Društvo VTIS na Blejskem strateškem forumu (BSF)

Društvo VTIS se je letos prvič dejavno pridružilo Blejskemu strateškemu forumu (BSF), največji mednarodni medvladni konferenci v Sloveniji in v regiji. Na dan uradnega odprtja, v ponedeljek, 10. 9. 2018, je potekala okrogla miza z naslovom “Diaspora kot most v sodobnih mednarodnih odnosih”, na kateri je sodeloval tudi član upravnega odbora Društva VTIS, Blaž Tomc Zidar. Na omizju, ki ga je vodil Igor E. Bergant so poleg našega člana sodelovali še: Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Aleksandra Pivec, državna sekretarka, Terens Spenser Nikolaos Quick, namestnik ministra za zunanje zadeve, Grčija, Aramayis Grigoryan, namestnik ministra za diasporo, Armenija, José Luís Carneiro, državni sekretar za portugalske skupnosti po svetu, Portugalska, dr. Raymond Xerri, direktor direktorata za Maltežane po svetu pri Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Malte ter predsednik mednarodne nevladne organizacije Evropejci po svetu , John Doma, častni konzul Republike Slovenije in poslovnež v Torontu, Kanada in dr. Zvone Žigon, svetovalec na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V veliko čast nam je bilo, da smo lahko prisostvovali dogodku Blejski strateški forum (BSF), kajti gre za pomembno priznanje Društvu VTIS kot zastopniku v tujini izobraženih Slovencev ter sooblikovalcu slovenske civilne družbe.