VTIS New York 2016

Slovensko znanje v svetu

New York, 19. 11. 2016, ob 16:00

Z dogodkom VTIS New York: slovensko znanje v svetu, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah v ZDA. Srečanje bo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih v New Yorku in bližnji okolici.

Dogodek bo odvijal v soboto, 19. novembra 2016, v prostorih New York University (NYU, Suite 279, Global Center for Academic and Spiritual Life, 238 Thompson St, New York, NY 10012).

Čas Vsebina
16:00 – 16:10 Uvodni nagovor: Igor Cesarec, New York University, predsednik Društva VTIS
16:10 – 16:25 Predstavitev: Vid Čibej, LLM, menedžer, PricewaterhouseCoopers
16:25 – 16:40 Predstavitev: dr. Andrej Košmrlj, docent, Princeton University
16:40 – 16:55 Predstavitev: mag. Teja Pristavec, raziskovalka in doktorska študentka, Rutgers University
16:55 – 17:10 Predstavitev: Polona Šafarič Tepeš, raziskovalka in doktorska študentka, Cold Spring Harbor Laboratory
 17:10 – 18:30  Druženje
Več o govorcih

Vid Čibej, LLM

Vid Čibej je menedžer v skupini za mednarodno davčno strukturiranje pri PricewaterhouseCoopers v New Yorku. Pri svojem delu se ukvarja z načtrovanjem in implementacijo davčnih struktur in optimizacijo poslovnih procesov. Kot strokovnjak za mednarodno davčno pravo svetuje multinacionalkam pri širitvi na tuje trge, prevzemih in združitvah, optimizaciji stroškov, implementaciji novih poslovnih strategij, procesov in tehnologij. Dodiplomski študij prava je opravil na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani (2007) in magistriral na programu LL.M. na Harvard Law School (2011). V prostem času rad potuje, teče maratone in vesla po brzicah.

Dr. Andrej Košmrlj

Andrej Košmrlj je docent na Oddelku za strojništvo in vesoljski inženiring na Princeton University, kjer raziskuje vpliv mehanike v bioloških sistemih in v mehanskih metamaterialih, kjer geometrijska struktura vodi do nenavadnih in nastavljivih materialnih lastnosti. V ZDA se je preselil leta 2006 po končani diplomi iz fizike na Univerzi v Ljubljani. Na Massachusetts Institute of Technology je opravil doktorat iz fizike, kjer je študiral mehanizme adaptivnega imunskega sistema. Po končanem doktoratu je med leti 2011 in 2015 na Harvard University deloval kot postdoktorski raziskovalec na področju mehanike tankih membran in mehanskih metamaterialov.

mag. Teja Pristavec

Teja Pristavec je diplomantka Univerze v Ljubljani in doktorska študentka sociologije na Rutgers, The State University of New Jersey, kjer je tudi magistrirala. Raziskuje področje družbene neenakosti, staranja in življenjskega poteka, zdravja, družin, hrane, in kvantitativnih metod. V doktorski disertaciji s tehnikami za latentne spremenljivke preučuje izkušnje skrbi za starejše na državno reprezentativnem vzorcu negovalcev Američanov, starejših od 65 let. Poleg tega se ukvarja s prehranjevalnimi praksami ekološko osveščenih družin in dela na projektu, ki primerja poročila mater in otrok o očetovski vpletenosti v družinske interakcije. Predava na področju klasične in sodobne sociološke teorije ter raziskovalnih metod. Je bivša štipendistka Institute of Health, Health Care Policy, and Aging Research. Njeno delo je objavljeno v The Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences in Contexts, publikaciji ameriškega sociološkega združenja.

Polona Šafarič Tepeš

Polona Šafarič Tepeš je študentka doktorskega študija biomedicine in zaposlena kot raziskovalka v Cold Spring Harbor laboratoriju v New Yorku, vodilnem inštitutu na področju molekularne biologije in genetike na svetu, ki se ponaša z 8 nobelovimi nagrajenci iz medicine. Polona raziskuje genetiko pljučnega raka, ki vzame več življenj kot rak trebušne slinavke, dojk, prostate in debelega črevesja skupaj. Od tega je kajenje vzrok za manj kot polovico diagnosticiranih rakov na pljučih. Dela na tem, da bi odkrila povezavo med pljučnim rakom, nekadilci in večjo pojavnostjo pri ženskah. V prostem času se ukvarja s plesom in konjeništvom.

19. november ob 16:00 v prostorih New York University (NYU, Suite 279, Global Center for Academic and Spiritual Life, 238 Thompson St, New York, NY 10012.

Prijavni obrazec lahko najdete tukaj. You can find English version here.

V primeru kakršnihkoli vprašanj je na voljo:

Igor Cesarec (igor.cesarec@drustvovtis.si)