O internacionalizaciji na Radiu Prvi

Član Društva VTIS in avtor novega dokumenta in raziskave z naslovom “Ali je internacionalizacija slovenskega visokega šolstva res nedosegljiv cilj?”, dr. Žiga Malek, je bil 25. 1. 2019 gost v pogovorni oddaji na Radio Prvi, kjer je govoril tudi o problematiki internacionalizacije slovenskega visokega šolstva. Žiga je v pogovoru poudaril, da je zaskrbljujoče dejstvo, da (razen izjem) ni sistematičnih ukrepov za vzpodbujanje sodelovanja s Slovenkami in Slovenci zaposlenimi na tujih univerzah oziroma tistimi, ki so se tam izobraževali in delali v preteklosti. Če želimo v Slovenijo privabiti več vrhunskih slovenskih raziskovalcev, ki so se že uveljavili v tujini, je potrebno zagotoviti primerne pogoje za vrnitev. Kot je povedal Žiga, so cilji slovenskih univerz povečati internacionalizacijo – več tujih študentov in več tujih predavateljev, vendar se je potrebno zavedati, da imajo hudo konkurenco iz ostalih, sosednjih držav, zato bi morda bilo primerno razmisliti o privabljanju Slovencev, izobraženih v tujini. Slednje si je v svoji strategiji kot konkreten cilj zadala le Univerza v Novi Gorici.

Več pa v njegovem pogovoru z Mojco Delač iz radijskega studia na naslednji povezavi:

Prijetno poslušanje!