS Visitor Center ter stalno ekshibicijo Globe of Science and Innovation.

Dogodek smo zaključili s pestro diskusijo in ponovno dokazali kako nepogrešljiv člen slovenske skupnosti v Švici je Društvo VTIS.