Slovensko znanje v svetu: München 2015

VTIS München 2015

Slovensko znanje v svetu

München, 16. 12. 2015, ob 18:00

Z dogodkom Slovensko znanje v svetu: VTIS München, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, želi društvo spodbuditi povezovanje, medsebojno sodelovanje in delitev izkušenj Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih in raziskovalnih institucijah v Münchnu in okolici. Osrednji je dogodka bo okrogla miza, ki jo bodo sestavljali tako mladi kot vidno uveljavljeni Slovenci, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih, pa tudi v gospodarstvu. Predstavili bodo svoje delo, pa tudi svoje poglede na možnosti, ki jih ponuja sodelovanje Slovencev v Münchnu in Nemčiji, tako medsebojno, kot s slovenskimi raziskovalno-izobraževalnimi ustanovami in gospodarstvom.

Dogodek prireja Društvo VTIS v sodelovanju z Generalnim konzulatom Republike Slovenije v Münchnu. Potekal bo v sredo, 16. decembra 2015, ob 18:00, v prostorih IBZ München (Amalienstraße 38, 80799 München).

Čas Vsebina
18:00-18:20 Uvodna nagovora:
– Generalni konzul Republike Slovenije v Münchnu, Jožef Keček
– Predstavnik Društva VTIS
18:20-19:45 Okrogla miza “Slovensko znanje v svetu” s predstavitvami petih Slovencev:
– Dr. Joseph Straus, Ludwig-Maximilian Univerza v Münchnu, profesor prava intelektualne lastnine
– Dr. Uroš Kržič, Carl Zeiss Microscopy, menedžer poslovnega segmenta v globalnem marketingu
– Dr. Matjaž Rokavec, Ludwig-Maximilian-Univerza v Münchnu, podoktorski študent, raziskave raka
– Alen Kurbegović, Rauch Deutschland, menedžer prodaje
– Miha Modic, Max Planck inštitut za biologijo, doktorski študent, matične celice
19:45 Pevski nastop: Anžej Gračner, solist
20:00 Sprejem in druženje
Več o govorcih

Joseph Straus: dr. pravnih ved, profesor prava intelektualne lastnine na Pravni fakulteti v Ljubljani in na Pravni fakulteti Ludwig-Maximilian Univerze v Münchnu, zaslužni znanstveni član Max-Planckovega inštituta za pravo intelektualnih dobrin in konkurenčno pravo v Münchnu, kjer je bil do upokojitve tudi direktor. Predsedoval je Komisiji za intelektualno lastnino Human Genome Organization (HUGO) in bil med drugim tudi ustanovitelj ter prvi predsednik upravnega odbora na Munich Intellectual Property Law Center. Trenutno je podpredsednik Nemškega združenja za varstvo intelektualne lastnine (GRUR), predsednik Pravne sekcije Academiae Europae in podpredsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti (EASA). Akademik Joseph Straus je bil strokovni svetovalec OECD, WIPO, UNCTAD, UNIDO, Svetovne banke, Evropske komisije in Evropskega parlamenta, nemške zvezne vlade in nemškega Bundestaga, švicarske vlade ter Evropskega patentnega urada. Med drugim mu je bil podeljen Großes Verdienstkreuz des Verdienstordens Zvezne republike Nemčije in Red za zasluge Republike Slovenije.

Uroš Kržič: dr. fizike, diplomiral je na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, doktoriral pa na Karl-Ruprechts-Universität v Heidelbergu. Podoktorski študij je opravil na Evropskem inštitutu za molekularno biologijo v Heidelbergu (EMBL), kjer je bil nato več let dejaven član znanstvenega osebja. V letih 2009-2012 je bil znanstveni koordinator mednarodne raziskovalne odprave TARA Oceans. Je imetnik patentov na področju mikroskopije in eden od ustanoviteljev uspešnega start-up podjetja. Trenutno je zaposlen v podjetju Carl Zeiss Microscopy kot menedžer poslovnega segmenta v globalnem marketingu.

Alen Kurbegovič, mag. ekonomskih znanosti Ekonomske fakultete v Ljubljani, izpopolnjeval se je na Dunaju (University of Economics and Business) in v Veliki Britaniji (University of Sheffield). Že v času študija je opravil številne prakse v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji. Nekaj časa je bil zaposlen kot vodja projektov za BBM Group v Nemčiji. Trenutno je menedžer prodaje za Bavarsko pri družbi Rauch Deutschland.

Miha Modic, zaključuje doktroski študij na Max Planck podiplomski šoli z raziskovalnim delom na temo post-transkripcijske regulacije v matičnih celicah. Doslej je med dodiplomskim in podiplomskim študijem na Tehniški univerzi v Münchnu in v Cambridgeu, kjer je magistrsko delo opravljal pri Prof. Jerneju Uletu, bil štipendist Sklada dr. Otto Likar, DAAD, International Max Planck research school in MOL. Še vedno ohranja tesne stike s slovensko znanostjo z znanstvenim sodelovanjem, mentorstvom slovenskih magistrstkih študentov ter organizacijo znanstvenih srečanj na temo matičnih celic v Sloveniji.

Matjaž Rokavec: dr.rer.nat (dr. naravoslovnih ved), trenutno opravlja podoktorski študij na Inštitutu za Patologijo,  Ludwig-Maximilian-Univerze v Münchnu. Diplomiral je na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, doktoriral pa na Biotehniški Fakulteti Univerze v Ljubljani. Med opravljanjem doktorata je delal na Medicinski Fakulteti Univerze v Ljubljani in  na Dr .Margarete-Fischer-Bosch Inštitutu za klinično farmakologijo, v Stuttgartu.  Po končanem doktoratu se je za nekaj let preselil na Florido, kjer je v sklopu podoktorskega študija opravljal delo na The Scripps Reasearch Institute, na oddelku za biologijo raka. Je avtor številnih publikacij ter prejemnik več štipendij in nagrad za raziskovanje na področju raka.

Anžej Gračner: pevec, svojo pevsko pot je začel v svojem domačem kraju, v Vojniku pri Celju, kjer je najprej prepeval v tamkajšnjem moškem zboru, kasneje pa v vokalnem ansablu “in spiritu”. Prav zadnja skupina ga je navdušila, da se je začel še bolj vokalno izpopolnjevati, najprej v srednji glasbeni šoli v Kopru  in v času študija, pod mentorstvom Tanje Grlica. Kot solist in kot zborist je dosegel več priznanj v Sloveniji ter po Evropi. Čeprav se je pred štirimi leti zaradi zaposlitve preselil v München, se ves ta čas naprej vokalno izobražuje pri prof. Anni Haase.

Dogodek bo v sredo, 16. decembra 2015, ob 18:00, v prostorih IBZ München (Amalienstraße 38, 80799 München).

Prijava na dogodek: kliknite tukaj.

V primeru kakršnihkoli vprašanj je na voljo:

Tine Rus (tine.rus@drustvovtis.si)

Vir naslovne fotografije: kliknite tukaj.