Slavnostni sprejem v Predsedniški palači

Predsednik republike Borut Pahor je na slovenski državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, 26. 12. 2019, v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev gostil 14. tradicionalni sprejem in pogovor v Predsedniški palači. Na dogodku je nova predsednica društva Kristi Hodak podelila priznanje VTIS leta dr. Jerneju Uletu, ki je doktoriral na Univerzi Rockefeller v New Yorku in je zdaj profesor molekularne nevroznanosti na University College v Londonu. Kristi Hodak je v svojem govoru na kratko povzel delovanje društva, ki uradno obstaja šest let in je v zadnjih letih ”pustilo vtis” že v 51 državah sveta, skoraj tretjina pa se jih je že vrnila tudi domov. Polovica tistih, ki še delujejo v tujini, po besedah naše predsednice razmišlja o vrnitvi, ostali pa zagnano iščejo možnosti tesnejšega sodelovanja z domovino. “Dokazujemo, da nam ni vseeno za Slovenijo in da bi radi prispevali k njenemu razvoju,” je dejala. Poudarila je tudi, da bi skupnost postala še bolj aktivna in da bo vsakdo s svojim potencialom lahko prispeval k razvoju Slovenije in napredku slovenske družbe. To je tudi njihova vizija. Njena želja na položaju predsednice je, da bo v novem letu še več uspešnih zgodb, ki bodo dokazovale, da se razdalja med Slovenijo in tujino manjša, kroženje znanja pa krepi.

Povzeto po objavi v Dnevniku.

Več fotografij z dogodka najdete na naši Facebook in Linkedin strani.