VTIS Boston 2019

Slovensko znanje v svetu

Boston, 13. 4. 2019, ob 15.30 uri

Si tudi ti eden izmed tistih Slovencev, ki smo zašli v ZDA in si poiskali nove izzive ter priložnosti? Imaš tudi ti zbirko hecnih zgodb o spopadanju z ameriško miselnostjo in njihovimi navadami? Tudi ti iščeš nove načine povezovanja s Slovenci in Slovenijo? Od integracije Slovencev v ZDA do integracije ameriških Slovencev v slovenskem okolju – od medijskega buma o “begu možganov” do iskanja rešitev za krepitev “kroženja znanja” in “internacionalizacije visokega šolstva” – o tem in še o čem smo se pogovarjali s člani Društva VTIS na okrogli mizi v soboto, 13. aprila 2019 ob 15.30 uri v Workbar – Central Square na naslovu 45 Prospect St. Cambridge, MA 02139 ZDA.

Čas Vsebina
15:30 – 16:00 Prihod udeležencev, sproščeno druženje
16:00 – 16:30 Uvodni pozdrav: Vid Čibej, član upravnega odbora Društva VTIS
16.30 – 17.00 Okrogla miza (moderator: Sebastijan Mrak; sogovornice: Tanja Dominko, Lidija Polutnik, Maša Močnik)
17.00 – 17.30 Pogostitev in druženje
Več o govorcih

Tanja Dominko je izredna profesorica na Worcestrskem politehničnem inštitutu v ZDA. Že več kot 25 let živi in znanstveno deluje v tujini, ob tem pa ves čas vzdržuje intenzivne strokovne in osebne stike z domovino, od koder je odšla po magisteriju na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je svetovno priznana znanstvenica za raziskave matičnih celic, regenerativne medicine in tkivnega inženirstva, soavtorica vrste patentov za uporabo somatskih matičnih celic in tkivnega inženirstva ter ustanoviteljica in dolgoletna voditeljica biotehnološkega podjetja. Svoje raziskave je objavila v številnih znanstvenih člankih, med katerimi so bili mnogi objavljeni v vrhunskih revijah. Njeno raziskovalno delo je bilo podprto s sredstvi Department of Defense, National Institute of Health, Department of Commerce, Department for Agriculture and European Commission. Ob svojem plodnem delu v ZDA intenzivno sodeluje pri raziskovalnem in strokovnem delu v Sloveniji z organizacijo poletnih šol in usposabljanjem slovenskih študentov in raziskovalcev. V zadnjih desetih letih je prof. Dominko predavala na številnih institucijah in znanstvenih srečanjih v Sloveniji. Od leta 2012-2016 je bila pobudnica in vodja Centra za biomedicinske znanosti in inženiring Univerze v Novi Gorici, katerega cilj je bil razviti nove rešitve za izboljšavo kakovosti staranja s povezavo sodobnih tehnologij v biomedicini, pri nanomaterialu in inženiringu. Leta 2013 je prejela nagrado Ambasador Znanosti, ki jo podeljuje Slovenska Akademija za Znanost in Umetnost.

Lidija Polutnik je profesorica Ekonomije na Babson College-u v Bostonu in gostujoča profesorica na Univerzi v Gothenburg-u na Švedskem. Lidija poučuje na podiplomskem programu (MBA program) na področju upravljalne ekonomije,  trzne strategije in na področju postavljanja cen. V svojem raziskovalnem delu preučuje ‘best practice in pricing’ v organizacijah, osnove njihovih poslovnih modelov, in inovacij na področju modeliranja prihodkov na konkurenčnih trgih. Poleg akademskih obveznosti, Lidija aktivno sodeluje kot konzultant v gospodarskih subjektih, predvsem kot svetovalka na področju optimizacije postavljanja cen in cenovne strategije. Lidija je diplomantka Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru, ima M.A. iz Ohio University in doktorat iz Ekonomije z Georgia State University.

Maša Močnik je doktorska študentka jezikoslovja na Massachusetts Institute of Technology (MIT), kjer preučuje predvsem slovenščino. V Ljubljani je diplomirala iz angleščine in francoščine, opravila je tudi študijsko izmenjavo v Parizu (Sorbonne Nouvelle), v Amsterdamu pa je magistrirala iz logike (ILLC, UvA) in tam tudi kratek čas predavala. V prostem času se aktivno ukvarja z odbojko.

Kraj

Dogodek se je odvijal v soboto, 13. aprila 2019 ob 15.30 uri v Workbar – Central Square na naslovu 45 Prospect St. Cambridge, MA 02139 ZDA

Dogodek je potekel.

V primeru kakršnih koli dodatnih vprašanj se obrnite na elektronski naslov: info@drustvovtis.si.

Za dogodek skrbi član lokalnega odbora Društva VTIS v ZDA: Vid Čibej.