Dogodek “VTIS: slovensko znanje v svetu” v Parizu

V četrtek, 15. oktobra 2015, je Društvo VTIS, v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Parizu, organiziralo prvi dogodek iz serije “Slovensko znanje v svetu” v Franciji. S tovrstnimi srečanji želi društvo spodbujati povezovanje med Slovenci, ki študirajo, raziskujejo in ustvarjajo v Franciji, prav tako pa krepiti njihove povezave s Slovenijo. Na dogodku, ki ga je povezovala predstavnica Društva VTIS v Franciji, Katja Ilovar, je svoje delo predstavilo pet Slovencev, glasbeno noto pa so v srečanje vnesle interpretacije uspešne slovenske glasbenice, Katje Šulc.

Najprej sta kratek opis svojega dela podala dr. Urban Sila in dr. Kristijan Radojčič. Prvi je predstavil svoje delovanje na ekonomskem oddelku v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), slednji pa aktivnosti na področju trajnostnega razvoja mest, s katerimi se ukvarja znotraj programa »Urbact Joint Secretariat, URBACT III«.

Po glasbenem premoru je svoje delo predstavila Živa Cvar, znana baletka, ki se v svojem doktorskem delu ukvarja z lingvistično analizo kot podporo pri avtomatskem zaznavanju mnenj o kulturno-plesnem dogajanju na medmrežju. Dr. Tanja Kocjančič Antolik je opisala svoje delo na področju uporabe ultrazvoka za vizualno povratno informacijo o gibanju jezika pri učenju glasov tujega jezika, dr. Sebastjan Glinšek pa je sodelujočim predstavil svoje raziskave na področju nanostrukturnih oksidnih materialov ter dobre prakse pri prenosu znanstvenih idej v industrijo, s katerimi se ukvarja in srečuje na CEA-Leti v Grenoblu.

Dogodek se je zaključil z manjšim sprejemom, kjer so se imeli udeleženci možnost v sproščenem vzdušju spoznati ter izmenjati mnenja in izkušnje.