Na Nizozemskem potekal prvi dogodek v seriji “Slovenska znanost v svetu”

Den Haag, 24.5.2014

V rezidenci veleposlanika Republike Slovenije na Nizozemskem je v soboto, 24.5.2014, potekal prvi dogodek v seriji predstavitev slovenske znanosti v svetu. Prisotne na dogodku je uvodoma pozdravil veleposlanik Republike Slovenije, nj. eksc. Roman Kirn, ki je izpostavil pomembnost povezovanja slovenskih študentov, raziskovalcev in akademikov na Nizozemskem, tako za namene lažjega medsebojnega sodelovanja, kot tudi pri povezovanju z matično domovino. V nadaljevanju je navzoče pozdravil tudi član upravnega odbora Društva VTIS, Goran Đaković, in na kratko predstavil samo društvo ter namen srečanja. Uvodnemu delu je sledilo pet predstavitev raziskovalnih, študijskih in umetniških aktivnosti Slovencev na Nizozemskem.

Ga. Helena Uršič, podiplomska študentka na univerzi v Tilburgu ter pravnica v podjetju Ernst & Young, je predstavila področje varnosti osebnih podatkov v evropskih korporacijah. O ustvarjalnosti v glasbenem izobraževanju je spregovorila ga. Maja Matič, študentka na CODARTS Rotterdam. Sledila je glasbena točka g. Luke Batista, študenta konservatorija Amsterdam. Asist. prof. Damjan Pfajfar z univerze v Tilburgu je nato predstavil aktualne izzive v monetarnih politikah Evropske Unije. Formalni del srečanja je sklenil g. Matija Krajnc iz podjetja Shell, ki je nazorno predstavil delovanje in izzive evropskih rafinerij. Formalnemu delu je sledil čas za mreženje, ki je potekal v sproščenem vzdušju na obali v Scheveningenu.

Dogodek je služil tudi kot pričetek bolj aktivnega medsebojnega povezovanja slovenskih študentov in raziskovalcev na Nizozemskem, hkrati pa je bil tudi prvi v seriji dogodkov, katerih namen je vzbuditi sodelovanje, delitev izkušenj in mreženje slovenskih študentov, akademikov in raziskovalcev po posameznih državah v Evropi in drugod. Društvo VTIS bo na osnovi tovrstnih mreženj po posameznih državah pripravilo nadaljnje dogodke za povezovanje članov društva.  Naš namen je okrepiti povezovanje članov med posameznimi državami, po znotraj znanstvenih ved in med njimi, kot tudi z gospodarskimi družbami in drugimi institucijami v matični domovini. V drugi polovici leta društvo napoveduje podobne dogodke v Veliki Britaniji ter ZDA.

Nekaj vtisov z dogodka »VTIS Nizozemska: slovenska znanost v svetu«: