VTIS Pariz – Prihodnost EU: izzivi in nove priložnosti

Aktualno dogajanje v Evropi že dolgo ni bilo tako pestro kot to pomlad. Številni zunanji in notranji pritiski so Evropo potisnili v spiralo negotovosti in jo postavili pred nove izzive, ki kličejo po korenitih spremembah evropskih politik. Da bi natančneje orisali trenutno politično situacijo in odgovorili na nekaj najbolj perečih vprašanj o Evropski uniji, je Društvo VTIS v soboto, 11. maja 2019, v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Franciji organiziralo okroglo mizo z naslovom ‘Prihodnost EU – izzivi in nove priložnosti’.

Udeležence je najprej nagovoril veleposlanik RS v Franciji, Andrej Slapničar, ki je spomnil na prednosti, ki so jih s članstvom v EU pridobile evropske države, in poudaril, da ostaja Slovenija zagovornica močne in učinkovite Unije ter trdnega transatlantskega zavezništva. Besedo je nato prevzela Kristi Hodak, članica upravnega odbora Društva VTIS, ki je predstavila nove projekte društva. V razpravi, ki jo je povezovala Maruša Godina, so se nam pridružile tri Slovenke, ki jih je pot zanesla v Francijo. V živahnem pogovoru z občinstvom so spregovorile o izzivih, s katerimi se srečuje Unija, Brexitu in o prihajajočih evropskih volitvah. Lana Čop, projektna asistentka na Svetu Evrope je spregovorila o trendih, ki so zaznamovali Evropo v zadnjem desetletju. Kljub izzivom, s katerimi se srečuje Unija, je Lana glede prihodnosti optimistična. Spomnila nas je, da je Uniji uspelo ustvariti Evropo, v kateri so demokracija, mir in svoboda postali samoumevni do te mere, da mladi zlahka pozabimo na to, da boj za le-te še ni končan in da so lahko osnovne svoboščine hitro spet postavljene pod vprašaj. Po Lanini uvodni predstavitvi je Hannah Starman, strokovnjakinja za mednarodne in evropske zadeve, spregovorila o negotovostih, ki jih s seboj prinaša Brexit. Povzela in analizirala je aktualno dogajanje okrog pogajanj med Evropsko unijo in britanskim parlamentom, se dotaknila možnih scenarijev za Brexit in poudarila, da Evropa lahko napreduje le, če je enotna. Dogodek je nato s svojim prispevkom zaključila Maruša Rus, študentka magistrskega študija na pariški univerzi Sciences Po, ki je spregovorila o prihajajočih evropskih volitvah in predstavila pet možnih scenarijev za evropsko prihodnost. Bomo nadaljevali isto pot, kot smo jo doslej? Je bolje stopiti korak nazaj in se osredotočiti samo na enotni trg? Morda potrebujemo še več evropske integracije? Le čas bo pokazal svoje.

Govorke so se strinjale, da izzivi s seboj prinašajo tudi nove priložnosti za sodelovanje, in vse prisotne spomnile, kako pomembno se je udeležiti evropskih volitev. Ko razmišljamo o možnih scenarijih za prihodnost, ne pozabimo, da Evropo sooblikujemo tudi mi sami!

Hvala organizatorjem, govorkam in članicama lokalnega odbora v Franciji, Maruši Godina in Lani Čop, za odlično organizacijo!