Dogodek “VTIS: slovensko znanje v svetu” v Bostonu

Boston, 11.4.2015

Drugi dogodek iz serije “Slovensko znanje v svetu” v ZDA je potekal v soboto, 11.4.2015, in sicer v Bostonu. Okoli 30 udeležencev se je zbralo v prostorih Harvard Medical School-a: prisotni so bili slovenski raziskovalci, akademiki, študenti, zaposleni v gospodarstvu ter ostali, ki jih zanima delo slovenskih strokovnjakov v Bostonu oz. Massachusettsu nasploh.

Udeležence je v začetku nagovoril Igor Cesarec, predsednik Društva VTIS, in opisal delo društva, ki služi kot platforma za spoznavanje, povezovanje in sodelovanje v tujini izobraženih Slovencev ter spodbuja krepitev vezi med Slovenci v tujini in Slovenijo. Nato je svoje delo v odvetniški pisarni WilmerHale predstavil dr. Andrej Barbič, ki je opisal trenutne prakse na področju patentnega prava za biotehnološka in farmacevtska podjetja. Sledila je predstavitev Nine Beguš, doktorske študentke primerjalne književnosti na Harvard University, ki je govorila o svojih raziskavah na področju umetnih figur v paradigmi Pygmaliona.

Dogodek se je nadaljeval s predstavitvijo Mateja Markote, dr. med., ki je govoril o izsledkih svojih raziskav patofiziologije shizofrenih obolenj, s katerimi se je ukvarjal v sklopu raziskovalnega centra bolnišnice McLean. Nato je svoje raziskovalno delo iz bogate akademske kariere predstavil astrofizik prof. Anton Mavretič iz Boston University. Osredotočil se je na svoj doprinos k razvoju merilnikov plazme za Voyagerjeve misije in medplanetarnih merilnih sistemov. Dogodek je zaokrožila ekonomistka prof. Lidija Polutnik iz Babson College-a, ki je opisala svoje delo na področju teorije cen, vpliva sodobnih tehnologij na dinamiko trga in posledic za potrošnike.

Vsaki od predstavitev so sledila vprašanja iz publike, ki je z zanimanjem poizvedovala o podrobnostih predstavljenih tem. Pogovori so se nato nadaljevali na sprejemu, ki je sledil predstavitvam, kjer so udeleženci dobili priložnost, da se med sabo tudi bolj podrobno spoznajo in povežejo.