VTIS Boston 2018

Slovensko znanje v svetu

Boston, 29. 9. 2018, ob 16.00

Si tudi ti eden izmed tistih Slovencev, ki smo zašli v ZDA in si poiskali nove izzive ter priložnosti? Imaš tudi ti zbirko hecnih zgodb o spopadanju z ameriško miselnostjo in njihovim navadam? Tudi ti iščeš nove načine povezovanja s Slovenci in Slovenijo? Od integracije Slovencev v ZDA do integracije ameriških Slovencev v slovenskem okolju – od medijskega buma o “begu možganov” do iskanja rešitev za krepitev “kroženja znanja” – o tem in še o čem smo se pogovarjali s štirimi člani Društva VTIS na okrogli mizi v soboto, 29. septembra 2018 ob 16.00 uri na naslovu 140 Clarendon Street, Boston MA 02116.

Čas Vsebina
16:00 – 16:30 Prihod udeležencev, sproščeno druženje
16:30 – 16:40 Uvodni pozdrav: Lina Dmitrovič, članica upravnega odbora Društva VTIS
16.40 – 17.30 Okrogla miza
17.30 – Pogostitev in druženje
Več o govorcih

Špela Trefalt je profesorica upravljanja na Simmons School of Business v Bostonu, kjer poučuje vodenje organizacijskih sprememb, upravljanje s človeškimi viri, mreženje, pogajanja in sorodne tematike. V svojem raziskovalnem delu preučuje, kako ljudje dosegajo občutek ravnovesja med delom in zasebnim življenjem. Poleg akademskega dela Špela kot executive coach pomaga ljudem najti smisel v delu, ki ga opravljajo, in ustvariti željeno ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Špela je diplomantka Pravne fakultete v Ljubljani, ima MBA z University of Kansas in doktorat iz poslovnih ved s Harvard Business School.

Nejc Skoberne je komercialni vodja (Chief Commercial Officer) v podjetju Genialis, ki se ukvarja z razvojem programske opreme in storitev za analizo podatkov NGS (Next Generation Sequencing). Podjetje je soustanovil leta 2013 (in ga do poletja 2018 tudi vodil), ko je še zaključeval svoj doktorat na področju računalniških omrežij na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Novembra 2017 je Genialis pridobil investicijo tveganega kapitala v višini $2.3m, zato se je Nejc s svojo družino preselil v ZDA. Nejc bo do konca oktobra 2018 živel s svojo ženo in štirimi sinovi v Belmontu, potem pa se vrača v Slovenijo.

Manja Klemenčič je zaposlena kot predavateljica sociologije na oddelku za sociologijo na Univerzi Harvard. V svojem raziskovalnem delu se ukvarja predvsem s študijami visokega šolstva. Glavne raziskovalne teme vključujejo študentsko izkušnjo in aktivno vključevanje v izobraževalni proces, študentsko politično obnašanje ter študentsko organiziranje. Raziskovala je tudi pogoje akademskega dela, profiliranje univerz, internacionalizacijo visokega šolstva ter državljansko izobraževanje v kontekstu visokega šolstva. Trenutno pripravlja monografijo z naslovom “Moč študentov”. Manja je končala dodiplomski študij iz ekonomije na Univerzi v Mariboru. Na Univerzi v Cambridgeu pa je zaključila magistrski študij iz Evropskih študij ter doktorski študij s področja mednarodnih študij.  Leta 2010 se je kot zasebna raziskovalka pridružila raziskovalni skupini prof. Pavleta Zgage na projektu Diferenciacija, enakost, produktivnost: socialne in ekonomske konsekvence razširjenih in diferenciranih visokošolskih sistemov z vidikov internacionalizacije (08-EuroHESC-OP-016), ki ga je financiral ARRS. Manja je glavna urednica strokovne revije European Journal of Higher Education (Taylor & Francis), so-urednica knjižne zbirke Razumevanje izkušenj študentov v visokem šolstvu (Bloomsbury) in tematska urednica Springer enciklopedije visokošolskih sistemov in institucij.

Sašo Grozdanov je podoktorski raziskovalec na področju teoretične fizike na Massachusetts Institute of Technology. Ukvarja se z aplikacijami teorije strun, kvantne teorije polja, gravitacije, kvantnega kaosa in hidrodinamike na opise kolektivnih nizko- in visoko-energetskih stanj v naravi, kot je na primer kvark-gluonska plazma. Dodiplomski študij iz fizike je opravljal na univerzi Harvard, magistrski študij iz matematike na univerzi Cambridge, doktorat iz fizike pa je zaključil na univerzi Oxford leta 2014. Pred ponovno vrnitvijo v Boston je bil tri leta podoktorski raziskovalec v Leidnu, na Nizozemskem.

Kraj

Dogodek se je odvijal v soboto, 29. 9. 2018, ob 16.00, v Bostonu na naslovu 140 Clarendon Street, Boston MA 02116.

Dogodek je potekel.

V primeru kakršnih koli dodatnih vprašanj se obrnite na elektronski naslov: info@drustvovtis.si.