VTIS Pariz 2018

VTIS Francija 2018

Slovensko znanje v svetu

Pariz, 10. 11. 2018, ob 15:30

Društvo v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) Francija je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Parizu organiziralo “VTIS Francija: slovensko znanje v svetu”, ki je potekal v soboto, 10. novembra 2018 od 15.30 do 18.00. Dogodek je s svojo prisotnostjo počastil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je na povabilo predsednika Francoske republike Emmanuela Macrona ob priložnosti 100. obletnice konca prve svetovne vojne udeležil prvega Pariškega foruma o miru. Od asimilacije Slovencev v Franciji do “bega možganov” in iskanja rešitev za krepitev “kroženja znanja”, od pomena Evrope za našo bodočnost, do priložnosti, ki jih ponuja evropsko povezovanje – o tem in še čem smo se pogovarjali na sedaj že tradicionalnem dogodku »VTIS Francija: slovensko znanje v svetu«, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, s katerim spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje ter delitev izkušenj Slovencev, ki so si v Franciji zgradili uspešne kariere.

Dogodek je potekal v soboto, 10. novembra 2018 ob 15.30 uri, v rezidenci veleposlanika Republike Slovenije v Parizu, na naslovu 45 boulevard de Beausejour, 75016 Pariz.

Čas Vsebina
15:00 – 15:30 Prihod udeležencev, sprejem
16:00 – 16:10 Prihod predsednika RS g. Boruta Pahorja

Uvodni pozdrav veleposlanika

16:10– 17:00 Okrogla miza
17:00 – 17:10
Zaključno nagovor predsednika RS g. Boruta Pahorja
17:10 – 18:00 Pogostitev
18:00 Zaključek dogodka
Več o govorcih

Mateja Bizjak Petit– Mathea Njeno polno ime je Matejka Bizjak Petit. Z enajstimi leti se je vpisala v literarno delavnico Lojzeta Kovačiča, ki jo je zaradi mladosti preusmeril k lutkovni dejavnosti. Tam je pod njegovim mentorstvom ostala mnoga leta. Medtem je zaključila srednjo pedagoško šolo in se vpisala na študij dramaturgije (AGRFT). Postala je članica lutkovnega gledališča FRU-FRU, sodelovala z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, igrala, režirala in vodila lutkovne delavnice. Kot dramaturginjo jo je večkrat povabil k sodelovanju režiser Martin Kušej. Od leta 1993 živi in deluje v Franciji. Izpopolnjevala se je v Center for Puppetry Arts v Atlanti in v Parizu pri mojstru ročnih lutk Alainu Recoingu. Ustanovila je lutkovno gledališče MALO in v njem uprizorila med drugim pet svojih lutkovnih besedil. V francoskem mestecu Tinqueux blizu Reimsa je leta 2011 na Prešernov dan odprla Hišo slovenske poezije, ki jo tudi vodi. Piše lutkovne tekste ter pesmi za odrasle in otroke. Pesmi objavlja v Reviji 2000, Lirikon, Locutio. Leta 2005 je izšel njen pesniški prvenec Le ti, leta 2009 pa je izšla njena druga, tokrat dvojezična pesniška zbirka Alica s tisoč rokami / Alice aux mille bras s spremnima besedama Milana Vincetiča in Jeana Pascala Dubosta.
Anžej Dežan snuje digitalne vsebine za modno znamko Chanel. Najprej je bil pevec, ki je zmagal na Emi in Slovenijo zastopal na Pesmi Evrovizije 2006 v Atenah. Potem televizijski voditelj oddaje Jasno in glasno na Televiziji Slovenija. Nato redaktor, novinar, urednik. Pisal je za Delove priloge, Goodlife in Modno. Po študiju modnega novinarstva na London College of Fashion v Londonu in projektu za (vogue.co.uk) je presedlal k znamkam in snoval vsebine za družbena omrežja Jigsaw Menswear in Burberry. Pred štirimi leti ga je v Francijo pripeljala pariška modna hiša Chloé. Je prejemnik nagrade The Sunday Times Style/Colin McDowell Investigative Journalism Award in eden od finalistov Deutsche Bank nagrade za kreativne poslovne rešitve.
Gorazd Režonja je po zaključenem študiju ekonomije v Mariboru nadaljeval šolanje na magistrskem študiju mednarodnih odnosov na Diplomatic Academy of Vienna. Svojo karierno pot je najprej začel v Organizaciji Združenih narodov za industrijski razvoj na Dunaju, najprej kot pripravnik, nato kot mladi raziskovalec in tehnični strokovnjak. Od septembra leta 2015 je zaposlen na OECD v Parizu, kjer deluje kot ‘Political Analyst’, kjer se ukvarja predvsem z analizo trga dela in socialnimi politikami v jugovzhodni Evropi.

Dogodek je potekel.

V primeru kakršnih koli vprašanj je na voljo: Kristi Hodak, kristi.hodak@drustvovtis.si