Dobrodošli na spletni strani Društva v tujini izobraženih Slovencev.

VTIS Mentorice in mentorji

Razmišljaš o začetku ali nadaljevanju svoje študijske poti v tujini? Potrebuješ nasvet glede prijave in prvih korakov v novo okolje?

Projekt VTIS Mentorstvo povezuje člane Društva VTIS s študenti, ki razmišljajo o študiju v tujini, se prijavljajo ali začenjajo karierno pot na sorodnih področjih, državah ali ustanovah.

Izpolni prijavo na spodnjem linku in na podlagi motivacijskega pisma te bomo povezali z enim izmed VTISovih mentorjev, ki je pripravljen odgovoriti na tvoja vprašanja in svoje izkušnje o prehodu v tujino deliti s teboj.

Prijavite se lahko na tej povezavi.

Pri prijavi je potrebno navesti tri ljudi, za katere želiš, da bi postali tvoji mentorji, ekipa projekta pa ti bo potem poizkušala dodeliti enega. Opisi mentorjev se nahajajo nižje na tej strani in priporočamo, da jih skrbno prebereš preden začneš izpolnjevati prijavnico.

Ekipa VTIS Mentorstvo

Lina, Matevž, David in Jernej

Nika Anžiček, University of Cambridge, Department of Chemistry, Slovenija

Ime in priimek: Nika Anžiček
Področje: Biofarmacevtski razvoj
Država: Slovenija
Trenutna dejavnost: Zaposlen v gospodarstvu
Ustanova delovanja/delodajalec: University of Cambridge, Department of Chemistry

 

Opis:
Zaključila sem BA+MSci študij programa Natural Sciences na University of Cambridge. V 1. letniku sem izbrala fiziko, kemijo ter materiale in metalurgijo kot predmete, nato nadaljevala s slednjima dvema v 2. letniku, v 3. in 4. pa sem se usmerila v organsko in biološko kemijo. Kasneje sem na isti univerzi septembra 2017 dokončala še doktorski študij organske kemije in v 4 letih sem opravila skoraj 200 ur tutorstva kemije v majhnih skupinah (1-3) za študente vseh letnikov. Poleg študija sem trenirala športno gimnastiko ter bila predsednica društva Slovencev v Cambridgeu, katerega namen je bil aktivno povezovanje novih Slovencev v mestu preko družabnih dogodkov ter lažje soočanje z izzivi življenja v tujini. Trenutno sem zaposlena v Leku kot raziskovalka v razvoju biofarmacevtskih izdelkov v Mengšu, kjer se ukvarjam s procesom formulacije, filtracije in polnjenja končne učinkovine. Največ časa posvetim pisanju tehnične dokumentacije in navodil za delo, občasno pa tudi pomagam pri sami izvedbi laboratorijskih študij.

Aleksander Bakič, O’Melveny & Myers LLP, Združeno kraljestvo

Ime in priimek: Aleksander Bakič
Področje:
Odvetnik
Država:
Združeno kraljestvo
Trenutna dejavnost:
Zaposlen v gospodarstvu
Ustanova delovanja/delodajalec:
O’Melveny & Myers LLP

 

 

Opis:
Zadnjih 10 let delam kot odvetnik v Londonu (in deloma New Yorku) na področju skladov Private Equity, tako pri ameriških odvetniških pisarnah (kjer sem tudi trenutno) in angleški. Transakcije, s katerimi se ukvarjam so tipično večji posli s številnimi mednarodnimi elementi. Študiral sem v Sloveniji ter magistriral na LSE. Kot odvetnik sem se kvalificiral v Sloveniji, za tem pa v Angliji.

Matej Banovec, Maastricht University, Nizozemska

Ime in priimek: Matej Banovec
Področje:
Evropske študije
Država:
Nizozemska
Trenutna dejavnost:
Dodiplomski študij
Ustanova delovanja/delodajalec:
Maastricht University

 

Opis:
Sem študent 3. letnika Evropskih študij na Univerzi v Maastrichtu, sicer maturant Gimnazije Črnomelj. Moj študij je interdisciplinaren – zajema predmete iz področij zgodovine, ekonomije, prava, sociologije, politologije in filozofije znanosti. V okviru študija sem tudi opravljal staž pri Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU. Poleg družboslovja me zanimajo še šport, predvsem košarka in nogomet, računalništvo ter avtomobilizem.

Andreja Bogataj, Max-Planck-Institut für Sozialrecht und Sozialpolitik, Nemčija

Ime in priimek: Andreja Bogataj
Področje: Pravo
Država: Nemčija
Trenutna dejavnost: Doktorski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: Max-Planck-Institut für Sozialrecht und Sozialpolitik

 

Opis:
Andreja Bogataj je z odliko končala dodiplomski študijski program prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. V času študija je opravljala enoletno izmenjavo na Ruprecht-Karls Universität v Heidelbergu in opravljala večmesečno prakso na Veleposlaništvu v Berlinu. Po uspešnem zaključku LL.M. programa iz nemškega prava na Ludwig-Maximilians-Universtät München, se je zaposlila kot mlada raziskovalka na Max-Planck inštitutu za socialno pravo in socialno politiko v Münchnu, kjer pripravlja doktorat. Je tudi predstavnica doktorskih študentov inštituta. Od leta 2016 je bila aktivna članica upravnega odbora Društva VTIS, ki mu od decembra 2017 tudi predseduje. V prostem času zelo rada potuje in pripravlja potopisne reportaže za slovenske revije in časopise.

Monika Bosilj, Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems, Nemčija

Ime in priimek: Monika Bosilj
Področje: Kemija, Razvoj karbonskih katalizatorjev
Država: Nemčija
Trenutna dejavnost: Doktorski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems

 

Opis:
Moje trenutno delovanje je v Nemčiji, v Freiburgu na Inštitutu za solarno energijo. Tukaj dem zaposlena kot doktorski študent. Moje raziskovalno področje je razvoj karbonskih kazalizatorjev iz obnovljivih virov (biomasa). Ti katalizatorji se uporabljajo v kemijskih reakcijah hidrogeniranja. V Bochumu (Nemčija) sem v sklopu Erasmus programa opravila magistrski študij kemije in prakso na RUB Univerzi. Med študijem sem se udeležila kar nekaj poletnih šol in prejela DAAD štipendijo za enomesečni tečaj nemškega jezika v Berlinu.

Sabina Carli, Centre for European Perspective, Bled Strategic Forum, Slovenija

Ime in priimek: Sabina Carli
Področje: International Relations
Država: Slovenija
Trenutna dejavnost: Zaposlen v gospodarstvu
Ustanova delovanja/delodajalec: Centre for European Perspective, Bled Strategic Forum

 

 

Opis:
Sabina Carli is Project Manager at the Centre for European Perspective, working on the leading strategic conference in the South-Eastern Europe – Bled Strategic Forum, and holds the position of the United Nations Youth Delegate of the Republic of Slovenia. Previously, she worked at the German Marshall Fund of the United States on Asia Program in its Brussels office, focusing on the Transatlantic dimension of relations with India, China and Japan. Ms Carli holds a MA in international relations with international law from the Brussels School of International Studies, University of Kent, and recently returned from a postgraduate specialization program in diplomacy at the China Foreign Affairs University in Beijing. Sabina has over 7 years of experience working and volunteering in youth-led and youth-focused non-governmental organizations.

Igor Cesarec, New York University, ZDA

Ime in priimek: Igor Cesarec
Področje: Ekonomija in finance
Država: ZDA
Trenutna dejavnost: Doktorski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: New York University

 

Opis:
Igor Cesarec je ekonomist, ki deluje v New Yorku. Po mednarodni maturi na bežigrajski gimnaziji je šolanje nadaljeval na angleški univerzi London School of Economics (LSE), kjer je diplomiral iz ekonomije. Po diplomi je v Londonu vrsto let delal kot analitik v ameriški investicijski banki Morgan Stanley, kjer je bil specializiran za trge denarnih valut in obveznic. Sledila je vrnitev na LSE, kjer je Igor zaključil še dvojni magisterij iz ekonomije in ekonometrije. Akademsko pot se je odločil nadaljevati v ZDA, kjer trenutno na New York University (NYU) opravlja doktorat iz ekonomije in deluje kot asistent. Igor je tudi gostujoči raziskovalec na univerzi Harvard, na inštitutu National Bureau of Economic Research (NBER) in v organizaciji International Monetary Fund (IMF). Njegova področja specializacije so mednarodna ekonomija in finance, teoretična makroekonomija in monetarna ekonomija.

Neja Cesnik, University of Dundee, Združeno kraljestvo

Ime in priimek: Neja Cesnik
Področje: Računalništvo
Država: Združeno kraljestvo
Trenutna dejavnost: Dodiplomski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: University of Dundee

 

Opis:
Študentka prvega letnika, ki se je po končani splošni maturi odpravila na študij Computing Science na Škotskem. Čisto sveža v znanju postopkov in papirologije UCAS-a in prijave na univerze. Od nedavnega tudi Ad Futurina štipendistka. Aktivna na področju študenske univerzitetne politike in pogosto prisotna na konferencah žensk v tehnologiji in računalništvu. Poleg osnov, ki jih pridobiva na univerzi se dodano izobražuje na področjih analitike, logike in podatkovne znanosti. Rada sodeluje na hackathon-ih in dodatnih izobraževanjih, ki jih je včasih čisto preveč, v fotografskem klubu in pihalnem orkestru. V prostem času jo rada “mahne” na kakšen potep po svetu – naj bo le za vikend ali pač dlje. Članica mednarodne organizacije CISV, ki s prirejanjem aktivnosti skrbi za izobraževanje mladih na področjih človekovih pravic, raznolikosti in trajnostnega razvoja, s čimer postajajo aktivni državljani sveta. V 2018 prejemnica štipendije za poletno šolo inženirstva v Šanghaju in možnosti nadaljevanja študija na univerzi v Kanadi v naslednjem letu.

Nina Flerin, Albert Einstein College of Medicine, ZDA

Ime in priimek: Nina Flerin
Področje: Imunologija
Država: ZDA
Trenutna dejavnost: Doktorski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: Albert Einstein College of Medicine

 

Opis:
Nina Flerin je v Združene Države Amerike prišla leta 2008 po končani srednji šoli (Gimnazija Ledina). Dodiplomski študij je zaključila leta 2011 na Virginia Polytechnic Institute and State University (Virginia Tech), kjer je študirala mikrobiologijo in imunologijo. Kot študentka na Virginia Tech je delala v treh laboratoijih in tako pridobila izkušnje potrebne za sprejem na doktorski študij. Nina je trenutno študentka biomedicine na Albert Einstein College of Medicine v New York-u v oddelku mikrobiologije in imunologije. Njeno doktorsko delo v laboratoriju Dr. Harris-a Goldstein-a se osredotoča na latentno infekcijo z virusom HIV in imunologijo T celic. Po opravljenem doktoratu, aprila 2018, se namerava vrniti v Evropo kot podoktorska raziskovalka.

Blaž Gasparini, University of Washington Seattle, ZDA

Ime in priimek: Blaž Gasparini
Področje: Atmosferska fizika, podnebje
Država: ZDA
Trenutna dejavnost: Podoktorsko raziskovanje
Ustanova delovanja/delodajalec: University of Washington Seattle

 

 

Opis:
Sem postdoktorski raziskovalec na oddelku za atmosferske znanosti na University of Washington – Seattle. Ukvarjam se s simuliranjem oblakov v podnebnih modelih, predvsem tistih, ki so sestavljeni iz ledenih kristalčkov in snega, in njihovim vplivom na podnebje. Svoj precej širok pregled nad širšim področjem podnebnih znanosti in meteorologije sem pridobil med magistrskim in doktorskim študijem na ETH Zürich v Švici. V Švici sem raziskoval predvsem vplive majhnih delcev, ki lebdijo v atmosferi (aerosoli) na formacijo ledenih oblakov (cirusi), in preveril, ali nam lahko oblaki pomagajo preprečiti del nadaljnjega segrevanja planeta. Ker sem skupaj v Švici preživel dobrih 6 let, imam dober pregled nad stanjem na švicarskih univerzah, predvsem na ETH Zürich, izkušnje z življenjem v Švici ipd. V ZDA sem precej nov, v Seattle sem se preselil konec februarja 2018.

Polona Globočnik, Wirtschaftsuniversität Wien (WU Wien)/Universität für Bodenkultur (BOKU), Avstrija

Ime in priimek: Polona Globočnik
Področje: Ekonomija/kmetijstvo
Država: Avstrija
Trenutna dejavnost: Dodiplomski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: Wirtschaftsuniversität Wien (WU Wien)/Universität für Bodenkultur (BOKU)

 

Opis:
Moje šolanje v Avstriji se je začelo pred šestimi leti, ko sem začela obiskovati slovensko gimnazijo v Celovcu. Po opravljeni maturi me je pot vodila na Dunaj, kjer sem v letu 2016/17 pričela s študijem kmetijstva (Agrarwissenschaften, BOKU Wien). Temu sem v letošnjem letu dodala še ekonomijo (Volkswirtschaftslehre, WU Wien), ki me je že vedno zanimala. Ker v Avstriji živim že kar nekaj let, sem si s časom pridobila tudi kar nekaj izkušenj na področju urejanja zakonodaje, šolskega sistema, iskanja stanovanja in ostalih stvari, s katerimi se študent pač sooči. Vem, da odločitev za šolanje v tujini ni najlažja, zato sem rade volje pripravljena pomagati vsem, ki se zanimajo za študij v Avstriji!:)

Anže Godicelj, Harvard University Division of Medical Sciences Program in Immunology, ZDA

Ime in priimek: Anže Godicelj
Področje: Imunologija, Biologija raka, Biokemija, Celična biologija, Molekularna biologija
Država: ZDA
Trenutna dejavnost: Doktorski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: Harvard University Division of Medical Sciences Program in Immunology

 

Opis:
Po končani I. gimnaziji v Celju sem izobraževanje nadaljeval na Univerzi Cambridge, kjer sem študiral naravoslovne znanosti (Natural Sciences Tripos). Zadnji leti študija sem posvetil specializaciji na področju biokemije, celične biologije in biologije raka. Diplomsko (BA) raziskovanje sem opravil v laboratoriju Profesorja Gerarda Evana, kjer sem raziskoval biologijo onkogena c-MYC. Posebno me je zanimalo, kako aktivacija gena MYC sproži programirano celično smrt (apoptozo) in s tem prepreči razvoj raka. Magistrsko delo (MSci) sem opravil na Cancer Research UK Cambridge Institute v laboratoriju Dr Floriana Markowetza, kjer sem proučeval vlogo kofaktorjev za aktivacijo estrogenskega receptorja (ER), ki je ključen za razvoj približno 70% raka dojke. Po magisteriju sem leto dni preživel kot raziskovalec v istem laboratoriju, kjer sem nagradil in poglobil svoje pretekle raziskave. Jeseni 2018 začenjam doktorski študij iz imunologije na Univerzi Harvard. Trenutno me zanima predvsem vloga imunskega sistema pri razvoju raka in kako lahko lastnosti imunskega sistema uporabimo pri zdravljenju raka. Rad bi razumel, zakaj so imunske terapije pri večini onkoloških bolnikov še vedno neučinkovite, kako lahko to omejitev premagamo (kurativne terapije) in ali lahko imunski sistem uporabimo tako, da razvoj raka preprečimo (preventivne terapije).

Alenka Guček, Uppsala University, Švedska

Ime in priimek: Alenka Guček
Področje: celična biologija; diabetes
Država: Švedska
Trenutna dejavnost: Podoktorsko raziskovanje
Ustanova delovanja/delodajalec: Uppsala University

 

Opis:
Kot postdoktorska raziskovalka na Oddelku za medicinsko celično biologijo Univerze v Uppsali raziskujem regulirano eksocitozo inzulinskih granul v beta celicah pankreasa.

Hana Hawlina, Université de Neuchâtel, Švica

Ime in priimek: Hana Hawlina
Področje: Sociokulturna psihologija, Socialna nevroznanost
Država: Švica
Trenutna dejavnost: Doktorski študij;Profesor, predavatelj
Ustanova delovanja/delodajalec: Université de Neuchâtel

 

 

Opis:
Sem Hana Hawlina, doktorska asistentka socialne in kulturne psihologije na Univerzi v Neuchâtelu (Švica). V Sloveniji vodim organizacijo Tedna možganov ter sem članica upravnega odbora Slovenskega društva za nevroznanost SiNAPSA, v Neuchâtelu pa sem koordinatorka evropske mreže za kulturno psihologijo. Magistrirala sem na London School of Economics (LSE), kjer sem na programu MSc in Social and Cultural Psychology prejela Himmelweit nagrado za najboljši uspeh. Na LSE sem delala tudi kot raziskovalna asistentka na področjih politične psihologije in preučevanja povezave med kulturno raznolikostjo in ustvarjalnostjo/inovativnostjo ter postala ustanoviteljica in prva predsednica Psihološkega društva. Dodiplomski študij psihologije sem zaključila na Univerzi v Ljubljani in v času študija en semester preživela v Bergnu ter kot absolventka delala v laboratoriju za socialno nevroznanost na City University London. Maturirala sem na IB (mednarodna matura) programu Gimnazije Bežigrad. Zelo pomembno mi je izobraževanje javnosti o psiholoških in nevroznanstvenih spoznanjih, zato sem zelo aktivna na področju popularizacije znanosti, kar vključuje organizacijo dogodkov, sodelovanje na okroglih mizah, predavanje in občasne medijske nastope. Trenutno se raziskovalno ukvarjam predvsem z nevro-socio-kulturno-psihološkimi mehanizmi predstavljanja prihodnosti in povezavami med odnosom do prihodnosti in političnim odločanjem, z Narodno galerijo v Ljubljani pa sodelujem pri raziskovanju nevroestetike in razvoja dojemajna umetnosti skozi življenje.

Brigita Jurisic, City, University of London, Združeno kraljestvo

Ime in priimek: Brigita Jurisic
Področje: Komercializacija intelektualne lastnine in akademsko podjetnistvo
Država: Združeno kraljestvo
Trenutna dejavnost: Profesor, predavatelj
Ustanova delovanja/delodajalec: City, University of London

 

Opis:
Trenutno sem odgovorna za komercializacijo intelektualne lastnine in akademski podjetniski inkubator na City, Univerzi v Londonu. Vodim program, s katerim testiramo uporabnost in potencial tehnologij, razvitih na Univerzi, v vsakdanjem zivljenju posameznikov ali razlicnih organizacij. Preden sem prisla v London, sem sedem let zivela na Portugalskem, kjer sem vodila mednarodno svetovalno podjetje, ki je omogocalo rast malih in srednje velikih podjetij. moja pot na Portugalskem se je zacela s studijem marketinga in strateskega managementa na Univerzi v Minho. Pred odhodom na Portugalsko sem v Sloveniji dostudirala psihologijo na Univerzi v Ljubljani.

Damjana Kastelic, Centre for Genomic Regulation, Španija

Ime in priimek: Damjana Kastelic
Področje: Genetika, biotehnologija
Država: Španija
Trenutna dejavnost: Profesor, predavatelj
Ustanova delovanja/delodajalec: Centre for Genomic Regulation

 

 

 

Opis:
Dr. Damjana Kastelic, je po studiju na BF v Ljubljani pridobila doktorat na francoski univerzi Paris XI in Univerzi v Ljubljani v okvirju ”cotutelle”. Med njenim prvim podoktorskim izpopolnjevanjem na Babraham Institute v Cambridgeu v Veliki Britaniji je delala na podrocju rekombinantnih protiteles proteinskih cipov. Pridobivanje znanja iz odkrivanja novih biomarkerjev raka je nadaljevala na 4 letnem izpopolnjevanju na German Cancer Research Center (DKFZ). Trenutno na Centru za Genomske Regulacije (CRG) v Barceloni vodi strokovno izobrazevanje, in karierne usmeritve mladih znanstvenikov v sklopu kariernega centra.

Andrej Košmrlj, Princeton University, ZDA

Ime in priimek: Andrej Košmrlj
Področje: fizika, strojništvo
Država: ZDA
Trenutna dejavnost: Profesor, predavatelj
Ustanova delovanja/delodajalec: Princeton University

 

Opis:
Sem assistant professor na Princeton University na fakulteti za strojništvo in vesoljsko tehniko. Moje raziskave so zelo interdisciplinarne in vsebujejo elemente fizike, mehanike in biologije. Moja raziskovalna skupina se ukvarja z mehaniko atomsko tankih struktur (npr. grafen), mehanskimi metamateriali in z biomehaniko, predvsem z vplivom mehanike pri razvoju zarodkov. V ZDA sem se odpravil po zakljuceni diplomi iz fizike na Univerzi v Ljubljani. V ZDA sem napravil doktorat iz biofizike na Massachusetts Institute of Technology, nato pa sem bil postdoc na Harvard University..

Jurij Ličen, Architectural Association School Of Architecture, Slovenija

Ime in priimek: Jurij Ličen
Področje: Arhitektura
Država: Slovenija
Trenutna dejavnost: Profesor, predavatelj;Zaposlen v gospodarstvu
Ustanova delovanja/delodajalec: Architectural Association School Of Architecture

 

Opis:
Zadnje leto delam v arhitekturnem biroju Enota v Ljubljani kjer se ukvarjam z 3D modeliranjem in parametričnim oblikovanjem kompleksnih oblik. Na Fakulteti za arhitekturo poučujem 3D modeliranje in studio kot tehnični sodelavec pri profesorju Sadarju. Pred tem sem 2 leti študiral v Londonu na AA School of Architecture, po programu Design Research Lab (DRL), kjer smo se ukvarjali z 3D printanjem hiš z uporabo dronov in robotov. Razvijali smo algoritme za oblikovanje kompleksnih struktur prilagojenih za 3D print in digitalno fabrikacijo.

Lilijana Mikluš, Tehnoloski Park Ljubljana d.o.o., Slovenija

Ime in priimek: Lilijana Mikluš
Področje: Market research, Business Models development
Država: Slovenija
Trenutna dejavnost: Zaposlen v gospodarstvu
Ustanova delovanja/delodajalec: Tehnoloski Park Ljubljana d.o.o.

 

 

Opis:
Lilijana ima več kot 8 let delovnih izkušenj, s strokovnim znanjem na področju tržnih raziskav (kavantitativne in kvalitativne metodologije, izvedba analitičnih študij, priprava strokovnih analiz in svetovanje). V Veliki Britaniji je zaključila magisterski študij smeri Marketing Management na Aston University, Birmingham in za magistersko nalogo tudi prejela nagrado. Po končanem študiju je najprej opravljala projektno delo na Aston University kot asistent raziskovalec, kasenje pa kot Senior Insight Executive pri KPMG Nunwood, specializirana za raziskave in svetovanje, usmerjene v Customer Experience Design. Njena sedanja vloga pri Tehnološkem Parku Ljubljana d.o.o., je osredotočena v razvoj in implementacijo EU projektov, usmerjenih na visoko tehnološke inovacije in gospodarske razvojne strategije. Lilijana je prav tako aktivna mentorica dodiplomskih študentov na Aston University in članica Beta Gamma Sigma honour society (BGS).

Staša Mlekuž, AUSTRALIAN INSTITUTE OF BUSINESS , Slovenija

Ime in priimek: Staša Mlekuž
Področje: Vodenje združenja za poslovni networking
Država: Slovenija
Trenutna dejavnost: Zaposlen v gospodarstvu
Ustanova delovanja/delodajalec: AUSTRALIAN INSTITUTE OF BUSINESS

 

Opis:
Po vrnitvi v domovino sem se odločila voditi poslovno združenje za mreženje, ki ponuja platformo za tkanje poslovnih sinergij in deljenje znanja. Menim, da mora znanje vedno krožiti, zato osebno zelo spodbujam študij kakor tudi delo v tujini in vse mlade ob priliki motiviran za odločitev raziskovanja okolice. V tujini sem preživela 8 let, kjer sem se dodobra srečala z drugimi kulturami, poslovnim in študijskim okoljem, okrepila narodno zavest in spoznala, da je potrebno izkoristiti vsako priložnost, ki nam je dana za nabor novih znanj in izkušenj. Svoje znanje, izkušnje in pozitivno mišljenje želim prenesti na mlajše generacije.

Jernej Murn, University of California – Riverside, ZDA

Ime in priimek: Jernej Murn
Področje: RNA biology and epigenetics
Država: ZDA
Trenutna dejavnost: Profesor, predavatelj
Ustanova delovanja/delodajalec: University of California – Riverside

 

 

Opis:
How gene expression is controlled at the RNA level to support cellular function is arguably the most important unsolved problem in molecular biology. Our attention is primarily focused on understanding the proteins that bind to RNA and serve as its effectors and regulators. We are investigating the mechanistic principles and phenotypic impact of RNA-binding proteins in two cellular paradigms: 1) neuronal differentiation and neuronal activity-dependent responses, and 2) stem cell maintenance, with an eye toward a related process of cancer development. We employ a broad range of biochemical, genetic, cellular, and computational approaches to obtain a systems-level understanding of the regulatory roles of protein–RNA complexes. We also develop novel methods combining bioengineering, genome editing, and optogenetics to study how disruption of protein-RNA interactions contributes to neurological disorders and cancer. For more information about the lab, please visit https://www.murnlab.info/.

Gašper Ploj, University of Bonn, Bonn Graduate School of Economics, Nemčija

Ime in priimek: Gašper Ploj
Področje: Ekonomija
Država: Nemčija
Trenutna dejavnost: Doktorski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: University of Bonn, Bonn Graduate School of Economics

 

 

Opis:
Od leta 2014 sem doktorski študent ekonomije na Univerzi v Bonnu, natančneje na Bonn Graduate School of Economics. V svojem raziskovanju se ukvarjam z makroekonomijo, finančnimi odločitvami posameznikov in gospodinjstev ter povezanostjo obojega. Poudarek dajem mikroekonomski heterogenosti in njenim posledicam za makroekonomijo in oblikovanje makroekonomskih politik. Pri tem uporabljam mikroekonomske podatke (ankete, velike administrativne podatkovne baze) ter teoretične modele heterogenih agentov. Pred doktorskim študijem sem zaključil dodiplomski in magistrski študij na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, izmenjavo pa sem opravil na VU University Amsterdam. Krajša obdobja sem izkušnje nabiral tudi na Banki Slovenije, v Evropskem parlamentu in na Uradu za makroekonomske analize in razvoj.

Eva Rogelj, University College London (UCL), Združeno kraljestvo

Ime in priimek: Eva Rogelj
Področje: Biokemija
Država: Združeno kraljestvo
Trenutna dejavnost: Dodiplomski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: University College London (UCL)

 

 

Opis:
Sem študentka biokemije na University College London (UCL). Svoje izobraževanje v tujini sem začela že pri sedemnajstih letih ko sem se odpravila v Italijo na United World College (UWC), kjer sem opravila mednarodno maturo, zato mi življenje v tujini in menjava okolja ni tuja. Vlogo mentorja sem prevzela tudi na UCL Akademiji, kjer pomagam osnovnošolcem in dijakom pri izbiri predmetov in izvenšolskih dejavnosti, ki jim bodo v prihodnosti pomagali pri vpisu na fakulteto oziroma pri razvoju njihove karierne poti. V preteklosti sem sodelovala v različnih projektih v Italiji, Romuniji in Nemčiji ter vodila organizacijo 2 TEDx konferenc. Tudi sama kot mnogi drugi sem naletela na veliko ovir in izzivov na moji poti do izbrane univerze in bodoče kariere, zato bi rada moje izkušnje delila z drugimi in jih vodila po poti do zastavljenih ciljev.

Nina Troha, Stanford University, ZDA

Ime in priimek: Nina Troha
Področje: Finančna matematika / Kvantitativne finance
Država: ZDA
Trenutna dejavnost: Zaposlen v gospodarstvu
Ustanova delovanja/delodajalec: Stanford University

 

 

Opis:
Diplomirala sem iz finančne matematike na Univerzi v Ljubljani, na Fakulteti za matematiko in fiziko. V času dodiplomskega programa sem odšla na polletno študijsko izmenjavo na Dunaj (TU Wien). Magisterij iz kvantitativnih financ sem opravila v Švici (ETH Zurich/University of Zurich – joint degree). Za tem sem delala na Univerzi Stanford kot raziskovalka. Trenutno sem zaposlena v hedge fundu v San Franciscu, kjer oblikujem modele za ocenjevanje kreditnega tveganja.

Neža Vadnjal, Laboratory for Molecular Cell Biology MRC University College London, Združeno kraljestvo

Ime in priimek: Neža Vadnjal
Področje: molekularna celična biologija
Država: Združeno kraljestvo
Trenutna dejavnost: Doktorski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: Laboratory for Molecular Cell Biology MRC University College London

 

Opis:
Po končani mednarodni maturi na Gimnaziji Bežigrad sem študirala medicinsko genetiko na Queen Mary University of London. V tem času sem se eno leto izobraževala in raziskovala na University of California Irvine. Leta 2016 sem diplomirala in pričela z doktorskim študijem na University College London. Po prvem letu rotacij v treh različnih raziskovalnih skupinah v Laboratory for Molecular Cell Biology MRC sem se pridružila raziskovalni skupini Ewe Paluch. Moj trenutni študij je zelo interdisciplinarni in vključuje sodelovanje znanstvenikov iz različnih področji, predvsem fizike in celične biologije. Skupina se ukvarja z eksperimentalno celično biofiziko. Cilj mojega projekta je pojasniti, kako organizacija korteksa živalskih celic na mikro nivoju vpliva na mehanske lastnosti korteksa. Spremembe mehanskih lastnosti so pomembne med procesi, ki vključujejo spremembe oblike živalskih celice kot so celična delitev, migracija ipd.

Anže Županič, Eawag, Švica

Ime in priimek: Anže Županič
Področje: Sistemska biologija, ekotoksikologija
Država: Švica
Trenutna dejavnost: Podoktorsko raziskovanje;Profesor, predavatelj
Ustanova delovanja/delodajalec: Eawag

 

Opis:
Trenutno sem vodja skupina za sistemsko ekotoksikologijo na Eawagu, Zurich. Delujem na področju sistemske biologije in poučujem sistemsko biologijo doktorskim studentom na ETH Zurich.

Vitan Blagotinšek, Fachbereich Chemie/Synmikro, Philipps Universität Marburg, Nemčija

Ime in priimek: Vitan Blagotinšek
Področje: 
Biokemija, strukturna biologija beljakovin
Država: 
Nemčija
Trenutna dejavnost: 
Doktorski študij
Ustanova delovanja/delodajalec: 
Fachbereich Chemie/Synmikro, Philipps Universität Marburg

 

 

Opis:
Trenutno delam kot doktorski študent na Univerzi v Marburgu v Nemčiji, na področju biokemije oz. strukturne biologije beljakovin (Interactions of proteins involved in the regulation and localization of the bacterial flagellum, Prof. Dr. Gert Bange). V preteklosti sem zaključil dodiplomski/magistrski študij na Univerzi v Oxfordu v Veliki Britaniji, magistrski projekt (s področja strukturne biologije membranskih beljakovin) pa v laboratoriju Prof. Dr. Maike Bublitz (Structure and function of bacterial Lipid II flippases). Poleg znanstvenega dela se zanimam tudi za poslovno svetovanje, kjer sem pridobival izkušnje že kot študent v Oxfordu (projektni vodja v študentskih organizacijah Enactus in TSC).

Nik Petek-Sargeant, Uppsala University, Švedska

Ime in priimek:Nik Petek-Sargeant
Področje: 
Arheologija in etnologija
Država: 
Velika Britanija
Trenutna dejavnost: 
kustos, arheolog
Ustanova delovanja/delodajalec: 
Britanski muzej

Opis:
Trenutno sem zaposlen kot projektni kustos v Britanskem muzeju v Londonu. Sem arheolog, ki se osredotoča na kulture vzhodne Afrike in ogrožene obrti z vsega sveta. Po končani gimnaziji v Avstriji, sem se odločil za študij arheologije in antropologije na Univerzi v Bristolu in temu je sledil Masters na Univerzi v Oxfordu. Od leta 2014-2018 sem bil MSCA Early Stage Researcher na Univerzi v Uppsali in na koncu doktoriral iz arheologije. V preteklosti sem živel, delal in raziskoval v Keniji, Tanzaniji,, Madagaskarju, V. Britaniji, Sloveniji, Belgiji, Nemčiji in na Švedskem. V prostem času rad plešem in potujem.

Back to Top
UA-50869387-1