Dobrodošli na spletni strani Društva v tujini izobraženih Slovencev.

VTIS Zürich 2018

VTIS Zürich 2018

Slovensko znanje v svetu

 19. 4. 2018, ob 18.00 

VTIS_logo_tekst_levo2

 

Društvo VTIS je organiziralo prvi dogodek v letu 2018! “VTIS Zürich 2018: slovensko znanje v svetu” je del globalne serije dogodkov, s katerimi spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo v tujini.

Dogodek je potekal v četrtek, 19. 4. 2018, ob 18.00 v prostorih podjetja Google na naslovu Brandschenkestrasse 110, Zürich.

 

Informacije o dogodku

Program dogodka
Čas Vsebina
17:45 – 18:00 Zbor pred vhodom v stavbo Googla
18:10 – 18:20 Uvodni pozdrav:

  • Veleposlanica Republike Slovenije v Švici mag. Marta Kos Marko
  •  Jure Globočnik, predstavnik Društva VTIS
18:20 – 18:35 Pozdrav in kratka predstavitev Googla
18:35 – 18:50 dr. Andrej Trauner
18:50 – 19:05 Alexandra Marttely
19:05 – 19:20 dr. Gregor Rot
19:20 – 19:35 Ana Rostaher
19:35 – Druženje in pogostitev
Več o govorcih

Dr. Andrej Trauner je mikrobiolog, ki se že več kot deset let ukvarja s tuberkulozo. V sklopu švicarskega inštituta za tropsko medicino in javno zdravstvo (Swiss TPH) raziskuje evolucijske procese, ki določajo usodo bakterij tuberkuloze, potem ko postanejo odporne na antibiotike. Poleg temeljnih raziskav se Andrej, kadar mu uspe, rad vključi v projekte razvoja antibiotikov, v upanju da nam bo uspelo še za časa našega življenja ustaviti to grozno bolezen. Andrej je v tujini pristal povsem po nesreči. Po končani srednji šoli v Devinu, se mu je ponudila priložnost, da študira biokemijo na Univerzi na Univerzi  Cambridge. Sledil je postanek na Morski biološki postaji v Piranu in nato doktorat na londonskem Imperial College-u, kjer ga je tuberkuloza povsem prevzela. Ta interes ga je odnesel v ZDA, kjer je na Harvardu delal na razvoju molekularnih orodij, ki bi nam pomagala bolje razumeti delovanje novih antibiotikov. Logično nadaljevanje te poti se je odprlo v obliki študija komplementa antibiotikov – bakterijske odpornosti, kar ga je pripeljalo v Švico, kjer je še danes.

Alexandra Martelly je direktorica podjetja GeAktiv Switzerland, ki je usmerjeno v iskanje trajnostnih rešitev v kmetijstvu, predvsem v razvoj novih „živih“ organskih gnojil. Podjetje razvija različne tehnologije, ki ohranijo hranilno vrednost gnojil neposredno na mestu gnojenja ter tako preprečijo onesnaževanje podtalnice, prisotnost bakterijskih skupnosti v gnojilih pa zagotavlja, da so hranila za rastline dostopna v obliki, ki omogoča najboljšo vpijanje. Alexandra se v svoji managerski vlogi osredotoča na ekipno delo, globalni marketing in prodajo B2B.

Dr. Gregor Rot je magistriral na Fakulteti za Računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani in doktoriral iz bioinformatike v Švici na Univerzi v Zürichu. Gregor sodeluje s številnimi raziskovalnimi skupinami po svetu na področju analize podatkov in je glavni razvijalec platforme expressRNA.org, interaktivne spletne aplikacije za raziskave post-transkripcijskih modifikacij.

Ana Rostaher, dr. vet. med., dipl ECVD je diplomirala leta 2002 na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Po štirih letih dela v veterinarski ambulanti v Sloveniji in praksi na Veterinarski kliniki dunajske univerze leta 2005 je nekaj let delovala na Kliniki za male živali LMU München. V tem času je opravila tudi prakso pri Laboratory Maine, Bar Harbour (ZDA). 2011 je diplomirala na European College of Veterinary Dermatology. Trenutno je zaposlena na Veterinarski fakulteti Univerze v Zürichu kot višja veterinarka, v okviru česar tudi pripravlja habilitacijo iz veterinarske alergologije. Ima več kot 60 objav, svoje ugotovitve pa je več kot petdesetkrat predstavila veterinarjem in študentom veterine. Ana je članica znanstvenega odbora ESVD-ECVD.

Kraj in datum

Četrtek, 19. 4. 2018, ob 18.00 v prostorih podjetja Google na naslovu Brandschenkestrasse 110, Zürich.

Prijavni obrazec

Prijava ni več mogoče (dogodek je zaključen).

Kontakt za dogodek

V primeru kakršnih koli vprašanj smo vam na voljo preko maila: info@drustvovtis.si.

Back to Top
UA-50869387-1