VTIS v Luksemburgu

Društvo VTIS združilo slovenske raziskovalce in izobražence v Luksemburgu

Luksembrug, 12. 5. 2016

Prvi dogodek društva VTIS v Luksemburgu je pritegnil lepo število Slovencev, ki so z zanimanjem prisluhnili raznolikim predstavitvam dela in dosežkov slovenskih raziskovalcev in izobražencev v Luksemburgu.

V uvodu je navzoče pozdravila Helena Uršič, članica upravnega odbora društva VTIS in raziskovalka na Pravni fakulteti Univerze Leiden, ki je na kratko opisala delo ter cilje Društva VTIS. Častni nagovor je imel dr. Marko Ilešič, sodnik na sodišču EU, ki se je spomnil svojih prvih poskusov v tujini in v duhu Vodnikove pesmi Dramilo spodbudil mlade Slovence, da izkoristijo možnosti, ki so jim dane zunaj meja Slovenije.

Saša Sever je predstavil svoje delo na Sodišču EU in primerjal slovensko sodno prakso s preostalimi državami članicami. Ugotavlja, da je na določenih področjih slovensko pravo izjemno dobro razvito, na določenih pa manj, denimo na področju internetnega prava. Marko Mravlak je spregovoril o svojem raziskovalnem delu na fizikalnem oddelku Univerze v Luksemburgu. Gre za mlado institucijo, ki je zelo mednarodno usmerjena z močnim poudarkom na raziskovalnih projektih. Martin Puc je predstavil delo Računskega sodišča, razložil njegovo povezavo s preostalimi EU institucijami in omenil nekaj odmevnejših primerov, s katerimi se je sodišče v zadnjem času soočalo. Program je povezovala Špela Čič.

Govorci so ob koncu predstavitev odgovarjali na številna vprašanja iz občinstva, med gosti pa se je nekajkrat vnela tudi zanimiva diskusija, med drugim tudi v povezavi z vprašanjem, v katerem jeziku naj se pravo EU predava v Sloveniji. Večinsko mnenje je bilo, da je zaradi razvoja domače terminologije potrebno vztrajati s predavanji v slovenščini.

Po dogodku so se obiskovalci še nekaj časa zadržali v predverju dvorane, kjer so lahko poskusili kozarček slovenskega vina in se posladkali s čokolado Gorenjka. Vino in posladek sta nam ob tej priložnosti prijazno podarila Veleposlaništvo RS v Bruslju in društvo Slolux.

Hvala vsem za obisk in hvala govorcem za zanimive predstavitve. Upamo, da je to začetek uspešnega delovanja Društva VTIS v Luksemburgu in da bodo srečanja postala tradicionalna.