Dobrodošli na spletni strani Društva v tujini izobraženih Slovencev.

VTIS Nizozemska 2019

VTIS Nizozemska 2019

Slovensko znanje v svetu

 16. 11. 2019, Den Haag

VTIS_logo_tekst_levo2

Društvo VTIS je ponovno organiziralo tradicionalni dogodek “VTIS Nizozemska 2019: slovensko znanje v svetu”, ki je del globalne serije dogodkov, s katerimi spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo v tujini.  Na dogodku so sodelovali zanimivi gostje, ki so predstavili svoje delo in izkušnje z življenjem na Nizozemskem. Prisotne je uvodoma nagovorila veleposlanica Republike Slovenije na Nizozemskem, nj. eksc. ga. Sanja Štiglic. Predstavitvam je sledilo druženje ob pijači in prigrizku.

Dogodek je potekal v soboto, 16. novembra 2019, ob 15:00 uri v prostorih slovenske rezidence v Den Haagu.

Informacije o dogodku

Program dogodka
Čas Vsebina
15:10 – 15:20 Uvodni nagovor: nj. eksc. ga. Sanja Štiglic, veleposlanica Republike Slovenije v Kraljevini Nizozemski
Predstavnik Stalnega odbora Društva VTIS na Nizozemskem
15:20 – 15:30 Predstavitev: Petra Strahovnik, mag. glas., skladateljica, freelance
15:30 – 15:40 Predstavitev: Raoul Wijsma, singer and songwriter, Raoul & the Wisemen
15:50 – 16:00 Predstavitev: Manca Perko, MSc Food Safety, Wageningen University & Research; v iskanju novih priložnosti/izzivov
16:00 – 16:10 Predstavitev: Anže Singer, zaposleni pri Evropski vesoljski agenciji
16:10 – 16:20 Predstavitev: Tajda Laure, doktorska študentka, Leiden University Medical Center
16:20 – 16:35 Glasbena točka: Raoul Wijsma
16:35 – 17:05 Q & A z vsemi predavatelji
17:05 – 18:00 Pogostitev in druženje
Več o govorcih

Petra Strahovnik je magistrirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2014 je z najvišjo možno oceno zaključila magistrski študij kompozicije, pod mentorstvom Petra Adriaansza ter Martijna Paddinga na Kraljevem Konservatoriju v Haagu na Nizozemskem, za katerega je prejemala štipendijo Ministrstva za kulturo ter štipendijo občine Žalec. Julija 2015 pa je zaključila še specializacijo iz elektronske glasbe. Njena dela so raznolika, vsebujejo solo, komorna, vokalna, instrumentalna ter orkestralna dela, ki so bila izvedena na festivalih, koncertih, seminarjih po Evropi in izven. V letu 2013 je zaživela njena prva (komorna) opera z naslovom ‘Becoming the System’, ki je v Amsterdamu požela odlične kritike ter doživela še tri ponovitve (med drugimi tudi na Gaudeamus festivalu v Utrechtu). Za svoje glasbene dosežke je prejela tudi študentsko Prešernovo nagrado. Na Nizozemskem, kjer Petra trenutno živi ter deluje, je poznana po svoji prodornosti ter brezkompromisnosti pri ustvarjanju svojih vizij. Sodelovala je z raznimi glasbeniki ter ansambli delujočimi na Nizozemskem, med njimi tudi kar nekaj priznanih/spoštovanih kot so Asko Schonberg, Slagwerk Den Haag, Ives ensemble, Nieuw Ensemble, Modelo62, Saskia Langhoorn itd. Dve leti zaporedoma sta bili njeni deli izbrani s strani Nizozemske komisije za svetovne glasbene dneve ISCM. Leta 2017 je bila Petra povabljena v društvo GENECO, med profesionalno priznane Nizozemske komponiste. Petra sodeluje tudi s številnimi slovenskimi glasbeniki, zbori ter ansambli, med njimi tudi ansambel MD7, APZ Tone Tomšič, Kompulz, Orkester RTV Slovenija ter drugimi. Kot prva Slovenka je s svojo orkestrsko skladbo ‘Prana’ zmagala na prestižnem mednarodnem tekmovanju Rostrum, v Argentini 2019.

Raoul Wijsma je pevec in skladatelj. S skupino Raoul & the Wiseman je posnel svoj prvi EP, v katerem združuje topel zvok, s poudarkom na čustvih, melodiji in besedilih. Po izidu prvega singla ‘Conversation’ so Raoul in njegova skupina igrali na festivalih na Nizozemskem, poleti pa so gostovali tudi v Sloveniji. Njihov singel ‘Conversation’ je pritegnil pozornost oddaje NPO Radio 5 Show ‘Clud de Max’, kjer so bili povabljeni kot gosti. Izid njihovega drugega singla je predviden v jeseni letos. Posebej za VTIS dogodek na Veleposlaništvu bo Raoul izvedel akustično izvedbo svojih pesmi z nekaj slovenskimi presenečenji!

Manca Perko je svojo pot začela na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, z dodiplomskim študijem Živilstvo in prehrana. Želela je postati prehranska svetovalka, vendar jo je tekom študija premamil očem nevidni svet živilske mikrobiologije. Njeno vedoželjnost je dodatno spodbudila prof. dr. Sonja Smole Možina, ki je Manci omogočila sodelovanje pri projektu Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije “Po kreativni poti do praktičnega znanja”. Tam je skupaj z drugimi študenti in Slovensko čebelarsko zvezo raziskovala mikrobiološko kakovost cvetnega prahu, sodelovali so tudi s podjetjem Medex, kjer so iskali naravne substitute za kemijske konzervanse v prehranskih dopolnilih. Z raziskovalnem delom je po končanem projektu nadaljevala kot prostovoljka v laboratoriju na Biotehniški fakulteti, mikrobiološka kakovost cvetnega prahu pa je bila kasneje tudi tema njenega diplomskega seminarja. Želja po študiju v tujini, zanimanje za živilsko mikrobiologijo in varnost živil, ter možnost pridobitve štipendije Ad future sta jo septembra 2017 pripeljali na Nizozemsko. Wageningen University & Research je trenutno vodilni center živilske tehnologije in znanosti v Evropi kot tudi v svetovnem merilu. Manco je pritegnil magistrski program varnosti živil, ki ga je v preteklem tednu tudi uspešno zaključila. Preteklo leto je v sklopu magistrske naloge in pripravništva raziskovala bakterijske toksine v hrani, ki so prepogosto odgovorni za zastrupitve med potrošniki. V prihajajočem mesecu si bo privoščila zaslužen oddih v slovenskih gorah, medtem pa iskala nove priložnosti in izzive. Zanima jo predvsem raziskovalno delo na področju varnosti in kakovosti živil.

Anže Singer je zaključil Pravno fakulteti na Univerzi v Ljubljani. V zadnjih letih študija se je njegov interes obrnil proti mednarodnemu pravu, kjer so mednarodne organizacije del tega raziskovalnega področja. Odprtost in fleksibilnost naše katedre za mednarodno pravo mi je omogočilo, da združim dobljeno izobrazbo z otroškim veseljem do vesolja in tako pristal pri magistrski nalogi za naslovom »Evropska Vesoljska Agencija kot medvladna organizacija in njen vpliv v mednarodnem in slovenskem okolju«. Po uspešnem zagovoru naloge je sledila prijava na eno izmed pripravništev v tej isti organiziciji na Nizozemskem v okviru programa Young Graduate Trainee (YGT), ki traja eno leto. Le mesec dni po osebnem razgovoru v Noordwijku, kjer je vzpostavljen European Space Research and Technology Centre (ESTEC), je sledilo vabilo za delovno mesto Assistant Contracts Officer kot contractor, kjer so v okviru oddelka za javna naročila večje odgovornosti in večji vpogled v delovanje same Agencije kot v YGT pripravništvu. Ker so postopki za delovna mesta preko zaposlovalnih agencij praviloma hitrejša kot tista v ESA, sem se po le šestih mesecih po opravljenem magisteriju – junija 2014 – znašel na Nizozemskem v isti organizaciji o kateri sem pisal v zadnjih mesecih svojega študija v Ljubljani. Slovenija tedaj še ni bila članica Evropske Vesoljske Agencije, smo pa se vsa leta poprej trudili, da se to zgodi čimprej in da ne izgubimo ponujene priložnosti. Decembra 2016 je nato sledila uradna priključitev Slovenije k Agenciji kot pridružena članica (Associate Membership). Slednje mi je omogočilo, da sem se aprila 2019 po uspešno opravljenem razgovoru pridružil svoji ekipi kot uradni član organizacije (ESA Staff Member), saj je to možno samo za osebe iz 22 držav članic organizacije, Slovenije in Kanade, kjer delo v oddelku za javna naročila opravljam še danes.

Tajda Laure je mednarodno usmerjeno izobraževanj ezačela v Evropskem gimnazijskem programu gimnazije Slovenj Gradec, nakar je izobraževanje nadaljevala na Filozofski Fakulteti v Ljubljani, smer psihologija. V drugem letniku dodiplomskega študija se je udeležila enotedenske projektne izmenjave z Nizozemsko v Utrechtu, projekt: Living on the Edge. To je bila zanjo izjemna izkušnja. Ta nižinska država jo je takrat nepričakovano navdušila. V tretjem letniku dodiplomskega študija se je zato prijavila na Erasmus izmenjavo na Univerzo v Leidnu. Nizozemski študijski sistem ji je ustrezal – predvsem porazdelitev študijskega dela (več semestrov z manj predmeti) ter izbira predmetov in programov. Tekom izmenjave je spoznala, da je zmožna študija v tujem jeziku in samostojnega življenja v tuji državi. Po končanem dodiplomskem študiju psihologije v Ljubljani, je izobraževanje nadaljevala na univerzi v Utrechtu, smer socialna in zdravstvena psihologija. Tukaj se je učila o aktualnih konceptih, kot so: čuječnost, izgorelost, EMDR terapija, stereotipi žensk na visokih položajih. Vzporedno je opravila tudi program Occupational Heatlh Psychology na univerzi v Leidnu, kjer se je pod izjemnim mentorstvom Dr. Margot van der Doef posebej osredotočila na tematiko izgorelosti. Raziskovala je učinek procesa okrevanja po delu na fizično in psihološko blagostanje urgentnih zdravnikov. Tekom študija je delala tudi v start-up podjetju Today’s Mood pod vodstvom Selme Fehrman, kjerje razvijala intervencije za izboljšanje kakovosti dela ter počutja zaposlenih, komunikacije na delovnem mestu, zmanjševanja težav z bolečinami v vratu in križu, spodbujanje zdravega prehranjevanja ipd. Tovrstno delo jo je izredno veselilo, saj je združevalo teoretično in praktično znanje. Njen cilj je nekako vedno bil izboljševati blagostanje ljudi s svojim delom. V tej smeri je zato iskala svoj naslednji poklic. Kmalu po zaključku študija je s pomočjo Margot, Selme in Dr. Ruuda Custersa dobila priložnost za sodelovanja pri internacionalnem projektu kot doktorska študentka v oddelku za Javno zdravje in primarno oskrbo v Univerzitetnem kliničnem centru v Leidnu. Trenutno raziskuje intervencije, ki bi bolnikom z demenco omogočile večji nadzor nad njihovim zadnjim življenjskim obdobjem.

Kraj in datum

Sobota, 16. novembra 2019, ob 15:00 uri v prostorih slovenske rezidence v Den Haagu.

Prijavni obrazec

Dogodek je poln. Ne sprejemamo več prijav.

Kontakt za dogodek

V primeru kakršnih koli vprašanj smo vam na voljo preko maila: nizozemska@drustvovtis.si.

Back to Top
UA-50869387-1