V Ljubljani potekal dogodek “Prvi VTIS: iz Slovenije v svet”

Društvo VTIS je v sredo, 13.8.2014, izvedlo dogodek z naslovom “Prvi VTIS: iz Slovenije v svet”. Dogodek je povezal sedanje študente in alumnije tujih univerz s študenti in raziskovalci, ki v akademskem letu 2014/15 prvič odhajajo na študij ali raziskovalno delo v tujino. Dogodek je potekal v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, udeležilo pa se ga je več kot 50 bodočih, sedanjih in nekdanjih študentov in raziskovalcev, ki živijo in delajo v 12 državah sveta. Največ udeležencev se je odpravljalo na študij v Veliko Britanijo, Nemčijo in Nizozemsko.

Zbrane je najprej nagovoril Igor Cesarec, predsednik Društva VTIS, in izpostavil, da je pomembno, da mladi odhajajo po znanje in izkušnje v tujino. Hkrati pa je študentom svetoval, da v tem času ohranjajo vezi s Slovenijo. Nato je sledila panelna diskusija, kjer so sodelovali trije člani društva: Urša Habe, Andrej Kirn in Matej Markota. Predstavili so svoje zgodbe o študiju in raziskovanju na tujih univerzah ter bodočim študentom podelili nekaj uporabnih nasvetov za uspešno udejstvovanje v tujini.

Temu so sledile okrogle mize, kjer so se študenti razdelili glede na državo in univerzo, kjer bodo študirali. V ožjem krogu so s sedanjimi študenti in alumniji razpravljali o vprašanjih, ki so specifične za univerzo, mesto in državo, kjer bodo bivali in se izobraževali. Govora je bilo o številnih temah: od izbirnih predmetov na študijskih programih do različnih možnosti študentske nastanitve. Nato je sledil sprejem, kjer so udeleženci imeli priložnost za medsebojno spoznavanje in mreženje. Dogodek se je končal z druženjem v sproščenem vzdušju izven prostorov Svetovnega slovenskega kongresa.