Prvi VTIS šestič!

Društvo VTIS je letos tradicionalno že šestič zapored organiziralo dogodek »Prvi VTIS – iz Slovenije v svet«, ki je bil namenjen študentom in raziskovalcem, ki se v akademskem letu 2019/20 prvič odpravljajo v tujino. Dogodek je potekal v sredo, 28. avgusta 2019, v prostorih Pravne fakultete v Ljubljani. Poleg vseh govorcev, članov Društva VTIS, predstavnikov soorganizatorja in našega zlatega partnerja Boston Consulting Group (BCG) in vseh udeležencev, so se dogodka udeležili tudi predstavniki Javnega sklada za razvoj kadrov Republike Slovenije in fundacije ASEF.

Navzoče je najprej nagovorila članica upravnega odbora Društva VTIS, Gala Rogelj, ki se je vsem udeležencem zahvalila za udeležbo in na kratko predstavila delovanje in pomen društva. Sledila je predstavitev programa »VTIS Mentorstvo« s strani člana Društva VTIS in vodja omenjenega projekta, Matevža Poljanca. Namen projekta VTIS Mentorstvo je povezovanje članov Društva VTIS, t. i. “VTIS mentorjev” z dijaki in študenti, ki razmišljajo o študiju v tujini, se prijavljajo ali začenjajo karierno pot na sorodnih področjih, državah ali ustanovah. Vsi navzoči so bili povabljeni k sodelovanju pri projektu.

Program se je nadaljeval z okroglo mizo, na kateri so sodelovali moderatorka Gala Rogelj, dr. Teja Pristavec, sociologinja in podatkovna znanstvenica ter podoktorska raziskovalka v Social and Decision Analytics Division (SDAD) na Biocomplexity Institute and Initiative, University of Virginia, dr. Andrej Grebenc, profesor na Sacred Heart University ter Alek Pikl, študent elektro- in informacijske tehnike na Tehniški Univerzi v Münchnu. Gostje so podali zanimive informacije in nasvete iz lastnih izkušenj glede študija in življenja v tujini. Vsi so poudarili, da te tujina navduši s širino in veliko paleto možnosti. Razpravljalci so ugotovili, da te tujina oblikuje ter ti navsezadnje pomaga ugotoviti, kaj si v življenju resnično želiš. Govorci na okrogli mizi so poudarili, da so spoznali zanimive ljudi z vsega sveta, s katerimi so še vedno v stikih, tako zasebno kot poslovno. Sledilo je druženje po skupinah glede na to, v katero državo gredo oziroma si želijo udeleženci študirati ali raziskovati. Obiskovalci so z zanimanjem spraševali in debatirali z našimi gosti in alumniji.

Za konec je sledila še entuziastična predstavitev našega partnerskega podjetja, BCG, s strani principala Nikole Vukovića, ki so ga udeleženci z zanimanjem poslušali in izkazali mnogo interesa s postavljanjem vprašanj.

Se vidimo naslednje leto!