Dobrodošli na spletni strani Društva v tujini izobraženih Slovencev.

VTIS Washington 2017

VTIS Washington 2017

Slovensko znanje v svetu

Washington, 12. 10. 2017, ob 18:00

VTIS_logo_tekst_levo2

VWA_eng

 

Z dogodkom “VTIS Washington 2017: slovensko znanje v svetu”, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah v ZDA. Srečanje je bilo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih v Washingtonu in bližnji okolici.

Dogodek se je odvijal 12. oktobra 2017 ob 18:00  v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Washingtonu.

Informacije o dogodku

Program dogodka
18:00 – 18:10      Uvodni pozdrav: Igor Cesarec, New York University, predsednik Društva VTIS
18:10 – 18:25      Predstavitev: prof. Barbara Kenda, gostujoča profesorica, Virginia Tech
18:25 – 18:40      Predstavitev: dr. Urška Petrovčič, svetovalka, Criterion Economics
18:40 – 18:55      Predstavitev: prof. Urška Velikonja, profesorica, Georgetown University
18:55 – 19:10      Predstavitev: dr. Urška Zrinski, specialistka za javni sektor, PEFA/World Bank
19:10 – 21:30      Druženje
Več o govorcih

Urška Velikonja je redna profesorica na Pravni fakulteti Univerze Georgetown v Washingtonu, D.C. Raziskuje področje gospodarskega kriminala, zlasti kar zadeva javni pregon kršitev pravil kapitalskih trgov. Raziskave objavlja v najboljših ameriških pravnih revijah, vključno s Stanford Law Review in Yale Law Journal. Izsledki raziskav so pritegnili medijsko pozornost, med drugim so o njih pisali Wall Street Journal, Financial Times in The Economist, in vplivali na ameriške zakonodajalce in regulatorje.

Urška Zrinski je zaposlena na Svetovni banki, kjer v okviru programa PEFA (Javni izdatki in finančna odgovornost) sodeluje pri analizi sistemov in procesov upravljanja javnih financ. Njeno delo se osredotoča na tehnično podporo državam pri izvajanju analiz javnih financ ter izvajanje programov usposabljanja za državne uradnike in razvojne partnerje kot so Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad in Evropska komisija. Pred prihodom na Svetovno banko je na Centru za razvoj financ vodila program izgradnje zmogljivosti državnih uradnikov s področja javnih financ v Jugovzhodni Evropi.  Prav tako je bila vključena v program Svetovne banke, usmerjen v izmenjavo izkušenj pri reformah javnih financ med državnimi uradniki na Zahodnem Balkanu, Kavkazu in Srednji Aziji; ter v program Svetovne banke namenjen izmenjavi znanja Jug-Jug. Urška je doktorirala na Univerzi v Ljubljani in magistrirala na King’s College, Univerza v Londonu. Njeno raziskovanje se je osredotočalo na učinkovitost mednarodnega razvojnega sodelovanja ter kakovost in uporabo sistemov upravljanja javnih financ.

Urška Petrovčič je višja svetovalka pri Criterion Economics, kjer se ukvarja s pravom o varstvu konukrence in patentnim pravom. Izdala je knjigo ter števile strokovne članke na temo “standard-essential patents, SEP”. Na to temo tudi redno predava na mednarodnih konferencah. Doktorat prava je dokončala na Evropskem Univerzitetnem Inštitutu. Bila je gostujoča raziskovalka na University of California, Berkeley ter na Univerzi v Oslu. Bila je tudi strokovna sodelavka pri Ameriški odvetniški zbornici, kjer je vodila raziskovalni projekt v sodelovanju z Ameriškim uradom za varstvo konkurence. Pred tem je delala v odvetniški pisarni Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP ter na Evropski komisiji pri generalnem direktoratu za konkurenco.

Barbara Kenda je po študiju arhitekture v Ljubljani magistrirala na Univerzi Cornell in doktorirala na Univerzi v Pennsylvaniji. Raziskuje odnos med grajenim okoljem in zdravjem. Osredotoča se na integracijo arhitekture, urbanizma, preventivne medicine, pnevmatologije in sorodnih področij. Njene interdisciplinarne raziskave iščejo rešitve za razvoj zdravih zgradb in mest ter posledično za zmanjšanje kroničnih bolezni in izboljšanje človekovega bivanja. Barbara je svoje raziskave objavila v knjigah in strokovnih člankih izdanih pri zalozbah Routledge, Taylor & Francis, Rizzoli, Peabody Museum (Harvard) in drugih. Svoje raziskovalno delo je predstavila na številnih univerzah in konferencah po svetu. Kot arhitektka je delala v Kanadi in ZDA, večino let pa je predavala arhitekturo na Univerzi Notre Dame in vodila izobraževalni oddelek na Prinčevi fondaciji za grajeno okolje v Londonu. Trenutno je gostujoča profesorica na Virginia Polytechnic Institute in State University (Washington Alexandria Architecture Center), kjer predava in raziskuje od 2009. Za svoja dela je prejela številne nagrade.

Kraj in datum

12. oktober ob 18:00 na Veleposlaništvu RS v Washingtonu, 2410 California St NW, Washington, DC 20008.

Prijavni obrazec

Prijave so že zaključene.

Kontakt za dogodek

V primeru kakršnih koli vprašanj je na voljo:

Igor Cesarec (igor.cesarec@drustvovtis.si)

Back to Top
UA-50869387-1