Dobrodošli na spletni strani Društva v tujini izobraženih Slovencev.

VTIS Belgija 2018

 VTIS Belgija 2018

Nove tehnologije prihodnosti

Gent, 17. 11. 2018, ob 15:00

VTIS_logo_tekst_levo2

 

Društvo je organiziralo že tradicionalni dogodek belgijskega odbora Društva VTIS v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Kraljevini Belgiji, z  naslovom ‘VTIS Belgija 2018: Nove tehnologije prihodnosti’, ki spada v serijo dogodkov društva ‘Slovensko znanje v svetu’, katerih namen je spodbujati povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih ali gospodarskih institucijah v tujini. Z odličnimi sogovorci, slovenskimi raziskovalci v Belgiji, smo spregovorili o tehnologijah prihodnosti, ki smo jih nato temu primerno odkrili v t.i. ‘centru prihodnosti’ – tehnološkem parku v Gentu, imenovanem iGent. Okrogli mizi je sledil obisk laboratorija in cleanrooma, zatem pa druženje v centru Genta.

Dogodek se je odvijal v soboto, 17. 11. 2018, ob 15.00 uri v prostorih Tehnološkega parka iGent na naslovu: Technologie park Zwijnaarde 15, 9052 Gent, Belgija.

Informacije o dogodku

Program dogodka
Čas Vsebina
14:45 – 15:00 Prihod udeležencev, sprejem
15:00 – 15:15 Uvodni pozdrav: člani upravnega odbora Društva VTIS v Belgiji
15:15 – 15:30 Predstavitev: Nina Turk
15:30 – 15:45
Predstavitev: Arne Bratkič
15:45 – 16:00 Predstavitev: Tadej Kokalj
16:00 – 16:45 Okrogla miza
17:00 – 18:00 Obisk laboratorija iGent in cleanrooma, ter pogostitev
18:00 – Druženje v centru Genta
Več o govorcih

Nina Turk (Univerza v Gentu) je končala prvo bolonjsko stopnjo študija fizike na ljubljanski univerzi. Študij je nadaljevala na mednarodnem interdisciplinarno usmerjenem magisteriju Erasmus Mundus na področju biofotonike, kjer se je osredotočila na uporabo najnovejših fizikalnih orodij za preučevanje bioloških procesov. (V svoji magistrski nalogi na Tehniški univerzi v Delftu na Nizozemskem je tako raziskovala kinetiko prepisovanja genskega materiala s pomočjo magnetne pincete.) V okviru doktorskega študija na Univerzi v Gentu se trenutno ukvarja z razvojem miniaturnega sistema, ki bi omogočil hitro identifikacijo potencialnih zdravilnih učinkovin za zdravljenje avtoimunih bolezni.

Arne Bratkič (Univerza v Liegu) je doktoriral na Institutu Jožef Stefan leta 2013 na področju kemijske oceanografije in mikrobiologije. To delo je nadaljeval kot podoktorski raziskovalec najprej v Sloveniji, potem pa na Univerzi v Bruslju, kjer je razvijal nove metode za določanje razpoložljivosti živega srebra mikroorganizmov. V svojem trenutnem podoktorskem projektu na Univerzi v Liegu raziskuje vpliv oceanskih sprememb na prisotnost železa ter mikrobno aktivnost v Antarktičnem ledu, kar vpliva na hitrost globalnega segrevanja. Občasno predava na Univerzi v Bruslju, Liegu ter sodeluje z Univerzo v Novi Gorici, kjer svoje znanje prenaša v novo generacijo slovenskih študentov. V okviru evropskega programa Climate-KIC je letos prejel štipendijo za razvoj naravnih, krožnih gospodarskih rešitev onesnaženja, ki ga po svetu povzročajo ribogojnice.

Tadej Kokalj (KU Leuven) je slovenski raziskovalec in podjetnik, ki kot sodelavec Skupine za biosenzorje (MeBioS) deluje na univerzi KU Leuven. Njegovo osrednje področje raziskav je razvoj mikrofluidnih in Lab-on-a-Chip sistemov za uporabo v diagnostiki in biotehnologiji. Ob tem sodeluje tudi z domovino, kjer kot raziskovalec sodeluje s slovenskim Inštitutom za kovinske materiale in tehnologije v Ljubljani. V skupini za fiziko in kemijo materialov se uspešno ukvarja z mikro in nano strukturiranjem površin.

Kraj in datum

Dogodek se je odvijal v soboto, 17. 11. 2018, ob 15.00 uri v prostorih Tehnološkega parka iGent na naslovu: Technologie park Zwijnaarde 15, 9052 Gent, Belgija.

Prijavni obrazec

Dogodek je potekel.

Kontakt za dogodek

Za dodatne informacije nas prosim kontaktirajte preko elektronske pošte: info@drustvovtis.si

Back to Top
UA-50869387-1