VTIS Boston 2016

VTIS Združene države Amerike

Slovensko znanje v svetu

Boston, 23. 4. 2016, ob 14. uri

S tradicionalnim dogodkom “VTIS Združene države Amerike: slovensko znanje v svetu,” ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah v ZDA. Srečanje bo sestavljeno iz kratkih predstavitev dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih v Bostonu in bližnji okolici.

Dogodek je že zaključen. Krajšo novico lahko najdete tukaj.

Dogodek se je odvijal v soboto, 23. 4. 2016, ob 14. uri, v prostorih Massachusetts General Hospital.

Čas Vsebina
14:00 – 14:10 Uvodni pozdrav: Igor Cesarec, New York University, predsednik Društva VTIS
14:10 – 14:25 Predstavitev: Gašper Beguš, Harvard University
14:25 – 14:40 Predstavitev: Dr. Jernej Godec, Harvard University
14:40 – 14:55 Glasbena točka: Ajda Stina Turek, Berklee College of Music
14:55 – 15:10 Predstavitev: Aleksandra Pekošak, Massachusetts General Hospital in Harvard University
15:10 – 15:25 Predstavitev: Anže Urh, dr. med.
15:25 – 17:30 Sprejem udeležencev
17:30 – Večerja in druženje udeležencev v neformalnem vzdušju (lokacija bo objavljena naknadno)
Več o govorcih

Gašper Beguš
Doktorski študent na področju jezikoslovja na Harvard University

Gašper Beguš je doktorski študent jezikoslovja na Univerzi Harvard. Diplomiral je iz primerjalnega jezikoslovja in slovenistike na Univerzi v Ljubljani in eno leto preživel kot Erasmus študent na Univerzi na Dunaju. Ukvarja se s fonetiko in fonologijo ter z zgodovinskim jezikoslovjem. Zanimajo ga dejavniki, ki vplivajo na človeški govor, predvsem kako razmejiti in bolje razumeti kognitivne vplive na človeški govor od vplivov zgodovinskega razvoja. Trenutno vodi fonetični projekt, s katerim raziskuje fonetiko ejektivnih glasov. Objavljal je tudi o vedski metriki in naglasu v slovenskih narečjih.

Dr. Jernej Godec
Podoktorski raziskovalec na področju imunologije na Harvard University

Jernej Godec se je v ZDA preselil po končani gimnaziji v Ljubljani. Na Kalifornijski Univerzi Berkeley je z odliko dokončal diplomo iz Molekularne in celične biologije, medtem ko je tekmoval v plavanju za univerzo in pa tudi za Slovenijo na Olimpijskih igrah v Atenah 2004 in Pekingu 2008. Z objavami člankov v prestižnih znanstvenih revijah je pred kratkim zaključil doktorat iz imunologije na univerzi Harvard, kjer je raziskoval molekularne mehanizme aktivacije in diferenciacije CD8+ T limfocitov. Trenutno nadaljuje na Harvardu kot podoktorski raziskovalec.

Aleksandra Pekošak

Doktorska študentka na področju radiofarmacevtske kemije na Vrije University Medical Center v Amsterdamu in gostujoča raziskovalka na Massachusetts General Hospital ter Harvard Medical School

Aleksandra Pekošak je doktorska študentka radiofarmacevtske kemije na Vrije University Medical Center Amsterdam, v okviru Marie-Curie programa. Kot gostujoča raziskovalka je delovala je na King’s College London, sedaj pa kot Fulbright štipendistka raziskuje v laboratorijih Massachusetts General Hospital in Harvard Medical School. Magistrski študij farmacije je zaključila na Univerzi v Ljubljani, kjer je bila po zaključku magisterija skoraj leto dni zaposlena v lekarni. Ukvarja se z raziskovanjem novih metod označevanja aminokislin in manjših peptidov z radioaktivnim izotopom ogljik-11 za slikanje s pozitronsko emisijsko tomografijo (PET) na področju onkologije.

Ajda Stina Turek
Študentka petja na Berklee College of Music

Ajda Stina Turek je v Sloveniji obiskovala Gimnazijo Jožeta Plečnika v Ljubljani in vzporedno še Konservatorij za glasbo v Ljubljani, smer petje – jazz, zabavna glasba. S  pevskimi točkami je nastopala na raznih tekmovanjih, prireditvah, podelitvah, obletnicah društev in otvoritvah razstav po vsej Sloveniji. Po maturi je jeseni 2014 pričela s študijem petja na Berklee College of Music, kjer je letos z odličnim uspehom zaključila prvi letnik smeri Vocal Performance in bila zapisana na t.i. “Dean’s List”, prestižno lestvico najboljših študentov na Berklee College of Music. Svoje znanje izpopolnjuje tudi na poletnih šolah, leta 2013 na Umbria Jazz Clinics in Jazz Kranj, leto pred tem pa na Boben in lajna v Ljubljani. Poleti 2014 se je udeležila vokalne delavnice z New York Voices na Ptuju, avgusta 2015 pa se je na Norveškem udeležila Improvisation Jazz Camp, ki je potekal v okviru JM Norway.

O’Keefe Auditorium, Blake Building
Massachusetts General Hospital
55 Fruit St
Boston, MA 02114

Lokacija za druženje po dogodku bo objavljena naknadno.

Dogodek je že zaključen.

V primeru kakršnih koli dodatnih vprašanj se obrnite na elektronski naslov: igor.cesarec@drustvovtis.si.