Uspešen 2. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini

Društvo VTIS je v petek, 22. 12. 2017, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport organiziralo 2. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini. Šlo je za multidisciplinarno konferenco, katere cilj je bil vzpostavitev in utrjevanje vezi med slovenskimi raziskovalci v tujini in raziskovalci ter profesorji v Sloveniji, z dolgoročnim namenom projektnega sodelovanja in deljenja dobrih praks. Dogodek je letos potek na sedežu Univerze v Ljubljani.

Udeležence sta najprej nagovorila častna gosta simpozija ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, in predsednik Društva VTIS, mag. Igor Cesarec. Sledila je okrogla miza na temo Izzivi v tujini izobraženih Slovencev – pogled v preteklost in prihodnost, na kateri so sodelovali dr. József Györkös, direktor Javne agencija za raziskovalno dejavnost, mag. Igor Cesarec, predsednik Društva v tujini izobraženih Slovencev, mag. Urban Krajcar, direktor direktorata za znanost, MIZŠ in dr. Tanja Dmitrović, prorektorica za področje prenosa znanja, Univerza v Ljubljani. Okroglo mizo je moderirala dr. Ana Slavec, Metina lista. Po končani okrogli mizi sta za glasbeno točko poskrbeli Tanja Činč in Mojca Jerman.

Sledil je osrednji del simpozija. Na njem je potekalo 6 tematskih panelov v dveh sklopih. Na vsakem panelu so trije govorci – slovenski profesorji oziroma raziskovalci v tujini – predstavili svoje raziskovalno delo publiki. Skupaj se je torej predstavilo kar 18 slovenskih strokovnjakov iz tujine. Panelom so predsedovali profesorji ali raziskovalci iz univerz ali raziskovalnih inštitutov v Sloveniji. Seznam tematskih panelov, skupaj s predavatelji in predsedujočimi ter povezavami do njihovih raziskovalnih strani je na voljo spodaj. Kosilo in odmori med predavanji so se uporabili za navezovanje novih stikov, za pogovore o morebitnem znanstvenem sodelovanju in za predstavitev programov ter razpisov, ki spodbujajo za sodelovanje med slovenskimi raziskovalci v tujini in Slovenijo.

Dogodka se je udeležilo približno 120 ljudi in s tem se simpozij uvršča med najbolj uspešne in najbolje obiskane dogodke društva v letu 2017. Dogodek so opazili tudi številni slovenski mediji.

Fotografije dogodka si lahko ogledate na naši javni FB strani.

Prvi sklop tematskih panelov
Tematski panel 1: OKOLJE
Dr. Marko Maver
Dr. Žiga Malek
Dr. Blaž Gasparini
Predsedujoča: Dr. Lučka Kajfež Bogataj

Tematski panel 2: ARHEOLOGIJA IN ZGODOVINA
Dr. Kaja Stemberger
Dr. Vid Simoniti
Mag. Nik Petek
Predsedujoči: Dr. Ivan Šprajc

Tematski panel 3: RAČUNALNIŠTVO IN UMETNA INTELIGENCA
Dr. Marinka Žitnik
Dr. Mateja Jamnik
Mag. Klemen Simonič
Predsedujoči: Marko Grobelnik

Predstavitev: ASEF štipendije za raziskovalne izmenjave v ZDA

Drugi sklop tematskih panelov
Tematski panel 1: MEDICINA
Dr. Darja Marolt Presen
Dr. Attila Nemeth
Dr. Andrej Trampuž
Predsedujoča: Dr. Janja Zupan

Tematski panel 2: ARHITEKTURA IN OBLIKOVANJE
Mag. Tjaša Kermavnar
Mag. Maj Plemenitaš
Mag. Miloš Kosec
Predsedujoča: Dr. Nika Grabar

Tematski panel 3: MATERIALI IN KEMIJA
Dr. Gregor Trefalt
Dr. Jurij Koruza
Dr. Andreas Iskra
Predsedujoči: Dr. Boštjan Genorio

Več fotografij z dogodka najdete na naši facebook strani.