O internacionalizaciji tudi v Londonu

Nedeljsko popoldne preteklega vikenda so se britanski VTIS-ovci na povabilo veleposlanika Republike Slovenije v Združenem kraljestvu, mag. Tadeja Ranta, udeležili sprejema s kratko okroglo mizo v Londonu, ob obisku podpredsednika vlade in ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala. Glavna tema pogovorov je bila zadnje čase zelo aktualna polemika o internacionalizaciji slovenskega izobraževalnega prostora ter Brexit in njegove posledice za sodelovanje med Veliko Britanijo in Slovenijo. Na okrogli mizi so sodelovali podpredsednik vlade in minister za izobraževanje, znanost in šport RS, dr. Jernej Pikalo, veleposlanik RS v Združenem kraljestvu, mag. Tadej Rupel, predstavnik britanskih profesorjev, prof. dr. Matija Strlič in naša članica upravnega odbora Društva VTIS, mag. Kristi Hodak.

Imeli smo izvrstno priložnost izmenjati izzive ter možnosti, ki jih imajo tako ministrstvo kot tudi izobraženi Slovenci v tujini. Ta odprtost nam je pomagala razumeti obe strani in s tem definirati potencialne spremembe, ki jih lahko s sodelovanjem skupaj rešimo. VTIS ima neverjetno bazo talentov – iz najbolj prestižnih univerz, korporacij in globalno uspešnih start-upov – prav tako imamo že analize, ki definirajo specifične problematike VTIS-ovcev. Vse kar potrebujemo so konkretna dejanja ter konsistentno sodelovanje.