Slovensko znanje v svetu: Pariz

VTIS Francija

Slovensko znanje v svetu

Pariz, 15. 10. 2015, ob 18:30

Z dogodkom VTIS Francija: slovensko znanje v svetu, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih in raziskovalnih institucijah v Franciji. Srečanje je bilo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih v Parizu in bližnji okolici.

Dogodek je bil organiziran v četrtek, 15. oktobra 2015, v rezidenci veleposlanika Republike Slovenije v Parizu.

Nekaj utrinkov z dogodka

Čas Vsebina
18:30-18:50 Uvodna nagovora:
– Predstavnik društva VTIS
– Veleposlanik Republike Slovenije v Franciji, Andrej Slapničar
18:50-19:15 Predstavitve in kratek Q&A:
– Urban Sila, OECD, ekonomski oddelek
– Kristijan Radojcic, Urbact Joint Secretariat
19:15-19:30 Pevski nastop: Katja Šulc
19:30-20:00 Predstavitve in kratek Q&A:
– Živa Cvar, doktorska študentka lingvistike ter baletka, Université Paris Sorbonne-Paris IV
– Tanja Kocjančič Antolik, raziskovalka prepoznave govora, CNRS/Université Sorbonne Nouvelle
– Sebastjan Glinšek, raziskovalec nanostrukturnih materialov za elektronske aplikacije, CEA-Leti
20:00-21:00 Sprejem in druženje
Več o govorcih

Tanja Kocjančič Antolik
Tanja je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani iz specialne pedagogike, smer surdopedagogika in logopedija, samo diplomsko delo pa je večinoma opravila na Inštitutu za fonetiko Univerze v Amsterdamu na Nizozemskem. Sledil je magistrski študij “European Master of Clinical Linguistics” na Univerzi Potsdam v Nemčiji ter Univerzi Joensuu na Finskem, nato pa doktorski študij “Speech Science” na Univerzi Queen Margaret v Edinburghu v Veliki Britaniji. Po doktoratu  je krajši čas delala kot logopedinja na Inštitutu za rehabilitacijo RS – Soča v Ljubljani, zadnja tri leta pa je podoktorska raziskovalka v Laboratoriju za fonetiko in fonologijo na Univerzi Paris 3/CNRS. Njeno raziskovalno delo je usmerjeno v akustično in artikulacijsko analizo govora, predvsem pri govorcih z govornimi motnjami. V doktorski nalogi se je ukvarjala z artikulacijsko analizo gibanja jezika pri govorcih brez govornih težav ter tistimi z otroško govorno apraksijo. Trenutno je aktvina na dveh projektih. Pri enem preučuje uporabo ultrazvoka za vizualno povratno informacijo o gibanju jezika pri učenju glasov tujega jezika (tujci, ki se učijo francosko ter Francozi, ki se učijo angleško), pri drugem pa analizira govorni korpus francoskih bolnikov z različnimi nevrološkimi motnjami govora.

Urban Sila
Urban je ekonomist na Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), kjer dela že 4 leta. Pred tem je dve leti delal v Ljubljani na Banki Slovenije. Študij v tujini je opravljal na London School of Economics, kjer je koncal magisterij in doktorat iz ekonomije. Urbanov življenjepis: http://www.oecd.org/eco/Urban_Sila_OECD_CV.pdf

Sebastjan Glinšek
Sebastjan je diplomiral iz kemijskega inženirstva na Univerzi v Ljubljani ter doktoriral iz nanoznanosti in nanotehnologij na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana v Ljubljani. Med doktoratom je bil deloval kot raziskovalec na Institutu Jožef Stefan, podoktorsko delo pa opravil na Univerzi Brown v ZDA. Trenutno je raziskovalec na inštitutu CEA-Leti v Franciji. Sebastjanove raziskovalne aktivnosti so usmerjene na področje oksidnih nanostrukturnih materialov uporabnih v elektroniki. Med doktoratom se je ukvarjal s tankimi plastmi ter keramiko na osnovi feroelektričnih materialov, med podoktorskim delom pa se je usmeril predvsem na področje tankih plasti pripravljenih iz raztopin ter kontrolo in karakterizacijo njihovih piezoelektričnih lastnosti na nanometrskem nivoju. V času delovanja na CEA-Leti se je iz akademske sfere usmeril v bolj aplikativne raziskave in v sodelovanju s francoskim podjetjem IPDiA razvija novo generacijo kondenzatorjev z ogromnimi vrednostmi energijske gostote.

Kristijan Radojčič

Kristijan je zaposlen na Urbact Joint Secretariat v okviru URBACT III, evropskega programa za izmenjavo in učenje, ki podpira trajnostni razvoj mest. Sodeluje pri razvoju pragmatičnih rešitev, ki so nove in trajnostne ter vključujejo gospodarsko, družbeno in okoljsko razsežnost. Program mestom omogoča izmenjavo dobrih praks in izkušenj s strokovnjaki, ki so vključeni v urbane politike v Evropi.

Živa Cvar

Živa je doktorska študentka lingvistike na Université Paris Sorbonne-Paris IV. Poleg tega se aktivno ukvarja s plesom, predvsem baletom, ter ima nastope v Parizu, Caenu in Strasbourgu.

15. oktober ob 18:30 v rezidenci veleposlanika RS v Parizu (67 avénue Kleber, 75016 Paris, metro postaja Boissière).

Prijava na dogodek: dogodek je zaključen.

V primeru kakršnihkoli vprašanj je na voljo:

Tine Rus (tine.rus@drustvovtis.si)

Vir naslovne fotografije: kliknite tukaj.