Tretje srečanje Društva VTIS v Washingtonu

Društvo VTIS je v četrtek, 12. oktobra 2017, pripravilo tretje srečanje iz serije “VTIS Washington: Slovensko znanje v svetu”, ki je potekalo v Washingtonu, DC. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Slovenije v Washingtonu, in sicer v skopu znanstveno-izobraževalnega večera. Dogodka se je udeležilo približno 80 udeležencev.

Najprej je navzoče pozdravil veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu, Stanislav Vidovič. V svojem govoru je poudaril pomen raizkovalne dejavnosti, znanosti in izobraževanja za Slovenijo. Nato je publiko nagovoril Igor Cesarec, doktorski raziskovalec na New York University in predsednik Društva VTIS. Udeležencem je predstavil projekte Društva VTIS in dogodke, ki jih društvo organizira po vsem svetu. Poudaril je tudi pomen odpravljanja ovir, ki v tujini izobraženim Slovencem otežuje vrnitev in sodelovanje s Slovenijo, ter orisal, kako društvo prispeva k njihovi odpravi.

Področje svojega raziskovanja je najprej predstavila prof. Barbara Kenda, gostujoča profesorica na univerzi Virginia Tech. S svojimi raziskavami, ki se osredotočajo na odnos med grajenim okoljem in zdravjem, išče rešitve za razvoj zdravih zgradb in mest ter posledično za zmanjšanje kroničnih bolezni in izboljšanje človekovega bivanja. Nato je svoje delo predstavila dr. Urška Petrovčič, višja svetovalka v podjetju Criterion Economics, ki je govorila o aspektih prava o varstvu konukrence in patentnega prava, s katerimi se ukvarja, poseben poudarek pa je bil na t.i. “standard-essential patents (SEP)”. Prof. Urška Velikonja, profesorica na Georgetown University, je v svojem predavanju govorila o pravu gospodarskega kriminala, zlasti o svojem raziskovalnem delu na področju javnega pregona kršitev pravil kapitalskih trgov ter kako so te raziskave ameriški regulatorji kapitalskih trgov uporabili v svojem delu. Udeležencem je svoje delo predstavila tudi specialistka za javni sektor na PEFA / World Bank dr. Urška Zrinski, ki je predavala na temo svoje vloge pri nudenju tehnične podpore državam pri izvajanju analiz in procesov upravljanja javnih financ.

Za konec je zbrane nagovorila tudi ministrica za finance Republike Slovenije Mateja Vraničar Erman, ki je bila na uradnem obisku v Washingtonu in je izkoristila priložnost, da se je udeležila dogodka. Ministrica, ki je magistrirala na univerzi Harvard, je v svojem nagovoru omenila pozitivne izkušnje, ki jih je s študija v tujini ponesla nazaj v Slovenijo. Predavanjem je sledilo druženje s pogostitvijo v prostorih veleposlaništva, kjer so udeleženci nadaljevali razprave o svojem strokovnem delu.