VTIS Dunaj 2016

Prvič: VTIS Dunaj 2016

Slovensko znanje v svetu

Dunaj, 25. 11. 2016, ob 16:00

Z dogodkom VTIS Dunaj 2016: slovensko znanje v svetu, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah na Dunaju. Srečanje bo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih na Dunaju in bližnji okolici.

Dogodek se bo odvijal 25. novembra 2016, ob 16:00,  v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije na Dunaju.

V okviru okrogle mize se bodo prestavili diplomant političnih ved Luka Petek, arhitekt Jakob Travnik in oblikovalec David Tavčar. Za glasbeno točko bodo poskrbeli Monika Šolman (violina) in Nejc Pirnat (kitara).

Zbrane bo pozdravil gospod veleposlanik dr. Andrej Rahten, dogodek bo povezovala Gala Pavlin. Po koncu programa bo sledila manjša pogostitev.

Več o govorcih

Luka Petek

Luka Petek je diplomant političnih ved. Na dunajski univerzi je študiral politične vede, katerih znanje trenutno nadgrajuje v sklopu mednarodnih odnosov. Svojo karierno pot je začel pred več kot 10 leti v Mariboru, kjer je soustvarjal vsakoletni festival Lent, nato pa z domovino ostal povezan preko številnih projektov, kjer je opravljal funkcije asistenta in eksternega svetovalca (City MB, Profiles Slovenia, Maribor evropska prestolnica kulture 2012, RE:FRESH festival). Na Dunaju je svojo zgodbo začel kot koordinator političnega, gospodarskega in kulturnega sodelovanja med Izraelom in Slovenijo, kasneje pa opravljal tudi funkcijo političnega svetovalca Izraelske stalne misije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju in gospodarskega svetovalca veleposlaništva Izraela v Sloveniji. Z rodnim Mariborom je ostal povezan kot član skrbniškega odbora sklada za razvoj podjetništva mladih Banke Idej, trenutno pa skrbi za projektni portfelj skupine Sberbank Europe in tako ostaja dejaven na področju svetovanja in projektnega managementa. Zanima ga tudi razvoj podjetništva in podjetniške kulture ter projektno svetovanje mednarodnim organizacijam.

Jakob Travnik

Jakob Travnik je svoj študij arhitekture pričel v studiu svetovno priznane arhitekte Zahe Hadid. V letošnjem letu je pod okriljem Kazuyo Sejima z odliko zaključil magistrski študij na Universität für angewandte Kunst na Dunaju. Jakob je soustvarjal številne projekte, tako v Sloveniji kot v tujini. Prve izkušnje je nabiral v Londonu (Jonathan Louth Architects, London Architectural Consultancy) ter v Sloveniji (Dekleva – Gregorič Architects, Sadar Vuga Architects) in v sklopu samostojnih projektov na Dunaju. Od leta 2014 je tudi pobudnik in eden izmed soustvarjalcev 2-tedenske poletne šole pod imenom AA Visiting School nanotourism, ki kreativno raziskuje vlogo arhitekture pri ustvarjanju pogojev za alternativne, lokalno generirane in lokalno specifične izkušnje turizma v Sloveniji in po svetu. Koncept nanoturizma, ki ga je so-ustvarjal v sklopu bienala oblikovanja BIO50 leta 2014, zdaj razvija naprej kot del doktorskega študija na TU na Dunaju. Jakob je prejel številna odlikovanja, soustvarja arhitekturno revijo Outsider, trenutno je del mednarodne delovne skupine na bienalu oblikovanja BIO25 v Ljubljani ter predava v sklopu AA poletne šole ter na TU (Tehnični univerzi) na Dunaju.

David Tavčar

David von Pogačnik Tavčar je industrijski oblikovalec. Po končani bežigrajski gimnaziji je pričel s študijem industrijskega designa na Universität für angewandte Kunst na Dunaju pod okriljem Paola Pive, ki ga je uspešno zaključil. Istočasno je zaključil tudi dodiplomski študij arhitekture na “Academy of fine arts” na Dunaju. David je prve izkušnje nabiral že v gimnazijskih letih kot ilustrator pri reviji Modna Jana in v svetovno znani oglaševalski agenciji Leo Burnett v Ljubljani. V Avstriji se je podpisal pod številne odmevne projekte za znane naročnike, če omenimo samo nekatere; Merkur Hoher Markt, Wien Musuem, Augarten Porzellanmusuem, Vienna design week, Diagonale filmfestival Fraz, Volksoper, Technical Cercle. Svoje dela je David razstavljal v Kunstlerhausu Wien, Museumsquartierju, Wien Museum, Moderni galeriji v Ljubljani, v Šanghaju ter v Milanu na “Milano Mobile fuori salone” kot eden izmed Austrian design Pioneers, na Dutch Design Weeku 2015 in še bi lahko naštevali. V letošnjem letu je bila njegova solo razstava na ogled v Sofitelu (Dunaj) med januarjem in aprilom, pred kratkim pa je v sklopu letošnjega design weeka zaključil razstavo “passionswege” za Mario Stransky ter Cinemagerie. Davida v intervjujih opišejo kot oblikovalca ne le pohištva ter funkcionalnih predmetov, ampak ustvarjalca celega sveta. Izdelke mladega oblikovalca si lahko ogledate tukaj.

Dogodek se bo odvijal 25. novembra 2016, ob 16:00,  v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije na Dunaju (Kolingasse 12 1090 Dunaj – Wien).

Prijavni obrazec lahko najdete tukaj.

V primeru kakršnih koli vprašanj je na voljo: Gala Pavlin (gala.pavlin@me.com).