VTIS v Bruslju

VTIS Bruselj 2016

Slovensko znanje in omrežja

v Bruslju – potencial za domovino?

Bruselj, 13. 6. 2016, ob 18:30

Društvo VTIS je 13. junija 2016 v Bruslju izvedlo dogodek Slovensko znanje in omrežja v Belgiji – Potencial za domovino. Dogodek je gostilo in podprlo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji, zbrane pa sta uvodno nagovorila veleposlanik Matjaž Šinkovec ter predstavnik Društva VTIS Goran Đaković. Društvo je v sklopu svojega dela na področju povezovanja Slovencev, ki študirajo ali raziskujejo v tujini, z domovino, želelo spodbuditi razpravo o tem, na kakšen način je povezovanje s Slovenijo mogoče, kakšni mehanizmi že obstajajo, kje so ovire in kje priložnosti ter kaj lahko storimo za krepitev medsebojnih stikov.

Gosti okrogle mize, ki so vsak s svojega stališča in položaja razpravljali o sodelovanju s Slovenijo, so bili dr. Arne Bratkič, podoktorski raziskovalec na Vrije Universiteit Brussel, Tina Čeh, MA, Royal Conservatory of Brussels in ustanoviteljica godalnega kvarteta Nox in Nox glasbene šole v Bruslju, ter dr. Sabina Kajnč Lange z European Institute of Public Administration. Skozi razpravo jih je vodila moderatorka Sabina Carli.

Razpravljalci so vsebinsko zastopali različna področja – družboslovje, naravoslovje in kulturo – med razpravo pa so se strinjali, da je ključnega pomena medsebojno sodelovanje. Prav to je pogosto oteženo, saj so podatki o Slovencih, ki živijo in raziskujejo v tujini razpršeni in zato težje dostopni. Da je potrebno govoriti, pa tudi slišati o uspehih in dosežkih Slovencev, ni bilo le sporočilo govorcev, pač pa tudi občinstva, ki se je dogodka udeležilo. Razpravljalci so ob tem izpostavili pomen multiplikatorjev, deležnikov, preko katerih je mogoče razširjati znanje in dosegati širšo javnost.

Izvirna in vsebinsko bogata vprašanja iz občinstva je zaokrožila glasbena točka, violinistka Tina Čeh je namreč zaigrala Rajanje slovenskega skladatelja Pavla Šivica ter Ples hrvaškega skladatelja in violinista Miroslava Miletića.

Vtisov dogodek je v Bruslju tokrat potekal že drugič, tudi lansko leto so namreč tamkaj živeči člani priredili dogodek, na katerem se je občinstvo seznanilo z delom in dosežki slovenskih raziskovalcev v Belgiji.

Sabina Carli