Slovensko znanje tudi v Washingtonu, ZDA

Washington, DC, 1. 10. 2015

Dogodek iz serije “Slovensko znanje v svetu” je potekal v četrtek, 1. oktobra 2015, v Washingtonu DC, in sicer v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v sklopu proslave 50 let Fulbright programa. Zbralo se je več kot 50 udeležencev, ki so poslušali predstavitve slovenskih raziskovalcev, ki delujejo na območju Washingtona in širši okolici.

Udeležence je najprej nagovoril Igor Cesarec, predsednik Društva VTIS, in opisal delo društva, ki služi kot platforma za spoznavanje, povezovanje in sodelovanje v tujini izobraženih Slovencev, ter spodbuja krepitev vezi med Slovenci v tujini in Sloveniji. Nato je svoje raziskovalno delo, ki ga opravlja v sklopu doktorata mednarodnega prava na George Washington University, opisala Marija Đorđeska, LLM. Glavna tema predstavitve je bil razvoj splošnih pravnih principov skozi jurisprudenco mednarodnih sodišč in tribunalov. Dogodek se je nadaljeval s predstavitvijo dr. Sandre Fatorić, podoktorske raziskovalke na NC State College of Natural Resources, kjer raziskuje načrtovanje prilagoditve podnebnim spremembam na otokih Cape Lookout v Severni Karolini. Navzočim je predstavila izsledke svojih raziskav.

Sledila je dr. Tadeja Gračner, ekonomistka na Rand Corporation. V svoji predstavitvi je govorila o raziskovalnih projektih, ki jih je opravljala med doktoratom na UC Berkeley, in sicer o vplivu ekonomskih dejavnikov, kot so uvedba davkov na sladke pijače in nezdrave prehrambene izdelke ter spremembe cen nutrientov, na zdravje v Mehiki. Predstavila pa je tudi izsledke svoje raziskave o vplivu izboljšanja cestnega omrežja na regionalni razvoj in trg dela v Indoneziji. Dogodek je zaokrožil prof. Andrej Prša, izredni profesor astrofizike na Univerzi Villanova v Pennsylvaniji. V svoji predstavitvi je govoril o teoretični obravnavi dvojnih in večzvezdnih sistemov ter o odkrivanju planetov izven našega osončja.

Vsaki od predstavitev so sledila vprašanja iz publike, ki je z zanimanjem poizvedovala o podrobnostih predstavljenih tem. Na sprejemu, ki je sledil predstavitvam, so udeleženci dobili priložnost, da se med sabo tudi bolj podrobno spoznajo in povežejo.