VTIS Rim 2017

Prvič: VTIS Italija 2017

Slovensko znanje v svetu

Rim, 25. 10. 2017, ob 18:00

VTIS premierno v Rimu! VTIS Italija: slovensko znanje v svetu, je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, ki spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na različnih institucijah v Italiji. Na srečanju so se najprej predstavili zanimivi gostje, ki delujejo v Rimu in bližnji okolici, sledila je diskusija na temo izkušenj in dobrih praks slovenskih izobražencev v Italiji.

Dogodek je potekal v sredo, 25. oktobra 2017, v rezidenci veleposlanika Republike Slovenije v Rimu, na naslovu Via Archimede 104 (blizu Piazza Euclide).

Čas Vsebina
18:00 – 18.15 Prihod gostov
18:15 Pričetek dogodka
18:15 – 18:25 Nagovor Veleposlanika RS v Italiji, gospoda Bogdan Benko
18:25 – 18:35 Nagovor Veleposlanika RS pri Svetem sedežu, gospoda Tomaž Kunstelj
18:35 – 19:40 Predstavitev govorcev in okrogla miza: Izkušnje in dobre prakse slovenskih izobražencev v Italiji

Pogovor bo povezovala članica Društva VTIS Maruška Strah

19:40 – Pogostitev in druženje
Več o govorcih

Dr. Igor Salmič, teolog

Igor Salmič, rojen v Ljubljani 3. avgusta 1979, je po končani srednji turistični šoli vstopil v redovno skupnost minoritov in začel s študijem teologije v Ljubljani. Po diplomi leta 2004 je odšel v Rim, kjer je nadaljeval s podiplomskim študijem cerkvene zgodovine na Papeški univerzi Gregoriana. Januarja 2013 je doktoriral na Fakulteti za cerkveno zgodovino na Gregoriani, naslov disertacije pa je bil Le trattative per il concordato tra la Santa Sede e il Regno dei Serbi, Croati e Sloveni/Jugoslavia e la mancata ratifica (1922-1938). Trenutno biva v mednarodnem minoritskem kolegiju Seraphicum, kjer v prvi vrsti izvršuje službo vzgojitelja bogoslovcev, poleg tega pa poučuje zgodovino Cerkve na Fakulteti sv. Bonaventura. V raziskovalnem delu, ki temelji predvsem na arhivskih virih, so v ospredju diplomatski odnosi med državo in Cerkvijo, posebej še v času pontifikatov Benedikta XV. (1914-1922) in Pija XI. (1922-1939).

Karmen Čorak, fotografinja in restavratorka papirja

Karmen Čorak, rojena leta 1959 v Sloveniji je študirala na Fakulteti za grafično umetnost v Zagrebu ter restavriranje umetniških del v Rimu. Na mednarodnih tečajih ICCROM-a v Italiji, Avstriji in na Japonskem se je specializirala v japonskih tehnikah restavriranja; izobraževala se je pod okriljem Katsuhika Masude in Kazunorija Oryuja s tokijskega Državnega inštituta za kulturo. Od leta 2000 je odgovorna za konservacijo grafične zbirke in fotografij Narodne Galerije Moderne in Sodobne Umetnosti v Rimu. Njene fotografije so bile objavljene v mnogih časopisih in revijah, med njimi v slovenski reviji Likovne besede. V teku številnih študijskih obiskov na Kitajskem in Japonskem je realizirala več fotografskih projektov.

Sanja Pirc, lektorica slovenskega jezika

Sanja Pirc je diplomirala iz slovenščine in novinarstva, zadnjih 10 let padela kot učiteljica slovenščine na Univerzi La Sapienza v Rimu, kjer se poleg poučevanja ukvarja z različnimi projekti za promocijo slovenskega jezika, kulture in znanosti (organiziranje literarnih branj, gosotovanj profesorjev, prevajalskih delavnic ipd.).

Prijave so zaključene.

V primeru kakršnih koli vprašanj je na voljo: info@drustvovtis.si