Slovensko znanje v svetu: Washington

Slovensko znanje v svetu

Washington, 1. 10. 2015, ob 17:15

VWA_eng

Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Washingtonu v sklopu proslave 50 let Fulbright programa.

Z dogodkom VTIS Združene države Amerike: slovensko znanje v svetu, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah v ZDA. Srečanje je bilo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih v Washingtonu in bližnji okolici.

Dogodek je bil organiziran v četrtek, 1. oktobra 2015, v prostorih velepostaništva RS v Washingtonu.

Galerija dogodka

Čas Vsebina
17:15 – 17:20 Uvodni pozdrav: Igor Cesarec, New York University, predsednik Društva VTIS
17:20 – 17:35 Predstavitev: Marija Đorđeska, LL.M., George Washington University
17:35 – 17:50 Predstavitev: dr. Sandra Fatorić, NC State College of Natural Resources
17:50 – 18:05 Predstavitev: dr. Tadeja Gračner, Rand Corporation
18:05 – 18:20 Predstavitev: dr. Andrej Prša, Villanova University
Več o govorcih

Marija Đorđeska, LL.M., je doktorska kandidatka v programu Science of Juridical Doctorate in prejemnica Thomas Buergenthal štipendije na The George Washington University Law School. Pod mentorstvom prof. dr. Thomasa Buergenthala raziskuje mednarodni sodni sistem ter mehanizme ustvarjanja mednarodnega prava. Marija je diplomarala cum laude na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. dr. Mira Cerarja in nato magistrirala na The George Washington University Law School iz mednarodnega in primerjalnega prava pod mentorstvom prof. dr. Thomas Buergenthala, kjer je delovala tudi kot mlada raziskovalka v sodelovanju s štirimi profesorji. Delovala je tudi kot gostujoča raziskovalka na Max Planck inštitutu za javno primerjalno in mednarodno pravo v Heidelbergu. Marija je bila tudi mlada raziskovalka prof. dr. Ernesta Petriča na 65. zasedanju Komisije za Mednarodno pravo v Ženevi, stažistka na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu, D.C. in v Ankari, pomočnica vodje projekta nevladne organizacije ARI Movement Social Participation and Development Association v Istanbulu ter stažistka na EU Info centru pri EU delegaciji v Skopju. Marija dela v odvetniški pisarni Holland & Knight LLP v Washingtonu, D.C.. Predhodno je delala v odvetniški pisarni Hengeler Mueller v Berlinu ter stažirala v odvetniški pisarni Peker Çaglar Özeke v Istanbulu.

Dr. Sandra Fatorić je postdoktorska raziskovalka na NC State College of Natural Resources, ZDA, kjer raziskuje načrtovanje prilagoditve podnebnim spremembam na otokih Cape Lookout (Outer Banks, Severna Karolina). Sandra je opravila doktorat geografije in magisterij okoljskih študij s specializacijo podnebnih in globalih sprememb na Avtonomni Univerzi Barcelona (Universitat Autònoma de Barcelona) v Španiji in diplomirala iz geografije na Univerzi na Primorskem v Kopru. Njena strokovna področja so obalna ranljivost in prilagajanje na podnebne spremembe, upravljanje obalnih območij in ohranjanje okolja, podnebna tveganja, podnebna in okoljska politika in okoljske migracije.

Dr. Tadeja Gračner je doktorica ekonomskih ved, katere strokovno in raziskovalno delo zajema področje zdravstvene in razvojne ekonomije, javnega zdravstva in uporabe ekonometričnih metod za kvantitativne analize podatkov. V svojem raziskovalnem delu ocenjuje vpliv ekonomskih dejavnikov, kot so uvedba davkov na sladke pijače in nezdrave prehrambene izdelke ter spremembe cen nutrientov, na zdravje v Mehiki – predvsem na prekomerno težo in kronične bolezni, kot sta diabetes in hipertenzija. Med drugim preučuje tudi vpliv izboljšanja cestnega omrežja na regionalni razvoj in trg dela v Indoneziji. Pred tem je v isti državi raziskovala vpliv gospodarske krize na zgodnji kognitivni razvoj otrok, v Kambodži pa je sodelovala pri vodenju eksperimentov na temo mikro-zdravstvenega zavarovanja. Doktorirala je maja 2015 na University of California, Berkeley, pred tem pa je zaključila magisterij ekonomije na London School of Economics ter diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Dr. Andrej Prša je diplomiral in doktoriral na oddelku za fiziko Univerze v Ljubljani. Od 2006. leta je na Univerzi Villanova v Pennsylvaniji, kjer ima trenutno naziv izrednega profesorja. Ukvarja se s teoretično obravnavo dvojnih in večzvezdnih sistemov, planeti izven našega osončja ter splošno modelsko astrofiziko.

1. oktober ob 17:15 na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu, 2410 California St NW, Washington, DC 20008.

Prijava na dogodek ni več mogoča.

V primeru kakršnihkoli vprašanj je na voljo:

Igor Cesarec (igor.cesarec@drustvovtis.si)

Vir naslovne fotografije: kliknite tukaj.