“Slovenska znanost v svetu” prvič v Veliki Britaniji

London, 12.11.2014

Prvi dogodek iz serije ”Slovenska znanost v svetu” v Veliki Britaniji je potekal v sredo, 12. novembra 2014, v Evropski hiši (Europe House) v Londonu, v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Londonu. Dogodka so se udeležili slovenski študentje, raziskovalci in gospodarstveniki, ki delujejo oz. študirajo v Veliki Britaniji. Prisotni so bili tudi slovenski mediji – novinarka RTV Slovenija Nina Kojima je o dogajanju pripravila prispevek, ki je dostopen na: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-prvi-dnevnik/174304685.

Udeležence je najprej nagovorila predstavnica Društva VTIS v Veliki Britaniji, dr. Ana Čehovin, ki je predstavila društvo in serijo dogodkov ”Slovenska znanost v svetu”.  Sledil je nagovor veleposlanika Republike Slovenije v Veliki Britaniji, nj. eksc. mag. Tadeja Rupla, ki je izpostavil pomembnost mobilnosti Slovencev in povezovanja študentov, raziskovalcev in gopodarstvenikov, ki delujejo v tujini ter pomembnost njihovega sodelovanja z domovino.

Uvodnima nagovoroma sta sledili dve predstavitvi dela v tujini. Svoje delo je kot prvi predstavil dr. Boštjan Makarovič, ustanovitelj podjetja za svetovanje Aphaia v Londonu. Dr. Makarovič se je poleg svoje akademske in poslovne zgodovine osredotočil na pot iz akademskega sveta v podjetništvo ter predstavil delo v svojem podjetju, ki ponuja podporo podjetjem na področju elektronskih komunikacij.

Nato je dr. Helena Schweiger, višja ekonomistka na Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) opisala svoje delo v Pisarni glavnega ekonomista EBRD s poudarkom na letošnjem Tranzicijskem poročilu (Transition Report 2014) o inovativnosti ter poleg svoje izobrazbe in karierne poti tudi opisala postopek zaposlovanja na EBRD.

Dogodek je z glasbo popestril Aristel Škrbić, študent na Royal College of Music. Aristel je na marimbo odigral dve skladbi, klasično Bachovo skladbo in svojo priredbo slovenske ljudske ”Kje so tiste stezice”.

Glasbenemu intervalu sta sledili še predstavitvi dr. Boštjana Markelca in dr. Veronike Fikfak. Dr. Markelc, podoktorski raziskovalec na Univerzi v Oxfordu je opisal svojo akademsko pot, ki ga je vodila iz Ljubljane, preko Francije, v Anglijo ter navzočim predstavil svoje delo na področju zdravljenja raka. Dr. Fikfak, predavateljica prava na Univerzi v Cambridgu, se je osredotočila predvsem na svoje delo s študenti in opisala pogoje sprejema študentov na študij prava na svoji univerzi.

Po zaključenem programu je sledilo mreženje ob slovenskem vinu in brezalkoholnih pijačah, ki se je nato nadaljevalo v bližnjem pubu.