Novoletno srečanje Društva VTIS

Na dan ustanovitve Društva VTIS, 26. decembra 2013, se je 130 slovenskih študentov, raziskovalcev in alumnijev tujih akademskih institucij zbralo na pogovoru pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju v Predsedniški palači. Predsednik Pahor je dejal, da se mu zdi koristno, da mladi odidejo na študij v tujino in da je dolžnost Slovenije, da se izoblikuje v moderno, kompetentno in privlačno državo, v katero se bodo po študiju v tujini Slovenci radi vrnili. Nagovoru sta se pridužila tudi Janek Musek iz Inštituta za etiko, ki je pozval k sodelovanju slovenskega gospodarstva s slovenskimi znanstveniki, in Igor Cesarec, predsednik Društva VTIS, ki je poudaril, da bi morala Slovenija izkoristiti priložnost, da začne ustvarjati pogoje za vrnitev v tujini izobraženih Slovencev. Nagovorom je sledila okrogla miza z naslovom “Znanje brez meja”, h kateri so bili vabljeni Alma Mozetič (University College London), Peter Verovšek (Harvard University), Sara Cesarec (Imperial College London), Sara Kališnik (Stanford University) in Sebastjan Glinšek (Brown University). Prisotni so predstavili svoje delo na tujih univerzah, primerjali študij in delo v Sloveniji in tujini ter se pogovarjali o možnostih vrnitve v Slovenijo. Okrogli mizi je sledil sprejem v Predsedniški palači, druženje pa se je nadaljevalo v Opera baru.