Dogodek VTISi z Dunaja 2018

V četrtek, 18. 10. 2018, se je na Dunaju odvijal že tretji dogodek Društva VTIS, poimenovan “VTISi z Dunaja 2018”. Z dogodkom VTISi z Dunaja 2018: slovensko znanje v svetu, ki je del globalne serije dogodkov Društva VTIS, spodbujamo povezovanje, medsebojno sodelovanje, delitev izkušenj in predstavitev strokovnega dela Slovencev, ki delujejo na izobraževalnih institucijah oz. v gospodarstvu v tujini. Zbrane je najprej nagovorila Nj. Eksc. mag. Ksenija Škrilec, Veleposlanica RS v Avstriji, čemur je sledil uvodni nagovor Gale Pavlin, članice upravnega odbora Društva VTIS, ki je predstavila delovanje društva, možnosti sodelovanja z le tem in izpostavila dogodke, ki jih društvo organizira na letni ravni. Poseben poudarek je Gala namenila novim projektom društva (Mentorstvo, Vtis leta, Vtis izzivi 2 in Dokument dobrih praks). Sledile so kratke predstavitve dela Slovenk in Slovencev, ki delujejo na akademskih in raziskovalnih področjih oz. v gospodarstvu na Dunaju in bližnji okolici. Špela Leskovic in Aleš Košak (AKSL arhitekti), ki delujeta na področju notranje opreme za “hospitality” med Dunajem in Ljubljano sta predstavila svoje začetke, projekte, nagrade in načrte za prihodnost. Mario Berger je spregovoril o magistrskem študiju marketinga na WU (Wirtschaftsuniversität Wien), kjer se posveča vse bolj aktualni temi food waste-u v retailu (živilskim odpadkom v maloprodaji), hkrati pa je udeležencem dogodka zaupal, kako je kombinirati delo in študij in kaj je za le-to potrebno. Odmor sta popestrila Andraž Jagodic na klarinetu in Tim Jurkovič na kitari. Po odmoru je zbrane v svet profesionalnega mjuzikla in opere popeljala Andreja Zidarič, ki je oboje študirala na na Konzervatoriju na Dunaju in jo lahko danes vidimo v najbolj prestižnih opernih hišah po celi Evropi v številnih (glavnih) vlogah lirično koloraturnega soprana kot je Blonde (Pobeg is Seraja), Rosina (Seviljski Brivec), Metka (Janko in Metka), Kondja (Vrtnica iz Stambula) in mnogih drugih. Na dogodku nam je zaupala o razmerju med srečo, trdim delom in vezami v svetu glasbe, kakšne so vloge agencij in kakšni so novi trendi v operi. Sledila je okrogla miza, ki jo je vodila Gala Pavlin in na kateri so govorci dotaknili predvsem najnovejšega članka revije Delo o odhodu skoraj 24.000 izobraženih mladih Slovencev v tujino v preteklih 10 letih in mnenjih, ali gre za beg možganov ali kroženje znanja in kaj bi Slovenija lahko storila, da bi to populacijo zopet pritegnila nazaj. Hkrati so govorci izpostavili številne razlike v delu v Sloveniji ali Avstriji, sodelovanju s slovenskimi podjetji/podizvajalci, sodelovanju z našimi predstavništvi po svetu in še bi se lahko naštevalo. Špela Leskovic je strnila že tretji dogodek “VTISi z Dunaja” s sledečim nasvetom za udeležence: “Ne odhajajte v tujino, ker je doma težko. Odidite, ker je doma postalo pretesno. Ker si želite novih izzivov. Tudi doma je možno uspeti, potrebno je le ostati odprte glave.” Mario Berger pa je na koncu še enkrat poudaril pomen povezovanja v tujini in grajenja nove socialne mreže, bodisi preko študija, dela ali društev.

Po uradnem delu dogodka je potekalo sproščeno druženje in mreženje.

Dogodek je bil organiziran s pomočjo Hotela Korotan, za kar se najlepše zahvaljujemo.