VTIS Oxford – Možnosti znanstvenih sodelovanj med Veliko Britanijo in Slovenijo

Eden izmed dveh dogodkov, ki ju letos organizira društvo VTIS v Veliki Britaniji, se je odvil v nedeljo, 2. junija 2019 v Robert Hooke Building na Oxfordu na temo znanstvenih sodelovanj med Veliko Britanijo in Slovenijo. Svoje izkušnje s sodelovanjem med državama in s tem povezane nasvete so z nami delili Bojana Selinšek, Miha Modic, Patrik Gubeljak in Iztok Urbančič. Pričeli smo s tradicionalno, ogrevalno “Pecha Kucha” predstavitvijo panelistov, ki ji je sledila okrogla miza pod vodstvom Lucije Vihar. Virtualno sta se na dogodek javila tudi Jernej Štromajer, državni sekretar na Ministrstvu za znanost, izobraževanje in šport ter Josef Gyorkos, direktor ARRS-ja.

Vabljeni k ogledu dogodka na Facebook skupini Društva VTIS.

Uspešnost našega druženja smo strnili v 5 ključnih točk, ki izpostavljajo trenutne probleme, ideje in prihodnje načrte.

  1. Demistifikacija možnosti sodelovanj s Slovenijo

Izpostavljen je bil problem (pogosto negativnega) stereotipnega gledanja na Slovenijo od zunaj in izguba občutka, kakšno je dejansko stanje. Vsak posameznik, ki si želi vrnitve, mora preveriti dejansko stanje doma in aktivno poiskati stike – VTIS je s svojo bazo članov lahko odlična začetna točka. Preko na novo vzpostavljene digitalne platforme – Slack, člani že vzpostavljajo nove povezave med tujino in Slovenijo in si pomagajo najti ustrezne kontakte.

  1. Možnosti povezav – različne izkušnje:

Izpostavljena je bila možnost, da vseskozi ostaneš povezan s Slovenijo. Na primer, da greš opravljat samo del svojega izobraževanja v tujino, medtem ko ti doma “zamrznejo” pogodbo. Če odideš v tujino zelo zgodaj (ko končani srednji šoli) in nimaš stikov, je povezovanje malo težje. Do stikov se lahko pride preko prijateljev v Sloveniji, s pomočjo VTIS-a. Slovenija je majhna in večina ljudi je zelo dostopnih, potrebna je le samoiniciativa.

  1. Vpogled v priložnosti in izzive

Večkrat so bili omenjeni tudi izzivi, kot so slovensko “vrtičkarstvo”. V izogib temu je po mnenju panelistov najlažje prinesti svoj “grant” in se pridružiti slovenski raziskovalni skupini, saj tako nikomur ne odvzamemo dela. Kljub temu panelisti še vedno vidijo problem pomanjkanja začetnih paketov v Sloveniji za re-integracijo in premalo konkretnih predlogov o teh spremembah s strani državnih predstavnikov.

  1. Ideje za spremembe

Po dogodku smo na predlog članov vzpostavili nov kanal na Slacku, t.i. “znanstvena sodelovanja”, kjer nadaljujemo razpravo in si delimo izkušnje znanstvenih sodelovanj s Slovenijo.

  1. Komunikacija in samozavest

Poleg talenta in sposobnosti je bila poudarjena pomembnost zavedanja, kaj počnemo s svojo komunikacijo, kakšen vtis pustimo, kako vplivamo in kako skomuniciramo našo vrednost v Sloveniji. VTIS bo skušal v prihodnje organizirati tudi kakšne delavnice na to temo.

Nazadnje so panelisti zaključili, da je Slovenija še vedno videna kot dežela potenciala in marsikdo izmed prisotnih se, ali vrača ali namerava vrniti. Vsi si želimo prispevati k razvoju Slovenije. Kot VTIS-ovci smo skupaj močnejši in moramo bolje izkoristiti našo povezanost ter deliti svoje izkušnje in drug drugemu pomagati. Samo kot smo zaključili v Oxfordu – ”v slogi je moč!”.

Pripravila: Bojana Selinšek