VTIS Švica 2018

Slovensko znanje v svetu

Ženeva, 1. 12. 2018, ob 11:00

Z dogodkom “VTIS Švica 2018: slovensko znanje v svetu”, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah po svetu. Srečanje bo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih v Švici in bližnji okolici, sledila bo predstavitev in ogled inštituta CERN.

Dogodek se bo odvijal v soboto, 1. decembra 2018, s pričetkom točno ob 11:00 uri (zbor udeležencev ob 10.45), v prostorih inštituta CERN na naslovu CH-1211 Geneva 23, Switzerland.

Čas Vsebina
10:45 – 11:00 Prihod udeležencev, sprejem, Room Georges Charpak (Room F)
11:00 – 11:05 Uvodni pozdrav: član-ica upravnega odbora Društva VTIS
11:05 – 11:20

Nagovor: mag. Marta Kos, Veleposlanica RS v Švici

in mag. Jelka Travnik, namestnica stalnega predstavnika RS pri OZN in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi, pooblaščena ministrica

11:20 – 11:50 Predstavitev: CERN, g. Christoph Schaefer, Room Georges Charpak (Room F)
11:50 – 12:50 Predstavitev: člani Društva VTIS, ki delujejo v Švici:

– Urša Bernardič, doktorska študentka in asistentka na Univerzi v Ženevi

dr. Mojca Frank-Bertoncelj, podoktorska raziskovalka na Univerzi v Zurich-u

Breda Božič, arhitektka, doktorska študentka na Univerzi v Ljubljani

13:00 – 14:30 Ogled CERN-a (Synchrocyclotron, Globe Permanent Exhibition and Microcosm Permanent Exhibition)
14:30 – Druženje in pogostitev

Več o govorcih in nastopajočih

Urša Bernardič je doktorska študentka in asistentka na Univerzi v Ženevi, kjer preučuje, kako se ljudje odločamo. In kako se je sama odločila za pot v tujino? Ker je že od malih nog oboževala Slovenijo, jo je morala prav radovednost v manj razvito področje nevroekonomije in človeškega odločanja najprej popeljati na krajši raziskovalni obisk na Norveško. Po Norveški se je odločila, da nadaljuje svoj študij in raziskovanje na Nizozemskem, kjer je končala magisterij vedenjske nevroznanosti na Univerzi v Amsterdamu. Kot najlepše magistrsko darilo pa je Urša dobila odlično priložnost in svoje raziskovanje preselila za eno leto čez lužo, na MIT v Boston. V kratkem prispevku bo Urša poizkusila predstaviti nevroekonomijo kot znanost, ki povezuje psihologijo, nevroznanost in ekonomijo, prav tako pa bo predstavila nekaj preteklih raziskav.

Breda Božič je po diplomi leta 2006 na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani (UL) kot arhitektka sodelovala s številnimi nagrajenimi arhitekturnimi biroji (Enota, Gužič Trplan Arhitekti, Slovenija Projekt, idr.). Najuspešnejši projekt je prenova finske ambasade in rezidence v Alžiriji.  Dodatno se je strokovno usposabljala na področju oblikovanja svetlobe pri svetovno znanem oblikovalcu svetlobe Louisu Clairu (Light Cibles). Kot oblikovalka svetlobe je s podjetjem Skupina Počivavšek pripravljala svetlobne koncepte za osvetlitve notranjih prostorov (Maximarket), fasad in različnih mest (Koper, Ljubljana, Zagorje ob Savi) ter vodila izobraževanja na temo svetlobe v arhitekturi. Ob tem se je redno udeleževala domačih in mednarodnih znanstvenih ter strokovnih konferenc in predavala na konferencah SDR (Slovensko društvo za razsvetljavo). Na strokovni konferenci v Bratislavi je sodelovala z vodilnima oblikovalcema svetlobe Ulrike Brandi (Brandi Institute for Light and Design) ter Tapiom Roseniusem (LDC). Na Fakulteti za arhitekturo je kot doktorska študentka in tehnična sodelavka tri leta aktivno sodelovala v učnih procesih pod mentorstvom doc. dr. Tomaža Novljana. Na predmetih Svetloba v arhitekturi, Barve v arhitekturi ter Projektiranje 1, 3 in 4. je predavala in mentorirala mednarodne študente na študentski Erasmus izmenjavi. Kot vabljena predavateljica na mednarodni šoli International Hotel and Tourism Training Institute v Švici je predavala predmete na področju razvoja in oblikovanja arhitekturnih projektov v hotelirstvu. V sodelovanju s Hyatt Hotels in Omega Watches je sodelovala pri študiji naprednejšega oblikovanja — Target Market Needs and Bespoke Architectural, Interior, Lighting Design Solutions. Strokovno usposabljanje na področju oblikovanja svetlobe je nadaljevala v uveljavljenem podjetju Lichtkompetenz v Zürichu, kjer je sodelovala na velikih mednarodnih projektih v Švici (Migros Zentrum Witikon, Chalet Gstaad, Flims), Franciji (La Samaritaine Paris, Golfclub St.Apollinaire) ter na Bližnjem Vzhodu (Marriott Hotel Doha Katar, KKIA Airport Riad Savdska Arabija).

Dr. Mojca Frank Bertoncelj je diplomirala leta 2005 kot najboljša diplomantka medicine na Medicinski Fakulteti Univerze v Ljubljani in doktorirala leta 2010 iz Biomedicine na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2011 kot postdoktorska znanstvenica raziskuje patogenezo autoimunskih bolezni na Univerzi v Zurichu, s poudarkom na epigenetiki, funkcionalni genomiki in single cell transkriptomiki vnetnega artritisa, v okviru česar tudi pripravlja habilitacijo na Medicinski fakulteti Univerze v Zurichu. Mojca sodeluje s številnimi raziskovalnimi skupinami po svetu na področju vnetnega artritisa in vzpodbuja kontinuirano raziskovalno in pedagoško sodelovanje s Kliničnim oddelkom za revmatologijo Univerzitetnega Kliničnega Centra v Ljubljani. Je prejemnica različnih mednarodnih nagrad za bazične raziskave vnetnega artritisa z več kot 40 objavljenimi znanstvenimi članki in več kot 50 objavljenimi znanstvenimi prispevki na mednarodnih konferencah.

Prijave sprejemamo preko spletnega obrazca.

V primeru kakršnih koli vprašanj smo vam na voljo preko elektronske pošte: info@drustvovtis.si.